六安瓜片Liu AnGua Pian inaczej Lu an Gua Pian

Po herbacie Gunpowder do opisania następna zielona - tym razem prażona Liu An Gua Pian z prowincji Anhui. Znana i przedstawiana jako jedna z najlepszych chińskich herbat i zazwyczaj możemy znaleźć ją w rankingu 10ciu popularnych herbat w Chinach.
Herbata Liu An Gua Pian często nazywana jest Lu An Gua Pian bo tak brzmi nazwa w lokalnym dialekcie rejonu jej uprawy . Używanie obu nazw jest poprawne.

 Tak prezentuje sie kaligrafia   (六 Liù 安ān ) – na dachu dworca kolejowego  miasta Lu An.
Odwiedzając targ herbaciany w Luan można skosztować wielu herbat o wszelkich jakościach. Klasyfikacja opiera się na miejscu pochodzenia oraz na wieku listków herbacianych. Najważniejszym procesem nadającym unikalność herbacie Liu An Gua Pian jest specjalne prażenie w końcowej fazie obróbki. Im bardziej fachowo prażona tym lepiej da się odczuć przemiany naturalnego smaku i aromatu liści . Ostatnim razem w Lu An byłem przejezdnie bez szansy na odwiedziny targu herbacianego.


 Na zdjeciu mamy opakowanie L. Gua Pian kupionej w domu towarowym w centrum misata Lu An. Wydaje mi się ze to raczej jakość „marketowa”-czyli herbata wytwarzana masowo w wielkim zakładzie produkcyjnym.

Po zaparzeniu da się odczuć dość ostry dymny akcent zagłuszający inne walory smakowe. Herbata zrobiona jest ze starszych liści –skręcana maszynowo co za tym idzie ma o wiele mniej intensywny smak czy aromat charakterystyczny dla świeżych herbat zielonych.
 
W porównaniu z Liu An Gua Pian zrobioną z wyselekcjonowanych  liści i odpowiednio obrobionej , prażonej, ta kupiona w domu towarowym jest „ zbyt przypalona „..

...Trzeba jednak wspomnieć, że jest jedna sprawa której nie sprawdziłem. Czy być może rodowici mieszkańcy Lu An preferuja taki smak ? Czasami jest tak właśnie, że tradycyjne niezbyt apetyczne czy ciekawe lokalne przysmaki są lubiane przez tubylców co może być niezrozumiałe dla niektórych przybyszów z innych stron. 


Lu An to dość spore miasto skąd łatwo się dostać do innych znanych rejonów herbacianych jak Huoshan czy Sucheng .


Liu An Gua Pian \ 舒城 

Komentarze

  1. Wiesz, tak się zastanawiałem kilka dni, nad Twoim artykułem. Łatwo napisać: wow! Ale przecież nie o to chodzi, prawda?
    Myślę, że to wielka sztuka, kiedy ktos umie ocenić herbatę i docenić umiejętności wytwórcy. Świetnie, że są takie miejsca, jak to i tacy ludzie, jak ty!
    Człowiek dzięki temu nigdy nie zapomina, że jest na początku drogi. To bezcenne!
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz