Matcha – to grupa herbat w której znajdziemy wszelkiego rodzaju gatunki od taniego proszku w foliowej torebeczce do wysokiej jakości produktów używanych przez mistrzów Chanoyu. Najbardziej delikatna elitarna matcha –używana podczas formalnych celebracji herbacianych kiedy przygotowujemy kleista gęsta koi-cha. Do codziennego użytku najczęściej stosuje się średniej jakości gatunków z których otrzymamy herbatę usucha. Najmniej wydajne rodzaje matchy z których nie da się przygotować dobrej herbaty używa sie jako składnik do słodkich wyrobów typu lody matcha czy też wszelkich ciast ,ciastek i serników. Czasami po za granicami Japonii sprzedawana jest Fun matsu cha (粉末茶 ) - która jest prostym produktem przeznaczonym do robienia mieszanek np. z mlekiem - pseudo matcha latte".
Matcha Myoushou z Sayama to stosunkowo unikalna herbata – wypromowana kilka lat temu. Sayama nie ma tradycji w produkowaniu herbat matcha i jest to pewnego rodzaju nowość - ciekawostka.
Matcha Myoushou ma 3 jakości gdzie
特上「TOKUJOU」nadaje się na przygotowanie gęstej koicha ( cena rynkowa 2500 yen )
上「JOU」― z której ubijemy dobrej jakosci usucha( cena rynkowa 2000 yen )
Zwykła matcha 1000yen...
Matcha trzepana w „domowych warunkach” bez formalnych przygotowań, a co za tym idzie bez wprowadzenia wyciszajcej skupiajacej atmoswery.
Jesli chodzi o nabieraczke chashaku – to mozemy ja zastąpić małą łyżeczką, ale do ubicia hebarty potrzebna jest bambusowa trzepaczka chasen której substytut raczej trudno znaleźć.
ubita pianka - tak nalepiej przygotwac matcha
Przydałoby się porównać aparycje tych 3-ech herbat aby ukazać różnice w smaku, kolorze i ubitej pianie. W przyszlosci trzeba będzie wykonać taki eksperyment.
Matcha Myoushou z Sayama to stosunkowo unikalna herbata – wypromowana kilka lat temu. Sayama nie ma tradycji w produkowaniu herbat matcha i jest to pewnego rodzaju nowość - ciekawostka.
Matcha Myoushou ma 3 jakości gdzie
特上「TOKUJOU」nadaje się na przygotowanie gęstej koicha ( cena rynkowa 2500 yen )
上「JOU」― z której ubijemy dobrej jakosci usucha( cena rynkowa 2000 yen )
Zwykła matcha 1000yen...
latem do matcha uzywamy plaskich miseczek
Ta z którą tutaj mamy do czynienia używana jest do zrobienia przeciętnej herbaty ale przede wszystkim używa się do robienia słodyczy. Jeśli przygotujemy herbatę matcha z najmniej jakościowego proszku - nie otrzymamy zbyt wyrazistego smaku .
Ta z którą tutaj mamy do czynienia używana jest do zrobienia przeciętnej herbaty ale przede wszystkim używa się do robienia słodyczy. Jeśli przygotujemy herbatę matcha z najmniej jakościowego proszku - nie otrzymamy zbyt wyrazistego smaku .
Matcha trzepana w „domowych warunkach” bez formalnych przygotowań, a co za tym idzie bez wprowadzenia wyciszajcej skupiajacej atmoswery.
Jesli chodzi o nabieraczke chashaku – to mozemy ja zastąpić małą łyżeczką, ale do ubicia hebarty potrzebna jest bambusowa trzepaczka chasen której substytut raczej trudno znaleźć.
Przydałoby się porównać aparycje tych 3-ech herbat aby ukazać różnice w smaku, kolorze i ubitej pianie. W przyszlosci trzeba będzie wykonać taki eksperyment.
Matcha wciąż przede mną. Wygląda to fajnie, ale wciąż nie czuję się gotowy.
OdpowiedzUsuńNiemniej ciekawa relacja.