Dark Tea -Herbaty ciemne ??? Tak obecnie w Chinach tłumaczy się na angielski nazwy herbat późno -fermentowanych ( postfermentowanych). Nazewnictwo to powoli wkracza na Zachód i > chyba raczej to dobrze - nie będziemy mieli nieporozumień. Jak wiemy angielska Black Tea (supermarketowa polska czarna) - to dla Chińczykow Japończyków, Koreańczyków i Wietnamczyków to herbata czerwona (紅茶).
Ciemne - czyli późnofermentowane.
Warto wiedzieć iż nie tylko herbaty określane jako pu-erh są przedstawicielami herbat ciemnych. Mało jeszcze rozleklamowane herbaty z prowincji Hunan , Hubei czy Guangxi produkowane są w podobny sposób gdzie podczas produkcji wykorzystuje się organiczny rozkład liści spowodowany przez drobnoustroje. Dodatkowo im herbaty( najczesciej prasowane ) dłużej leżakują tym są lepsze. A w Chinach "Herbaty ciemnie maja się dobrze " -dzięki swojej dobrej reputacji jako środek wspomagający zdrowie rozwija i ewoluuje ich rynek zbytu..
Anhua nieznane "Zagłębie herbat ciemnych "
Mało jest jeszcze informacji o herbatach ciemnych a jest to ciekawe - można bardzo dużo poznać. Tutaj krótki wstęp zwiedzanie fabryki .
Fabryka BAI SHA XI 1939 ( 白沙溪)prowincja Hunan rejon Anhua
ーjak widać nie jest to mały zakład produkcyjny. Tutaj powstaje wyjątkowo wiele typów herbat ciemnych - gdzie najbardziej unikalna jest:
Qianliang cha 千两茶, choć znajdziemy także wiele innych form obrabiania liści
.
prasowana herbata FU cha ( 金花茯砖茶 )
千两茶 Qianliang cha dojrzewa w czystych pomieszczeniach fabryki
BAISHI XI 白沙溪 jest jednym z najbardziej reprezentacyjnych miejsc gdzie możemy zapoznać się z historią , produkcją ciemnych herbat z obszaru Anhua
W kilku obszernych pomieszczeniach można skosztować cały asortyment herbaciany wytwarzany w fabryce która liczy sobie kilkanaście wielkich hal.
Miejsce to jest cały czas rozbudowywane i unowocześniane.
金花 jin hua - " zlote kwiaty " czyli nalot grzyba plesniowego Eurotium cristatum
Smak ani aromat nie jest wyrafinowany -nie tylko dla konesera wysokiej jakości herbat ale tez dla zwykłego konsumenta , Anhua Dark tea ( 安化黒茶 ) może wydawać się czymś mało ciekawym a wręcz niesmacznym w porównaniu ze świeżymi delikatnymi herbatami. Sekret ciemnej herbaty polega na tym iż jest środkiem który skutecznie pomaga w utrzymaniu zdrowia. Prawdopodobnie po kilkukrotnym spróbowaniu przyzwyczajamy się do smaku a dobre samopoczucie sprzyja do ponownemu popijaniu.
W Anhua można zaobserwować bardzo wiele herbacianych zjawisk nie spotykanych w innych rejonach.
Odwiedziny w fabryce ukazują jak wielkie jest zapotrzebowanie na tego typu herbaty także jak dynamicznie rozwija się produkcja.
co tu sie dzieje ? - potrzebny jest oddzielny opis
Firma BAISHI XI 白沙溪 raczej nie cierpi na problemy ze zbytem a nowoczesna infrastruktura ,utrzymanie ogromnego terenu wokół hal produkcyjnych wskazuje duży napływ kapitału.
produkcja -proces podobny wedzeniu
O Qianliang cha (千两茶 ) oraz procesie produkcji herbat postfermentowanych trzeba bedzie jeszcze oddzielnie napisać .
Kilka fotek z terenu fabryki która w większej części jest otwarta dla licznie przybywajacych turystow
płaskorzeźba opowiadajaca o historii herbaty -socrealistyczne klimaty
Efekty dekoracyjne nie zawsze ida z naszymi gustami
jak mozna zobaczyc jest czysto nowoczesnie ,duzo zieleni daje pozywne efekty.
znalazło się też miejsce dla Boskiego Rolnika odkrywcy dobrodziejstw krzewu herbaty.
