Prowincja Henan(河南省 ) znana jest ze slawnej herbaty Xinyang Maojian (信陽毛尖 ) ktora zaliczana jest do grupy 10ciu najslawniejszych herbat w Chinach. Inne herbaty z tej prowincji sa mniej znane.
Ostanio dostala sie w moje posiadanie Tong Bai Yu Ye ( 桐柏玉葉 ) herbata z sasiadujamcym z Xinyang - okregiem administracyjnym Nanyang ( 南陽 ) gdzie znajduje sie powiat TongYe ( 桐柏). Nie ma zbyt duzo informacji o tej herbacie - tak jak w calych Chinach - lokalne wladze okregu TonYe - starają się promowac produkty swojego obszaru....a moga poszczycic sie doskonalymi warunkami : -wielkim rezerwatem przyrody z czystym srodowiskiem.
Po ogledzinach mozna stwierdzic iz jet to herbata z piewszych zbiorow ale proces wytwarzania jest inny niz Xinyang Maojian (信陽毛尖 ) poniewaz listki nie sa skrecone w drobniutkie wloski. Zebrane pąki i listki sa mniej wiecej tej samej wielkosci co gwaratuje stabilny smak.
Po zaparzeniu w temp. ok.70 C - z pod pokrywki gawiana wydobyl sie orzezwijacy aromat. Po ok. 40. sekundach - herbata dostraczyla przyjemnego "wiosennego smaku",kolor naparu blado-zielony charakterystyczny dla zielonych herbat chinskich z mlodych lisci. Powodem niezbyt rozbudowanego byc moze spowodowane bylo to zbyt niska temperatura ? Parzenie trzeba powtorzyc w temp. ok.80 - byc moze wtedy pojawia sie gorzkawe akcety ?
W Chinach dotarcie do orginalnych herbat nie jest zbyt prostym zadaniem, najlepiej udac sie w miejsce upraw herbaty i osobiscie sprawdzic w jakim srodowisku rosnie i produkuje dany lokalny gatunek .Inna opcja to nalezy miec znajomosci z zaufanymi osobami. Tym razem herbata Tong Bai Yu Ye ( 桐柏玉葉 ) zostala przywieziona do przez rdzennego mieszkanca TongBai 桐柏県- jako prezent dla znajomych z - ktorzy wiedza ze wszelkie uniklane gatunki wywoluja entuzjam u autora tego blogu.
Tong Bai Yu Ye 桐柏玉葉
Ostanio dostala sie w moje posiadanie Tong Bai Yu Ye ( 桐柏玉葉 ) herbata z sasiadujamcym z Xinyang - okregiem administracyjnym Nanyang ( 南陽 ) gdzie znajduje sie powiat TongYe ( 桐柏). Nie ma zbyt duzo informacji o tej herbacie - tak jak w calych Chinach - lokalne wladze okregu TonYe - starają się promowac produkty swojego obszaru....a moga poszczycic sie doskonalymi warunkami : -wielkim rezerwatem przyrody z czystym srodowiskiem.
Po ogledzinach mozna stwierdzic iz jet to herbata z piewszych zbiorow ale proces wytwarzania jest inny niz Xinyang Maojian (信陽毛尖 ) poniewaz listki nie sa skrecone w drobniutkie wloski. Zebrane pąki i listki sa mniej wiecej tej samej wielkosci co gwaratuje stabilny smak.
Po zaparzeniu w temp. ok.70 C - z pod pokrywki gawiana wydobyl sie orzezwijacy aromat. Po ok. 40. sekundach - herbata dostraczyla przyjemnego "wiosennego smaku",kolor naparu blado-zielony charakterystyczny dla zielonych herbat chinskich z mlodych lisci. Powodem niezbyt rozbudowanego byc moze spowodowane bylo to zbyt niska temperatura ? Parzenie trzeba powtorzyc w temp. ok.80 - byc moze wtedy pojawia sie gorzkawe akcety ?
W Chinach dotarcie do orginalnych herbat nie jest zbyt prostym zadaniem, najlepiej udac sie w miejsce upraw herbaty i osobiscie sprawdzic w jakim srodowisku rosnie i produkuje dany lokalny gatunek .Inna opcja to nalezy miec znajomosci z zaufanymi osobami. Tym razem herbata Tong Bai Yu Ye ( 桐柏玉葉 ) zostala przywieziona do przez rdzennego mieszkanca TongBai 桐柏県- jako prezent dla znajomych z - ktorzy wiedza ze wszelkie uniklane gatunki wywoluja entuzjam u autora tego blogu.
Listki prezentują się znakomicie. Jednak skoro piszesz o trudności w uzyskaniu satysfakcjonującego smaku naparu, to może "para poszła w gwizdek"?
OdpowiedzUsuńNie sądzicie że liście przypominają Long Jinga?:)
OdpowiedzUsuń