BI XUE CHUN 碧雪春 jak dla mnie nowa nieznana herbata. Pochodzi z Qingdao (青島) w prowincji Shandong(山東省) miejsca które nie miało jakichkolwiek tradycji wytwarzania herbat. Jakieś 60-50 lat temu rozpoczęto próby hodowli herbaty – nie było to łatwym zadaniem gdyż okolice Qingdao są wysunięte daleko na północ. Próby zaadoptowania krzewów herbacianych jednak powiodły się, najpierw sprowadzono sadzonki z prow. Jiangsu ( z których wyrabia się herbaty Bi Luo Chun 碧螺春) następnie krzewy z gór Huanshan .( prow. Anhui) . W ośrodkach badawczych prowincji Shandong powstały lokalne herbaty:
- 嶗山緑茶 Láoshān lǜchá
Pojawienie się nazwy 碧雪春BI XUE CHUN oznacza, że trwają prace nad powstawaniem nowych typow herbat.
Ku zdziwienu listki Bi XUE Chun- są wysoko oksydowane co oznacza, że jest to Hong Cha (紅茶 ) czerwona w chińskej nomenklaturze ( czarna w zachodniej) . Proces produkcji wymaga zręczności gdyż skręcenie ich w tak skomplikowany kształt wymaga doświadczenia tak samo jak prażenie oksydowanych liści. Z chińskich źródeł informacyjnych można dowiedzieć się, że herbatę uprawia się w tunelach foliowych, klimat jest jednak zbyt chłodny, może także chodzić o szybsze zbiory pierwszych herbat.
Po oględzinach przyszedł czas na zaparzenie :
Yixing Hong 宜興紅茶- dobrą znaną herbatę wytwarzaną w okolicach sławetnego miasta Yixing. Na chińskie warunki miejsca upraw tych obu tych herbat nie sa zbyt oddalone – i dlatego mogą mieć wspólne cechy.
Yixing Hong cha 宜興紅茶 Bi XUE Chun- 碧雪春.
Yixing Hong ma dobry wyrazisty smak charakterystyczny dla dokładnie obrabianej herbaty Gong –fu. Obie zrobione są z młodych listków krzewu rosnącego na północy charakteryzującym się małymi listkami.
Bi Xue Chun- powstała w bardziej skomplikowany sposób, jej smak jest badziej rozbudowany, a słodki aromat zbliżony jest do oksydowanych herbat koreańskich. Być może spowodowane jest to bliskością geograficzną między południowym półwyspem koreańskim, a prowincją Shandong ?
Pierwsze doświadczenia z Bi XUE Chun dają do zrozumienia, że w ośrodkach badawczych wciąż powstaja herbaty coraz lepszej jakości. Powstaje pytanie czy uda się produkować takie herabaty na skalę masową? Czy projekty produkcji herbaty oolong w prow.Shandong powiodą się? Zobaczymy..
Na marginesie miasto Qingdao 青島 znane jest przede wszystkim z produkcji piwa. 青島啤酒廠. Niemcy 1903 roku zbudowli tutaj browar który wykorzystywał wyśmienitą źrodlaną wodę.
- Xueqing tea 雪青茶XUE QING CHA
Pojawienie się nazwy 碧雪春BI XUE CHUN oznacza, że trwają prace nad powstawaniem nowych typow herbat.
Po oględzinach przyszedł czas na zaparzenie :
Pojawia sie czekoladowo- owocowy zapach –przypominajacy bardziej koreańskie Balhyo cha niż chińskie Hong Cha. Postanowiłem porównać smak Bi XUE Chun- z podobnie wysoko oksydowaną herbatą chińska i wybór padł na:
Yixing Hong 宜興紅茶- dobrą znaną herbatę wytwarzaną w okolicach sławetnego miasta Yixing. Na chińskie warunki miejsca upraw tych obu tych herbat nie sa zbyt oddalone – i dlatego mogą mieć wspólne cechy.
Yixing Hong cha 宜興紅茶 Bi XUE Chun- 碧雪春.
Yixing Hong ma dobry wyrazisty smak charakterystyczny dla dokładnie obrabianej herbaty Gong –fu. Obie zrobione są z młodych listków krzewu rosnącego na północy charakteryzującym się małymi listkami.
Pierwsze doświadczenia z Bi XUE Chun dają do zrozumienia, że w ośrodkach badawczych wciąż powstaja herbaty coraz lepszej jakości. Powstaje pytanie czy uda się produkować takie herabaty na skalę masową? Czy projekty produkcji herbaty oolong w prow.Shandong powiodą się? Zobaczymy..
Na marginesie miasto Qingdao 青島 znane jest przede wszystkim z produkcji piwa. 青島啤酒廠. Niemcy 1903 roku zbudowli tutaj browar który wykorzystywał wyśmienitą źrodlaną wodę.
Ciekawy pomysł! Herbata szklarniowa. Obawiam się, że taka metoda produkcji wyklucza masowość.
OdpowiedzUsuńNiemniej bardzo ciekawa relacja.