Lao Cong Shui Xian 老欉水仙 -czyli herbata Shui Xian ze starej odmiany krzewu .
Czas na zaparzenie pozostalosci po herbacie z przed prawie 4ch lat. To juz naprawde same pokruszone liscie przechowywane w dostatecznie dobrych warunkach aby mozna byloby cos przygotowac.
Shui Xian -ma charakterystyczny przyjemny aromat. Najlepiej zaparzyac te herbate w czajnikach z yixing. Tak wiec powstala okazja do uzycia nie uzywanego od wielu tygodni czajnika,
czarek , dzbanuszka cha-hai oraz bambusowej tacy chapan'u. Przygotowany w takich naczyniach klasyczny oolong z gor Wu Yi -smakuje najlepiej. Dobra okazja do powolnego parzenia - wymagajacego skupienia i wyciszenia. Temperaura ponad 90C - pierwsze parzenie 30 sekund. Przed piewrwszym zalewem czajnik byl ogrzany z zewnatrz i wewnatrz.
Czasochlonne 4 parzenia - daly calkiem dobry napar jak na herbate powstala ze starych pokruszonych lisci . Prazone oolongi maja specyficzny urok - glemboki przyjemny smak i aromat. Po wypicu herbaty zostal do wykonia ceremonial pielegnacji czajnika w postaci powolnego wyciernia i pucwania .
Komentarze
Prześlij komentarz