Tao Ying Black Tea Taiwan -tajwanska herbata hong cha z okolic Taoyuan Tajwan 桃映紅茶 桃園 台湾

 W latach 80tych  ubiegłego stulecia obszary upraw herbaty na Tajwanie przemieszczają  w bardziej odległe wyżynne  miejsca , jeszcze 30 lat temu  Alishan  czy Li shan ( znany Da Yu Ling ) nie były  sławnymi regionami herbacianymi - centrami produkcji   zdanych  popularnych oolongow.  W dawnych  miejscach upraw pozostało  trochę  ogrodów herbacianych gdzie nadal wytwarza się herbaty - o  smaku  jak przed latami.  Lokalne  władze starają się podtrzymywać tradycje  produkcji. W starych     ośrodkach produkcji zazwyczaj  nie  wytwarza  się masowo herbat  - bo wiadomo koszty robocizny są wysokie a profity ze zbytu niskie.  W okolicach miasta  Taoyuan 桃園  ( znanego przede w wszystkim z  największego międzynarodowego lotniska  na Tajwanie.) promuje  się herbatę  Tao Ying  Hong Cha.(桃映紅茶)


 Metalowa puszka  Tao Ying  Hong Cha  桃映紅茶


 Liście  jak widać są skręcone - wytwarzanie  jest pracochłonne - trzeba  kontrolować stan utleniania - który musi przebiegać  w  odpowiedniej temperaturze i wilgoci. W przeciwieństwie do produkcji masowej herbat czarnych ( hong cha )-  proces produkcji Ying  Hong Cha podobny jest do oolongow - tylko ze doprowadza się  do  bliskiej 100% oksydacji związków chemicznych  w liściach obrabianej herbaty. W efekcie otrzymujemy herbatę o czarną o kształcie liści podobnych do oolongow o skręconych liściach cos jak Da Hong Pao czy  Rou Gui





Parzona w temp. powyżej  > 90 C - daje aromatyczny  napar-  nie tak intensywny i rozbudowany jak sławne herbaty czarne  np. z prow. Yunnan- ani  nie jest aromatyczna  jak grupa   Darjeelingow  .



parzenie  2  razy daje dobre efektyv a potem wszystko gwaltownie zanika :smak : kolor, aromat


Chińska nazwa herbaty czarnej 紅茶 Hong Cha czyli  czerwona herbata - ma logiczne  wyjaśnienie  bo ani kolor naparu ani tez  kolor zaparzonych liści nie jest czarny - tylko raczej  ceglasto-czerwony hong


Herbata Tao Ying  Hong Cha  od wielu lat ma swoich wielbicieli - ale  w ograniczonym zasięgu. Wytwarzana z krzewu Ching Xian (青心).  Jak głosi tradycja  w tym regionie okolice  (Taoyuan)  produkcje herbat Hong Cha ( czerwone po chińsku--- a czarne w polskiej nomenklaturze )  zapoczątkowała japońska firma Nittoh .

Komentarze