W latach 80tych  ubiegłego stulecia obszary upraw herbaty na Tajwanie przemieszczają  w bardziej odległe wyżynne  miejsca , jeszcze 30 lat temu  Alishan  czy Li shan ( znany Da Yu Ling ) nie były  sławnymi regionami herbacianymi - centrami produkcji   zdanych  popularnych oolongow.  W dawnych  miejscach upraw pozostało  trochę  ogrodów herbacianych gdzie nadal wytwarza się herbaty - o  smaku  jak przed latami.  Lokalne  władze starają się podtrzymywać tradycje  produkcji. W starych     ośrodkach produkcji zazwyczaj  nie  wytwarza  się masowo herbat  - bo wiadomo koszty robocizny są wysokie a profity ze zbytu niskie.  W okolicach miasta  Taoyuan 桃園  ( znanego przede w wszystkim z  największego międzynarodowego lotniska  na Tajwanie.) promuje  się herbatę  Tao Ying  Hong Cha.(桃映紅茶)
 Metalowa puszka  Tao Ying  Hong Cha  桃映紅茶
Liście jak widać są skręcone - wytwarzanie jest pracochłonne - trzeba kontrolować stan utleniania - który musi przebiegać w odpowiedniej temperaturze i wilgoci. W przeciwieństwie do produkcji masowej herbat czarnych ( hong cha )- proces produkcji Ying Hong Cha podobny jest do oolongow - tylko ze doprowadza się do bliskiej 100% oksydacji związków chemicznych w liściach obrabianej herbaty. W efekcie otrzymujemy herbatę o czarną o kształcie liści podobnych do oolongow o skręconych liściach cos jak Da Hong Pao czy Rou Gui
Parzona w temp. powyżej > 90 C - daje aromatyczny napar- nie tak intensywny i rozbudowany jak sławne herbaty czarne np. z prow. Yunnan- ani nie jest aromatyczna jak grupa Darjeelingow .
parzenie 2 razy daje dobre efektyv a potem wszystko gwaltownie zanika :smak : kolor, aromat
Chińska nazwa herbaty czarnej 紅茶 Hong Cha czyli czerwona herbata - ma logiczne wyjaśnienie bo ani kolor naparu ani tez kolor zaparzonych liści nie jest czarny - tylko raczej ceglasto-czerwony 紅 hong
Herbata Tao Ying Hong Cha od wielu lat ma swoich wielbicieli - ale w ograniczonym zasięgu. Wytwarzana z krzewu Ching Xian (青心). Jak głosi tradycja w tym regionie okolice (Taoyuan) produkcje herbat Hong Cha ( czerwone po chińsku--- a czarne w polskiej nomenklaturze ) zapoczątkowała japońska firma Nittoh .
Komentarze
Prześlij komentarz