Murakami -cha z prefektury Niigata jest stosunkowo malo znana herbata i praktycznie dostac ja mozna tylko w kilku regionalnych sklepach.
Murakami cha z ASAKAWA EN
Murakami -cha jest jednak popularana wsrod milosnikow herbat japonskich gdyz - miejsce pochodzenia rejon MURAKMI ( 村上 ) uwazany jest za najbardziej wysuniety na polnoc obszar upraw krzewu herbacianego w Japonii. Warunki pogodowe sa bardziej ostre niz w poludniowej czesci kraju i dlatego pierwsze zbiory odbywaja sie w drugiej polowie maja.
Smak herbaty jest okreslany jako MAROYAKA ( まろやか) - czyli brak goryczki z lekkimi slodkawymi akcentami. Chlodny klimat cechujący sie krotką operacją sloneczną ale dlugim okresem z pochmurną pogadą powoduje iz listki krzewu herbacianego naturalnie maja podobny sklad chemiczny jak herbaty zacieniane ( kabuse cha albo gyokuro) Ale smak nie posiada tak wyrazistego deliktanego chrakteru jak wysokiej jakosci gyokuro.
Na terenie polnocnej Japonii ( np. prefektura Yamagata) znajdziemy pojedyncze ogrody ale herbat nie produkuje sie tam na taka duzą skale jak w Murakami.
Jak widac jest to herbata typu asa-mushi - czyli bez dodatkowego procesu poddawania pary . Mniej wydajna, kolor niezbyt intensywnie zielony.
Murakami cha z ASAKAWA EN
Murakami -cha jest jednak popularana wsrod milosnikow herbat japonskich gdyz - miejsce pochodzenia rejon MURAKMI ( 村上 ) uwazany jest za najbardziej wysuniety na polnoc obszar upraw krzewu herbacianego w Japonii. Warunki pogodowe sa bardziej ostre niz w poludniowej czesci kraju i dlatego pierwsze zbiory odbywaja sie w drugiej polowie maja.
Smak herbaty jest okreslany jako MAROYAKA ( まろやか) - czyli brak goryczki z lekkimi slodkawymi akcentami. Chlodny klimat cechujący sie krotką operacją sloneczną ale dlugim okresem z pochmurną pogadą powoduje iz listki krzewu herbacianego naturalnie maja podobny sklad chemiczny jak herbaty zacieniane ( kabuse cha albo gyokuro) Ale smak nie posiada tak wyrazistego deliktanego chrakteru jak wysokiej jakosci gyokuro.
Na terenie polnocnej Japonii ( np. prefektura Yamagata) znajdziemy pojedyncze ogrody ale herbat nie produkuje sie tam na taka duzą skale jak w Murakami.
Jak widac jest to herbata typu asa-mushi - czyli bez dodatkowego procesu poddawania pary . Mniej wydajna, kolor niezbyt intensywnie zielony.
Komentarze
Prześlij komentarz