Herbaty z prowicji Thái Nguyên sa dostepne nie tylko w Wietnamie ale i wielu innych krajach. Wraz z potrawami z kuchni wietnamskiej mozemy dostac herbate zielona ( Chè Xanh ) ktora z wielkim prawdopodobiestwie bedzie pochodzila wlasnie Thái nguyên. Juz od wielu lat mozemy zauwazyc coraz wieksza produkcje herbat wietnamskich ( Trà Việt Nam).
Powstaja rodzinne plantacje gdzie farmarzy dzieki dotacja wprowdzaja najnowsze metody upraw. Tak jest wlasnie w rejonie La bằng z ktorego herbaty staja sie coraz badziej popularne i wysylane do najlepszych supermarketow. Opakowane w prozniowo - taki sam sposob jak na Tajwanie i czy Chinach.
Na opokawniu zjaduje sie instrukcja przygotowania herbaty z" : La bằng : 3-5gram na 150ml zlac 100C woda- czekac 5min.
A potem cieszyc sie specjalnym smakiem z herbaty z La bằng w prowicji Thái nguyên."
Uff \ 100C wody nie ma - ale przestudzonym wrzatkiem ok 90C -zalewa sie wietnamskie herbaty zielone gdzyz zrobione sa z duzych lisci krzewu herbacianego rosnacego w klimacie tropikalnym i samk nie jest tak delikatny jak z herbat z podzwrotnikowych z krzewu o malych lisciach. Herbaty z Thái Nguyên mozemy traktowac podobnie jak czarne.... temp.wody ponizej 80C - nie daje ciekawych efektow choc zawsze mozna eksperymentowac.
Bardzo mocny smak -moze byc nie przyswajalny dla wszystkich. Trzeba pamientac jakie warunki panuja w Wietnamie gdzie herbate pije sie jako srodek przeciw zmeczeniu.
Obserwacja lisci - pokazjue iz obrabiane byly maszynowo i to na wielka skale .
Wietmaczycy pija herbate z wielkich czajnikow -ktora przetrzymywana jest w" koszykach termosach" - taki sposob podawania herbaty popularny jest na ulicznych kramach.
Ceramika z Bat Trang ( przedmiescia Ha Noi ) - w takich naczyniach najlepiej czuje sie herbata z Thái Nguyên
Powstaja rodzinne plantacje gdzie farmarzy dzieki dotacja wprowdzaja najnowsze metody upraw. Tak jest wlasnie w rejonie La bằng z ktorego herbaty staja sie coraz badziej popularne i wysylane do najlepszych supermarketow. Opakowane w prozniowo - taki sam sposob jak na Tajwanie i czy Chinach.
Na opokawniu zjaduje sie instrukcja przygotowania herbaty z" : La bằng : 3-5gram na 150ml zlac 100C woda- czekac 5min.
A potem cieszyc sie specjalnym smakiem z herbaty z La bằng w prowicji Thái nguyên."
Uff \ 100C wody nie ma - ale przestudzonym wrzatkiem ok 90C -zalewa sie wietnamskie herbaty zielone gdzyz zrobione sa z duzych lisci krzewu herbacianego rosnacego w klimacie tropikalnym i samk nie jest tak delikatny jak z herbat z podzwrotnikowych z krzewu o malych lisciach. Herbaty z Thái Nguyên mozemy traktowac podobnie jak czarne.... temp.wody ponizej 80C - nie daje ciekawych efektow choc zawsze mozna eksperymentowac.
Znany popularny motyw dekoracyjny na ceramice wietnamskiej - ktory przybyl az Bliskiego Wschodu
Bardzo mocny smak -moze byc nie przyswajalny dla wszystkich. Trzeba pamientac jakie warunki panuja w Wietnamie gdzie herbate pije sie jako srodek przeciw zmeczeniu.
Obserwacja lisci - pokazjue iz obrabiane byly maszynowo i to na wielka skale .
Wietmaczycy pija herbate z wielkich czajnikow -ktora przetrzymywana jest w" koszykach termosach" - taki sposob podawania herbaty popularny jest na ulicznych kramach.
Komentarze
Prześlij komentarz