Murakami -cha z prefektury Niigata jest stosunkowo mało znana herbata i praktycznie dostać ja można tylko w kilku regionalnych sklepach.
Murakami cha z ASAKAWA EN
Murakami -cha jest jednak popularna wśród miłośników herbat japońskich gdyż - miejsce pochodzenia rejon MURAKMI ( 村上 ) uważany jest za najbardziej wysunięty na północ obszar upraw krzewu herbacianego w Japonii. Warunki pogodowe są bardziej ostre niż w południowej części kraju i dlatego pierwsze zbiory odbywają się w drugiej połowie maja.
Smak herbaty jest określany jako MAROYAKA ( まろやか) - czyli brak goryczki z lekkimi słodkawymi akcentami. Chłodny klimat cechujący się krotką operacją słoneczną ale długim okresem z pochmurną pogodą powoduje iż listki krzewu herbacianego naturalnie maja podobny skład chemiczny jak herbaty zacieniane ( kabuse cha albo gyokuro) Ale smak nie posiada tak wyrazistego delikatnego charakteru jak wysokiej jakości gyokuro.
Na terenie północnej Japonii ( np. prefektura Yamagata) znajdziemy pojedyncze ogrody ale herbat nie produkuje się tam na taka duża skale jak w Murakami.
Jak widać jest to herbata typu asa-mushi - czyli bez dodatkowego procesu poddawania pary . Mniej wydajna, kolor niezbyt intensywnie zielony.
Murakami cha z ASAKAWA EN
Murakami -cha jest jednak popularna wśród miłośników herbat japońskich gdyż - miejsce pochodzenia rejon MURAKMI ( 村上 ) uważany jest za najbardziej wysunięty na północ obszar upraw krzewu herbacianego w Japonii. Warunki pogodowe są bardziej ostre niż w południowej części kraju i dlatego pierwsze zbiory odbywają się w drugiej połowie maja.
Smak herbaty jest określany jako MAROYAKA ( まろやか) - czyli brak goryczki z lekkimi słodkawymi akcentami. Chłodny klimat cechujący się krotką operacją słoneczną ale długim okresem z pochmurną pogodą powoduje iż listki krzewu herbacianego naturalnie maja podobny skład chemiczny jak herbaty zacieniane ( kabuse cha albo gyokuro) Ale smak nie posiada tak wyrazistego delikatnego charakteru jak wysokiej jakości gyokuro.
Na terenie północnej Japonii ( np. prefektura Yamagata) znajdziemy pojedyncze ogrody ale herbat nie produkuje się tam na taka duża skale jak w Murakami.
Jak widać jest to herbata typu asa-mushi - czyli bez dodatkowego procesu poddawania pary . Mniej wydajna, kolor niezbyt intensywnie zielony.
Komentarze
Prześlij komentarz