Właściciel sklepu Kaneta-ota w Hamamatsu ( pref . Shizuoka) jest w posiadaniu rożnych unikalnych herbat które pochodzą z górskiej okolicy Tenryu. Po za komercjalnymi uprawami opartymi na krzewie yabukita , właściciel poświęca wiele uwagi na kreowaniu szlachetnych herbat powstałych na bazie krzewów innych odmian jak np. sayamakaori czy yamakai. Ręcznie zbierane wyselekcjonowane listki dostarczają wszelkiego rodzaju unikalne smaki. Nadarzyła się okazja na degustację smaku herbaty z listków krzewu Tsuyuhikari. Co ciekawe do przygotowania nie użyto czajnika a nawet shiboridashi - naczynia najbardziej przydatnego w degustacji szlachetnych herbat japońskich.
Tsuyuhikari to herbata powstala dzieki krzyzowce odmimany krzewu Yabukita oraz Asatsuyu.
Jak widać na fotografii herbata bardzo wysokiej jakości -której wytwarzanie jest pracochłonne. Młode listki zostały skręcone w " igiełki". Cały proces wytwarzania odbywa się ręcznie.
Tej herbaty sie nie pije - smakuje sie tylko umami .....
dlatego używa sie specjalnego mini zestawu - kilka kropel herbaty bardzo zadowala.
Cena 10 gram - 500yenow - ale jak pomyśleć że w kawiarni dostaniemy tylko jeden kubek dobrej kawy to okazuje się, że... chyba nie tak drogo.
Tsuyuhikari to herbata powstala dzieki krzyzowce odmimany krzewu Yabukita oraz Asatsuyu.
Jak widać na fotografii herbata bardzo wysokiej jakości -której wytwarzanie jest pracochłonne. Młode listki zostały skręcone w " igiełki". Cały proces wytwarzania odbywa się ręcznie.
dlatego używa sie specjalnego mini zestawu - kilka kropel herbaty bardzo zadowala.
Cena 10 gram - 500yenow - ale jak pomyśleć że w kawiarni dostaniemy tylko jeden kubek dobrej kawy to okazuje się, że... chyba nie tak drogo.
Ekscytujące. I ten sposób degustacji!
OdpowiedzUsuń