Zmiany kulturalno -ekonomiczne w Chinach maja takze wplyw na zwyczaje herbaciane.
Dobra slawana herbata zawsze sluzyla jako podarunek i ta tradycja siega cesrakich Chin kiedy istnialy specjalne herbaty wysylane na dwor wladcy. Czasy sie zmieniaja ale markowe herbaty sluza jako prezenty czestao tez jako substytut lapowki. Long jing ( z Hangzhou ) czy Tie Guan Yin ( z Anxi) czy ostanio Pu -erh to juz standartowy drogocenny produkt do obdarowywania. Coraz bardziej bogaty kraj ma popyt na takie rzeczy,ale to znaczy ze limitowe gatunki - nie moga byc uprawiane na tak olbrzymia skale. Pojawiaja sie wiec enigmatyczne herbaty o dosc dobrej jakosci.
Pąkowa herbata - bardzo podobna w charakterze jak Junshan Yinzhen ( 君山銀針 ) czyli mamy doczynienia z herbata żółta (黃茶: huángchá) - ale na 100% pewien nie jestem
W parzeniu 90 C zachowuje sie srednio - wytrzymale dajac 3 napary .
Dobrze wysekcjonowane listki -igiełki - nastepnym razem razem trzeba bedzie zaparzyc w szklanym naczyniu.
Ci ktorzy lubia dobra herbate beda usatysfakcjonowani. Ale pasjonaci poczuja niedosyt- brak jakich kolwiek wyjasnien - wzbudza ciekawosc a brak inforamacji bezslinosc.
Zdrugiej strony - mozemy wlasnie zauwazyc iz chinski rynek herbat zmienia sie - nie robi sie juz podrobek znaych gatunkow - bo to dostalo mi sie w rece mozna by bylo sprzedawac jako drogocenny eksluzywany Junshan Yinzhen ( 君山銀針 ) . a tak nie jest..
:::::: * ::::::::::* ::::::::::
Niezostaje mi nic innego - jak isc do dyplomowanego specjalisty od herbat chinskich - zeby przeanalizowal co to za herbata...
Dobra slawana herbata zawsze sluzyla jako podarunek i ta tradycja siega cesrakich Chin kiedy istnialy specjalne herbaty wysylane na dwor wladcy. Czasy sie zmieniaja ale markowe herbaty sluza jako prezenty czestao tez jako substytut lapowki. Long jing ( z Hangzhou ) czy Tie Guan Yin ( z Anxi) czy ostanio Pu -erh to juz standartowy drogocenny produkt do obdarowywania. Coraz bardziej bogaty kraj ma popyt na takie rzeczy,ale to znaczy ze limitowe gatunki - nie moga byc uprawiane na tak olbrzymia skale. Pojawiaja sie wiec enigmatyczne herbaty o dosc dobrej jakosci.
品雅- nic nie mowiaca nazwa - na paczuszcze herbaty.
Produkt bardzo ladnie opakowany , w metalowym pudelku. Niestety nie ma opisu miejsca pachodzenia ani terminu zbiorow. Zostaja wiec ogledziny Pąkowa herbata - bardzo podobna w charakterze jak Junshan Yinzhen ( 君山銀針 ) czyli mamy doczynienia z herbata żółta (黃茶: huángchá) - ale na 100% pewien nie jestem
W parzeniu 90 C zachowuje sie srednio - wytrzymale dajac 3 napary .
Dobrze wysekcjonowane listki -igiełki - nastepnym razem razem trzeba bedzie zaparzyc w szklanym naczyniu.
Ci ktorzy lubia dobra herbate beda usatysfakcjonowani. Ale pasjonaci poczuja niedosyt- brak jakich kolwiek wyjasnien - wzbudza ciekawosc a brak inforamacji bezslinosc.
Zdrugiej strony - mozemy wlasnie zauwazyc iz chinski rynek herbat zmienia sie - nie robi sie juz podrobek znaych gatunkow - bo to dostalo mi sie w rece mozna by bylo sprzedawac jako drogocenny eksluzywany Junshan Yinzhen ( 君山銀針 ) . a tak nie jest..
:::::: * ::::::::::* ::::::::::
Niezostaje mi nic innego - jak isc do dyplomowanego specjalisty od herbat chinskich - zeby przeanalizowal co to za herbata...
Podobają mi się listki tej herbaty, jak smakowała?
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym eksperymentalnie zaparzyć ją w całkowicie wysokiej temperaturze 96 stopni C i zupełnie przeciwnie np w 75 stopniach C, ciekawa jestem jakie efekty dały by tak skrajne parzenia.
Daj znać co powie na herbatę specjalista, jestem bardzo ciekawa.