Czasami 茶ー herbata w ciemności nie ma nic wspolnego z produkcja herbaty ciemnej.
Ciemne - czyli późnofermentowane.
Warto wiedzieć iż nie tylko herbaty określane jako pu-erh są przedstawicielami herbat ciemnych. Mało jeszcze rozleklamowane herbaty z prowincji Hunan , Hubei czy Guangxi produkowane są w podobny sposób gdzie podczas produkcji wykorzystuje się organiczny rozkład liści spowodowany przez drobnoustroje. Dodatkowo im herbaty( najczesciej prasowane ) dłużej leżakują tym są lepsze. A w Chinach "Herbaty ciemnie maja się dobrze " -dzięki swojej dobrej reputacji jako środek wspomagający zdrowie rozwija i ewoluuje ich rynek zbytu..
Anhua nieznane "Zagłębie herbat ciemnych "
Mało jest jeszcze informacji o herbatach ciemnych a jest to ciekawe - można bardzo dużo poznać. Tutaj krótki wstęp zwiedzanie fabryki .
Fabryka BAI SHA XI 1939 ( 白沙溪)prowincja Hunan rejon Anhua
ーjak widać nie jest to mały zakład produkcyjny. Tutaj powstaje wyjątkowo wiele typów herbat ciemnych - gdzie najbardziej unikalna jest:
Qianliang cha 千两茶, choć znajdziemy także wiele innych form obrabiania liści
.
prasowana herbata FU cha ( 金花茯砖茶 )
千两茶 Qianliang cha dojrzewa w czystych pomieszczeniach fabryki
BAISHI XI 白沙溪 jest jednym z najbardziej reprezentacyjnych miejsc gdzie możemy zapoznać się z historią , produkcją ciemnych herbat z obszaru Anhua
W kilku obszernych pomieszczeniach można skosztować cały asortyment herbaciany wytwarzany w fabryce która liczy sobie kilkanaście wielkich hal.
Miejsce to jest cały czas rozbudowywane i unowocześniane.
金花 jin hua - " zlote kwiaty " czyli nalot grzyba plesniowego Eurotium cristatum
Smak ani aromat nie jest wyrafinowany -nie tylko dla konesera wysokiej jakości herbat ale tez dla zwykłego konsumenta , Anhua Dark tea ( 安化黒茶 ) może wydawać się czymś mało ciekawym a wręcz niesmacznym w porównaniu ze świeżymi delikatnymi herbatami. Sekret ciemnej herbaty polega na tym iż jest środkiem który skutecznie pomaga w utrzymaniu zdrowia. Prawdopodobnie po kilkukrotnym spróbowaniu przyzwyczajamy się do smaku a dobre samopoczucie sprzyja do ponownemu popijaniu.
W Anhua można zaobserwować bardzo wiele herbacianych zjawisk nie spotykanych w innych rejonach.
Odwiedziny w fabryce ukazują jak wielkie jest zapotrzebowanie na tego typu herbaty także jak dynamicznie rozwija się produkcja.
co tu sie dzieje ? - potrzebny jest oddzielny opis
Firma BAISHI XI 白沙溪 raczej nie cierpi na problemy ze zbytem a nowoczesna infrastruktura ,utrzymanie ogromnego terenu wokół hal produkcyjnych wskazuje duży napływ kapitału.
produkcja -proces podobny wedzeniu
O Qianliang cha (千两茶 ) oraz procesie produkcji herbat postfermentowanych trzeba bedzie jeszcze oddzielnie napisać .
Kilka fotek z terenu fabryki która w większej części jest otwarta dla licznie przybywajacych turystow
płaskorzeźba opowiadajaca o historii herbaty -socrealistyczne klimaty
Efekty dekoracyjne nie zawsze ida z naszymi gustami
jak mozna zobaczyc jest czysto nowoczesnie ,duzo zieleni daje pozywne efekty.
znalazło się też miejsce dla Boskiego Rolnika odkrywcy dobrodziejstw krzewu herbaty.
Czasami 茶ー herbata w ciemności nie ma nic wspolnego z produkcja herbaty ciemnej.
Komentarze
Prześlij komentarz