Murakami cha - herbata z prefektury Niigata  村上茶 新潟県

Murakami -cha  z prefektury  Niigata  jest  stosunkowo mało znana herbata i praktycznie  dostać ja można tylko w  kilku  regionalnych sklepach.


Murakami cha - herbata z prefektury Niigata  村上茶 新潟県


                                          Murakami  cha  z  ASAKAWA EN
  Murakami -cha  jest jednak popularna wśród miłośników herbat japońskich gdyż - miejsce pochodzenia  rejon MURAKMI ( 村上 ) uważany  jest za najbardziej wysunięty na północ obszar upraw krzewu herbacianego w Japonii. Warunki pogodowe są  bardziej ostre niż w południowej części kraju i dlatego pierwsze zbiory odbywają się w drugiej połowie maja.

Maroyaka cha


Smak herbaty jest określany jako MAROYAKA ( まろやか) - czyli brak goryczki  z lekkimi słodkawymi akcentami.  Chłodny klimat cechujący się krotką operacją słoneczną ale długim okresem z pochmurną pogodą  powoduje iż listki krzewu herbacianego  naturalnie maja podobny skład chemiczny jak herbaty zacieniane ( kabuse cha albo  gyokuro)  Ale smak nie posiada  tak wyrazistego  delikatnego  charakteru jak wysokiej jakości gyokuro.

Murakami cha


Na terenie północnej  Japonii ( np. prefektura Yamagata)  znajdziemy  pojedyncze ogrody  ale herbat nie produkuje się tam na taka  duża  skale jak w Murakami.


Jak widać jest to herbata typu asa-mushi - czyli bez dodatkowego  procesu poddawania  pary . Mniej wydajna, kolor niezbyt intensywnie zielony.

Komentarze