Prefektura Ibaraki raczej nie kojarzy się ze znanymi herbatami jak to jest w np. w przypadku Uji-cha ; Shizuoka-cha czy Kagoshina-cha. Dla przeciętnego mieszkańca kraju kwitnącej wiśni -istnienie ogrodów herbacianych w Ibaraki może być zaskoczeniem. W mieście stołecznym Tokio - raczej nie kupimy herbaty z Ibaraki - no chyba ze jest jakieś specjalne wydarzenie promujące produkty z tej prefektury.
Lokalna prawie nie znane herbaty z prefektury Ibaraki to obecnie zwyklej jakości sencha.
Lokalna prawie nie znane herbaty z prefektury Ibaraki to obecnie zwyklej jakości sencha.
Tradycja upraw herbat na terenach obecnej prefektury ma dosyć długą ciekawą historie - której poznawanie zajmie mi z pewnością jeszcze dużo czasu. Ostatnio podejmuje się próby produkcji herbat czarnych ( czerwonych po chińsku i japońsku ) czyli 紅茶 ( ) w japońskiej wesrji czyli WAKOCHA - (和紅茶) powraca zainteresowanie ręcznym ugniatam herbaty czyli temomi- ( 手もみ) Jak na razie herbaty z Ibaraki kupimy w rejonach upraw ,ewentualnie w lokalnych supermarketach. Ja swoje zakupy zrobiłem w centrum handlowym w mieście Tsukuba. W wielkim hipermarkecie obok herbat z Shizuoka czy Kagoshima można było kupić herbaty z 2ch regionów upraw prefektury Ibaraki:
Ibaraki -cha ogranicza sie do 3-ch znanych herbat:
1. Sashima -cha 猿島茶 さしま茶
2.Okukuji -cha 奥久慈茶
3.Furuuchi-cha 古内茶
Mam trochę czasu - wiec jest okazja na przygotowanie na OKUKUJI-cha( 奥久慈茶)
Na opakowaniu jest nazwa producenta : Azauma-en (あづま園 ) "ー Oraz opis ;
- po oględzinach można stwierdzić iż przygotowany to napar to mieszanka liści obrobionych miedzy fuka mushi oraz asa mushi.
Słodkawe akcenty amami uwidaczniają się aż- do 3ciego parzenia.
Tej klasy sencha dobrze sprawuje się jako codzienna herbata japońska. Region Okukuji należy administracyjnie do Daigomachi - i ulokowany jest to na północnych krańcach prefektury Ibaraki.
W planach kilka innych ciekawostek związanych z Ibaraki-cha- które przedstawię podczas opisu Sashima-cha.
Okukuji -cha oraz Sashima-cha .
Brakowało Furuuchi-cha - wtedy wszystkie herbaty z tej prefektury były by skompletowane:Ibaraki -cha ogranicza sie do 3-ch znanych herbat:
1. Sashima -cha 猿島茶 さしま茶
2.Okukuji -cha 奥久慈茶
3.Furuuchi-cha 古内茶
Mam trochę czasu - wiec jest okazja na przygotowanie na OKUKUJI-cha( 奥久慈茶)
Okukuji cha - uważna jest za herbatę z północnych krańców upraw w Japonii. Bardzo często daje się przykład że ma podobny charakter do Murakami cha z prefektury Niigata .
Wyhodowana w chłodnym środowisku herbata ma grube skórzaste liście - ale dzięki harmonijnemu połączniu technik produkcji otrzymuje się napar herbaciany o głębokim smaku. Pierwsze i drugie parzenie daje najlepsze efekty smakowe"
Słodkawe akcenty amami uwidaczniają się aż- do 3ciego parzenia.
Tej klasy sencha dobrze sprawuje się jako codzienna herbata japońska. Region Okukuji należy administracyjnie do Daigomachi - i ulokowany jest to na północnych krańcach prefektury Ibaraki.
W planach kilka innych ciekawostek związanych z Ibaraki-cha- które przedstawię podczas opisu Sashima-cha.
A jako dodatek- tutaj - fotki z matcha dorayaki - słodkiego gąbczastego wypieku ^ który będzie towarzyszył zaparzanej herbacie z Azauma en.
Zapakowane w plastik tak ze nic nie widać co to jest.
Komentarze
Prześlij komentarz