Prefektura Ibaraki raczej nie kojarzy się ze znanymi herbatami jak to jest w  np. w przypadku  Uji-cha ; Shizuoka-cha czy Kagoshina-cha.  Dla przeciętnego mieszkańca kraju kwitnącej wiśni -istnienie  ogrodów herbacianych w Ibaraki może być zaskoczeniem. W mieście stołecznym Tokio - raczej nie kupimy herbaty z Ibaraki - no chyba ze jest jakieś specjalne wydarzenie promujące produkty z tej prefektury.
Lokalna prawie nie znane herbaty z prefektury Ibaraki to obecnie zwyklej jakości sencha.
Lokalna prawie nie znane herbaty z prefektury Ibaraki to obecnie zwyklej jakości sencha.
 Tradycja  upraw herbat na terenach obecnej prefektury  ma dosyć długą ciekawą historie - której poznawanie  zajmie mi z pewnością jeszcze dużo czasu.         Ostatnio podejmuje się próby  produkcji herbat czarnych ( czerwonych po chińsku i japońsku ) czyli 紅茶 ( ) w japońskiej  wesrji czyli WAKOCHA - (和紅茶) powraca zainteresowanie  ręcznym ugniatam herbaty czyli temomi- ( 手もみ)  Jak na razie  herbaty z Ibaraki  kupimy w rejonach upraw ,ewentualnie w lokalnych supermarketach. Ja swoje zakupy zrobiłem w centrum handlowym w mieście Tsukuba. W wielkim  hipermarkecie obok  herbat z Shizuoka  czy Kagoshima  można było  kupić  herbaty z 2ch regionów upraw prefektury Ibaraki:
Ibaraki -cha ogranicza sie do 3-ch znanych herbat:
1. Sashima -cha 猿島茶 さしま茶
2.Okukuji -cha 奥久慈茶
3.Furuuchi-cha 古内茶
Mam trochę czasu - wiec jest okazja na przygotowanie na OKUKUJI-cha( 奥久慈茶)
Na opakowaniu jest  nazwa producenta : Azauma-en (あづま園 ) "ー Oraz  opis ;  
- po oględzinach można stwierdzić  iż przygotowany  to napar to mieszanka liści obrobionych  miedzy  fuka mushi  oraz asa mushi.
Słodkawe akcenty amami uwidaczniają się aż- do 3ciego parzenia.
Tej klasy sencha dobrze sprawuje się jako codzienna herbata japońska. Region Okukuji należy administracyjnie do Daigomachi - i ulokowany jest to na północnych krańcach prefektury Ibaraki.
W planach kilka innych ciekawostek związanych z Ibaraki-cha- które przedstawię podczas opisu Sashima-cha.
  Okukuji -cha oraz  Sashima-cha .  
Brakowało Furuuchi-cha -  wtedy wszystkie herbaty z tej prefektury  były  by skompletowane:Ibaraki -cha ogranicza sie do 3-ch znanych herbat:
1. Sashima -cha 猿島茶 さしま茶
2.Okukuji -cha 奥久慈茶
3.Furuuchi-cha 古内茶
Mam trochę czasu - wiec jest okazja na przygotowanie na OKUKUJI-cha( 奥久慈茶)
Okukuji cha - uważna jest  za herbatę z północnych krańców upraw w Japonii. Bardzo często daje się przykład że ma podobny charakter do Murakami cha z  prefektury Niigata .
Wyhodowana w chłodnym środowisku herbata ma grube skórzaste liście - ale dzięki harmonijnemu połączniu  technik produkcji  otrzymuje się napar herbaciany o głębokim smaku.  Pierwsze i drugie parzenie daje najlepsze efekty smakowe"
Słodkawe akcenty amami uwidaczniają się aż- do 3ciego parzenia.
Tej klasy sencha dobrze sprawuje się jako codzienna herbata japońska. Region Okukuji należy administracyjnie do Daigomachi - i ulokowany jest to na północnych krańcach prefektury Ibaraki.
W planach kilka innych ciekawostek związanych z Ibaraki-cha- które przedstawię podczas opisu Sashima-cha.
A  jako dodatek- tutaj -  fotki z matcha  dorayaki - słodkiego gąbczastego wypieku ^ który  będzie towarzyszył zaparzanej herbacie z Azauma en. 
Zapakowane  w plastik tak ze nic nie widać co to jest.

Komentarze
Prześlij komentarz