Czasami mam okazje brania udzialu w tradycyjnym przygotowaniu wysokogatunkowej sencha albo gyokuro. Zaparzenie ceremonialnej herbaty jest calkiem inne niz w normalny sposob. W mini zestawach przygotowywuje krople herbaciane - jest tego tak malo ze wypic sie nie da.. i akurat tyle zeby rozpowadzic w ustach -poczuc wysublimowany smak umami.. doswidczyc czegos niecodzienngo.
Po za tradycyjnymi szkolami Sencha-do taki styl przygotowania gyokuro wykorzystuja takze w osrodku badawczym herbaty w Yame w prefekturze Fukuoka.
Podczas listopadowego festiwalu Herbaty w Shizuoka pracownicy z osrodka z Yame , zapreznotwali przygotowanie najwyzszej jakosci gyokuro -wlasnie w tak jak to robia szacowni nauczyciele szkoly Sencha-do. Tak przygotwane krople - nie przypominaja standartowo zaparzonej herbaty
A jak to wyglada w praktyce.?
.. najlepiej do tego nadaje SHIBORIDASHI , ale moze byc to tez HOUHIN albo maly porcelanowy czajniczek. Nie powodu do paniki -ze nie posiada sie Shiboridashi - takie naczynia sa prawie nieznane w ojczystej Japonii.
Tutaj widzimy -shiboridashi w akcji- kropelki "wycisnietej herbaty " przelawa sie do mini czarek. Zdjecie zrobione podczas prezentacji mistrza pana Y. Hiruma. Nie bylo to gyokuro lecz "temomi -cha " recznie ugniatana herbata - bardzo wysokiej jakosci - wiec przygotowanie w najlepszych naczyniach. ( Tak chyba bedzie trzeba zrobic relacje z pokazu p. Hiruma )
Wracam do Gyokuro z Yame Tea institute ( dzieki uprzejmosci p. Sakaida)
Listki trafiaja do porcelanowego czajniczka
Zostalo to zalane na wysokosc mniej niz 5mm przestudzonym wrzatkiem o temperaturze ponizej 50 C - im temperatura bardziej niska tym smak herbaty intensywny.
Po ok. 1minuty - kiedy woda zostaje prawie calkowita wchlonieta - przelewamy tak powstale krople do czarek - zazwyczaj 5-10 kropli na osobe... "
efekty sa niesamowite... umami - slono orzezwiajcy smak.
tak zalewac mozna jescze jeden raz..
3ci ostani zalewamy wieksza ilosacia wody o temperaturze wyzeszej niz 60 C. Mniejsza moc - to juz zwykly smak herbaty bez mocnych nut umami.
Na koniec zjadamy liscie gyokuro.
Mialo byc o cermonialnej herbacie - a powstal tekst o przygotowaniu wysokiej jakosci herbaty japonskiej bezceremonialnie.
Trzeba bedzie przygotowac cos o Sencha Do... 煎茶道 玉露
Po za tradycyjnymi szkolami Sencha-do taki styl przygotowania gyokuro wykorzystuja takze w osrodku badawczym herbaty w Yame w prefekturze Fukuoka.
Podczas listopadowego festiwalu Herbaty w Shizuoka pracownicy z osrodka z Yame , zapreznotwali przygotowanie najwyzszej jakosci gyokuro -wlasnie w tak jak to robia szacowni nauczyciele szkoly Sencha-do. Tak przygotwane krople - nie przypominaja standartowo zaparzonej herbaty
A jak to wyglada w praktyce.?
.. najlepiej do tego nadaje SHIBORIDASHI , ale moze byc to tez HOUHIN albo maly porcelanowy czajniczek. Nie powodu do paniki -ze nie posiada sie Shiboridashi - takie naczynia sa prawie nieznane w ojczystej Japonii.
Tutaj widzimy -shiboridashi w akcji- kropelki "wycisnietej herbaty " przelawa sie do mini czarek. Zdjecie zrobione podczas prezentacji mistrza pana Y. Hiruma. Nie bylo to gyokuro lecz "temomi -cha " recznie ugniatana herbata - bardzo wysokiej jakosci - wiec przygotowanie w najlepszych naczyniach. ( Tak chyba bedzie trzeba zrobic relacje z pokazu p. Hiruma )
Wracam do Gyokuro z Yame Tea institute ( dzieki uprzejmosci p. Sakaida)
5gram listkow- jak widac bardzo strannie obrobione - nie jest to mozliwe aby produkowac to na skale masowa- zbyt kosztowne .
Listki trafiaja do porcelanowego czajniczka
Zostalo to zalane na wysokosc mniej niz 5mm przestudzonym wrzatkiem o temperaturze ponizej 50 C - im temperatura bardziej niska tym smak herbaty intensywny.
herbata ma kolor blado zolty " kosc slowniowa " -
tak zalewac mozna jescze jeden raz..
3ci ostani zalewamy wieksza ilosacia wody o temperaturze wyzeszej niz 60 C. Mniejsza moc - to juz zwykly smak herbaty bez mocnych nut umami.
Na koniec zjadamy liscie gyokuro.
Mialo byc o cermonialnej herbacie - a powstal tekst o przygotowaniu wysokiej jakosci herbaty japonskiej bezceremonialnie.
Trzeba bedzie przygotowac cos o Sencha Do... 煎茶道 玉露
Super! Dzięki za relację.
OdpowiedzUsuńWczoraj zakupiłam 100g gyokuro i mam nadzieję na długie delektowanie się tym cudem natury :)
W idealnym momencie publikujesz ten post. Jutro degustujemy, dam znać, Twoje instrukcje są bardzo pomocne.
OdpowiedzUsuńNo tu nie ma zbiegu okolicznosci- wiadomo degustowanie gyokuro nastpi.
UsuńHerbata Gyokuro z Yame prezentuje się bardzo okazale - czy to herbata Temomi? Pozdrawiam. Waldek.
OdpowiedzUsuńTak recznie ugniatana czyli temomi . Opisywana byla tutaj HonGyokuro ( 本玉露 )ー herbata - wyslekcjonawana na pokazy jako material edukacyjny.
OdpowiedzUsuń