Choć na południu Chin znajdziemy wcześniej zbierane gatunki nie przeszkadza to uznawać Wu niu zao ( 烏牛早) jako herbaty która symbolizuje rozpoczęcie nowego sezonu herbacianego. Przyjmuje się, że taka sytuacja powstała dlatego iż po pierwszych zbiorach Wu niu zao ( 烏牛早) oczekuje się na pojawienie się najsławniejszej chińskiej zielonej herbaty Longingcha (龍井茶). Obie te herbaty maja wiele wspólnego, a mianowicie pochodzą z tej samej prowincji Zhejiang(浙江省 ), a także wytwarzane są w podobny sposób. Gdzie w ostatniej fazie obróbki kształtuje się liście na " płasko " tzn. 扁形.
Na rynku istnieje wielki popyt na Wu niu zao ( 烏牛早) pierwszych zbiorów, a zainteresowanie starszymi herbatami jest mniejsze. W moje posiadanie trafiła herbata ze starszych zbiorów przeznaczona dla lokalnych konsumentów.
Po zaparzeniu - ku zaskoczeniu daje się odczuc przyjemny średnio intensywny zielony aromat. Wyborny smak sygnalizuje iż herbata powstała dzięki bardzo dobrej obróbce listków z krzewu dostarcząjcego dobry surowiec.
Na rynku istnieje wielki popyt na Wu niu zao ( 烏牛早) pierwszych zbiorów, a zainteresowanie starszymi herbatami jest mniejsze. W moje posiadanie trafiła herbata ze starszych zbiorów przeznaczona dla lokalnych konsumentów.
Po oględzinach liści łatwo stwierdzić iż nie jest to super wyselekcjonowa wysoko gatunkowa herbata.
Na opakowaniu zamieszczono znak pierwszej jakości ( 一級) i - nie jest to mijająca się z prawdą informacja, herbata jest naprawdę bardzo dobra. Takie herbaty tafiają do mieszkańcow miasta Wenzhou 温州市 z okolicznego rejonu Oubei (瓯北镇 ) w Yongjia ( 永嘉 ) czyli ojczyzny Wu niu zao ( 烏牛早) . Dobrze mieć znajomych w tych okolicach którzy podarują coś czego są pewni, że jest dobrej jakości.
.
Komentarze
Prześlij komentarz