Zielona herbata koreanska ( Nokcha ) - to samo miejsce pochodzenia HWAGAE花開 ale totalnie dwie rozne jakosci , smaki oraz ceny.
1.
Rodzinna firma Gwan A 관아수제차 50 gram herbaty 우전 Ujeon cha 23 kwiecen 2013
Zebrane liscie z dzikich krzewow w Hwagae- przygotowane do obrobki
- z tych skrzynek powstanie ok. 2kg suchej herbaty rekodziela . Potrzebna jest praca 5ciu osob . Od zbioru lisci do powstania herbaty uplywaja 24godziny . Ceny herbat typu우전 ujeon zaczynaja sie od ok. 50 .000 Wonow ( ok. 150 zl. pln ) za 50 gram.
Ujeon -recznie powstaly - z zapisanym dniem produkcji. Herbata klasy ujeon oferuje bogata game smakowa. W zaleznosci od temperatury parzenia ( optymalna 70 C) oraz stosunku lisci do wody mamy mozliwosc otrzymania naparow o odmiennym w smaku i aromacie .
Jak mozna zorientowac sie to herbata do delektowania sie w malych naczyniach herbacianych.
2.
Hwagae Dong Cheon Tea -Daejak 花開東天茶 동천
Kombinat Dong Cheon 東天 동천 Daejak maszynowy maj 2012 rok.
To samo miejsce pochodzenia Hawagae - ale produkcja i czas zbiorow inne . Krzewy z plantacji - prowadzonej podobnie jak w Japonii . Maszynowo zbierany i obrabiany w fabryce daejak z konca maja . Koszty produkcji sa niskie a wydajnosc wieksza. 100gram Deajak - masowo-produkowanego - moze kosztowac 5.000 Wonow ( ok.15 zl. pln).
Herbata swietnie nadaje sie do picia w duzych naczyniach. Tempetratura powinna byc wyzsza niz 80C - strasze listki dostrczaja napar o dosc " przyziemionym" ale ciekawym smaku.
Do codzienngo popijania.
1.
Rodzinna firma Gwan A 관아수제차 50 gram herbaty 우전 Ujeon cha 23 kwiecen 2013
Zebrane liscie z dzikich krzewow w Hwagae- przygotowane do obrobki
Rodzinna firma Gwan A ( 觀雅手制茶 ) - 우전 Ujeon cha 23 kwiecen 2013
Ujeon -recznie powstaly - z zapisanym dniem produkcji. Herbata klasy ujeon oferuje bogata game smakowa. W zaleznosci od temperatury parzenia ( optymalna 70 C) oraz stosunku lisci do wody mamy mozliwosc otrzymania naparow o odmiennym w smaku i aromacie .
Jak mozna zorientowac sie to herbata do delektowania sie w malych naczyniach herbacianych.
2.
Hwagae Dong Cheon Tea -Daejak 花開東天茶 동천
Kombinat Dong Cheon 東天 동천 Daejak maszynowy maj 2012 rok.
To samo miejsce pochodzenia Hawagae - ale produkcja i czas zbiorow inne . Krzewy z plantacji - prowadzonej podobnie jak w Japonii . Maszynowo zbierany i obrabiany w fabryce daejak z konca maja . Koszty produkcji sa niskie a wydajnosc wieksza. 100gram Deajak - masowo-produkowanego - moze kosztowac 5.000 Wonow ( ok.15 zl. pln).
Herbata swietnie nadaje sie do picia w duzych naczyniach. Tempetratura powinna byc wyzsza niz 80C - strasze listki dostrczaja napar o dosc " przyziemionym" ale ciekawym smaku.
Do codzienngo popijania.
I to jest takie zniechęcające, bo człowiek już się cieszy, że zielona i koreańska, a później się okazuje, że to taniocha.
OdpowiedzUsuńMarku..EGO - wprowadza zamieszanie. Herbata zielona koreanska - taniocha czy rekodzielo - KATZzzzzzz... i co ? Przypominam sobie ze kupisles kiedys Deajak z Jukro - prawda? To sasiedzi z Gwan A - dobrze sie znaja... wiec miales do popijania wysokiej jakosci herbate....a nie maszynowo wyprodukowany produkt twz " tanioche". To wiadomosc dla poprawy humoru.
OdpowiedzUsuńNo tak, racja.
OdpowiedzUsuńCholercia...taki blok znaleźć. Koreańskie wysokojakościowe są przepyszne. Jukro jak najbardziej. Ale warto może by też było przeczesać ofertę goodgreentea. Staram się w końcu coś zamówić.
OdpowiedzUsuń