BI XUE CHUN 碧雪春 Oraz Yixing Hong Cha 宜興紅茶

BI XUE CHUN 碧雪春 jak dla mnie nowa nieznana herbata. Pochodzi z Qingdao (青島) w prowincji Shandong(山東省) miejsca które nie miało jakichkolwiek tradycji wytwarzania herbat. Jakieś 60-50 lat temu rozpoczęto próby hodowli herbaty – nie było to łatwym zadaniem gdyż okolice Qingdao są wysunięte daleko na północ. Próby zaadoptowania krzewów herbacianych jednak powiodły się, najpierw sprowadzono sadzonki z prow. Jiangsu ( z których wyrabia się herbaty Bi Luo Chun 碧螺春) następnie krzewy z gór Huanshan .( prow. Anhui) . W ośrodkach badawczych prowincji Shandong powstały lokalne herbaty:
- 嶗山緑茶 Láoshān lǜchá
- Xueqing tea 雪青茶XUE QING CHA 


Pojawienie się  nazwy 碧雪春BI XUE CHUN oznacza, że trwają prace nad powstawaniem nowych typow herbat.


Ku zdziwienu listki Bi XUE Chun- są wysoko oksydowane co oznacza, że jest to Hong Cha (紅茶 ) czerwona w chińskej nomenklaturze ( czarna w zachodniej) . Proces produkcji wymaga zręczności gdyż skręcenie ich w tak skomplikowany kształt wymaga doświadczenia tak samo jak prażenie oksydowanych liści. Z chińskich źródeł informacyjnych można dowiedzieć się, że herbatę uprawia się w tunelach foliowych, klimat jest jednak zbyt chłodny, może także chodzić o szybsze zbiory pierwszych herbat.

Po oględzinach przyszedł czas na zaparzenie :

Pojawia sie czekoladowo- owocowy zapach –przypominajacy bardziej koreańskie Balhyo cha niż chińskie Hong Cha. Postanowiłem porównać smak Bi XUE Chun- z podobnie wysoko oksydowaną herbatą chińska i wybór padł na:
        

Yixing Hong 宜興紅茶- dobrą znaną herbatę wytwarzaną w okolicach sławetnego miasta Yixing. Na chińskie warunki miejsca upraw tych obu tych herbat nie sa zbyt oddalone – i dlatego mogą mieć wspólne cechy.

Yixing Hong cha 宜興紅茶                                            Bi XUE Chun- 碧雪春.

Yixing Hong ma dobry wyrazisty smak charakterystyczny dla dokładnie obrabianej herbaty Gong –fu. Obie zrobione są z młodych listków krzewu rosnącego na północy charakteryzującym się małymi listkami.

Bi Xue Chun- powstała w bardziej skomplikowany sposób, jej smak jest badziej rozbudowany, a słodki aromat zbliżony jest do oksydowanych herbat koreańskich. Być może spowodowane jest to bliskością geograficzną między południowym półwyspem koreańskim, a prowincją Shandong ?

Pierwsze doświadczenia z Bi XUE Chun dają do zrozumienia, że w ośrodkach badawczych wciąż powstaja herbaty coraz lepszej jakości. Powstaje pytanie czy uda się produkować takie herabaty na skalę masową? Czy projekty produkcji herbaty oolong w prow.Shandong powiodą się? Zobaczymy..

Na marginesie miasto Qingdao 青島 znane  jest przede wszystkim z produkcji piwa. 青島啤酒廠. Niemcy 1903 roku zbudowli tutaj browar który wykorzystywał wyśmienitą źrodlaną wodę.

Komentarze

  1. Ciekawy pomysł! Herbata szklarniowa. Obawiam się, że taka metoda produkcji wyklucza masowość.
    Niemniej bardzo ciekawa relacja.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz