Legendarna Da hong pao uznawana jest za jedną z najbardziej znanych herbat chińskich, kiedyś trudno dostępna i traktowana jako cenny unikat. Kilkanaście lat temu wielu miłośników oolongów magazynowało skalne herbaty na specjalne okazje. Odwiedzając herbaciarnie w koreańskim mieście Pusan właściciel zaoferował do skosztowania Da Hong Pao która zakupił w górach Wu YI w 2002roku.
Zaprezentował się oryginalny stary papierowy worek z listkami skalnego oolonga DaHong Pao.
- Podczas degustacji herbaty pojawiły się rozmowy oraz zdjęcia dokumentujące wizytę w ogrodzie oraz instytucie badawczym herbaty w górach Wu YI.
10 lat zmieniło smak herbaty na bardziej łagodny, niestety aromatu nie było, a jest to jeden z wartościowych walorów herbat skalnych Yan Cha (岩茶 ) .
Na pewno przydało by się przyprażyć, wtedy ponownie pojawi się wspaniały palony zapach.
W naszych czasach w dobie internetu bez problemu zakupimy Da Hong Pao - i to w rożnych cenach czy jakościach.
Zaprezentował się oryginalny stary papierowy worek z listkami skalnego oolonga DaHong Pao.
- Podczas degustacji herbaty pojawiły się rozmowy oraz zdjęcia dokumentujące wizytę w ogrodzie oraz instytucie badawczym herbaty w górach Wu YI.
Na pewno przydało by się przyprażyć, wtedy ponownie pojawi się wspaniały palony zapach.
W naszych czasach w dobie internetu bez problemu zakupimy Da Hong Pao - i to w rożnych cenach czy jakościach.
Bardzo ciekawy artykuł! Bardzo!
OdpowiedzUsuńPojawia się pytanie, co sprawiło, że oolong stracił część swoich walorów? Czy był to efekt nieunikniony, nieuchronnie związany z mijającym czasem, a może to kwestia sposobu przechowywania? W końcu papierowy worek nie jest najlepszym schronieniem dla herbaty.
Byłbym wdzięczny gdybyś zechciał coś podpowiedzieć, żebym nie był skazany na gdybanie :)
Jeslikiedykolwiek ktos sporobowal kilku oolongow - to wie ze aromat jest jednym z bardzo wartosciowych walorow tego rodzaju herbat. Da Hong Pao czyli " Purpurowa plachta " byla przechowywana w miare dobrze - ale zeby dostarczyla wiecej powinna byc ponownie przyprazona ( przypalona)---- wtedy pojawia sie zapach skalnego oolonga -bardzo przyjemny pobudzajacy do delektowania sie. 10 letnia herbata Da Hong Pao ewoluwowala w smaku i gdyby byla jeszcze poddana obrobce termicznej kosztowanie bylo by bardziej "dopieszczone " i ciekawe.
OdpowiedzUsuń