Troche czasu zeby podelektowac sie recznie ugniatana herbata przez mistrza pana Yoshiaki Hiruma
Listki sa uksztaltowane w sa igelki -taka prace moze wykonac tylko doswiadczona osoba. Herbaty tego typu powstaja nie ze wzgledow komercjalnych lecz raczej jako przyklad sztuki obrobki lisci ,w warunkach produkowania herbat masowych - jest to raczej ciekawostka.
Pierwsze parzenie w temp. ok70C -liski powoli otwieraja sie. Bardzo wazna jest tutaj aby spozycie bylo jak najszybsze, juz po kilku tygodniach wartosci smakowe tej herbaty bardzo traca.
Bardzo warzywny smak o pobudzajcym aromacie ,przelotne nutki ukazja czym jest herbata wykona przez mistrza.
Herbata ktorej reczne ugniatanie zajmuje wiecej niz 5godzin - nalezy do prawdziwych unikatow .
Pierwsze parzenie w temp. ok70C -liski powoli otwieraja sie. Bardzo wazna jest tutaj aby spozycie bylo jak najszybsze, juz po kilku tygodniach wartosci smakowe tej herbaty bardzo traca.
Bardzo warzywny smak o pobudzajcym aromacie ,przelotne nutki ukazja czym jest herbata wykona przez mistrza.
5gramowa -torebka z podpisem mistza
Delektowanie sie recznie ugniatana herbata mozna uznac raczej za przygode ,lub niecodzienna okazje. Pan Y. Hiruma jest jednym z najbardziej znaych mistrzow obrabania lisci herbacinych. Bardzo pracowity czlowiek i dzieki jego wysilkowi kreowane sa nowe typy herbat a takze kultywowany jest stary tradycyjny zwyczaj produkcji bez użycia maszyn..Herbata ktorej reczne ugniatanie zajmuje wiecej niz 5godzin - nalezy do prawdziwych unikatow .
Piłem herbatę od Pana Hirumi i nigdy tego nie zapomnę!
OdpowiedzUsuńTak! Oolongi wychodzące spod jego rąk to też cuda! Nie takie jak zielone herbaty(wydaje mi się że również piłem gyokuro od p. Hirumy), ale dalej wyśmienite.
OdpowiedzUsuń