Oczekujac na nowe herbaty z 2014 roku do deleketwania zostalo jeszcze troche zapasow. Tak jest wlasnie z ISEno SATO z prefektury MIe (三重県)
Nietuzinkowa okolicznosciowa herbata - przeznaczona jako specjal dla jednego z najwaznieszych chramow shintoistycznych - ISE JINGU (伊勢神宮). O kompleksie swiatyn i ich unikalnasci na skale swiatowa nawet nie odwazayl bym sie pisac , kompletnie nie zorientwananym co to jest IseJingu polecic mozna wikipedie. Na opkawaniu znajdziemy takie oto informacje:
奉祝 第六十二回 神宮式年遷宮神宮式年遷宮 - co mozna przetlumaczyc " Na uroczysta pamiatke z okazji 62giej rocznicy odwozenia chramu.
"Zgodnie z tradycją, chramy są rozbierane i odtwarzane poprzez użycie nowych materiałów (drewna) co 20 lat. Obecne budynki zostały wzniesione w 2013roku, co było ich 62. odtworzeniem." -wiki
Prefektura Mie nalezy do jednych z glownych miejsc upraw herbaty w Japonii. Herbaty z tej prefektury nie zdobyly uznania i popularnosci jak w innych rejonach. Co ciekawe wiele herbat przesyla sie do Kioto gdzie sprzedaje sie jako UJI cha. Tak nie jest" ISE no SATO" - herbete wypromowana przez znana firme z tradycjami jaka jest FUKUJUEN (福寿園) ale jako ISE-cha .
Listki zostaly wyselekcjonowane przez pracownika specjaliste firmy Fukujuen - ktory ma tytul chashi czyli znawce blendera smakow herbat japonskich.
Polecaja zaparzyc ok. 3gramy w wodzie ok.70C przez 1 minute.
]
Niestety nie ma opisu o sposobie produkcji herbaty ani z jakich odmian krzewu pochodzi.
Wywnioskowac mozna ze to herbata chumushi. Widac herbata pochodzi z roznych ogrodow herbacianych. Kolor i smak posredni miedzy fuka i asa mushi.
Ale i tak analizy i opisy przechodza na drugi plan , czas na delektowanie sie naparem z Ise.
Nietuzinkowa okolicznosciowa herbata - przeznaczona jako specjal dla jednego z najwaznieszych chramow shintoistycznych - ISE JINGU (伊勢神宮). O kompleksie swiatyn i ich unikalnasci na skale swiatowa nawet nie odwazayl bym sie pisac , kompletnie nie zorientwananym co to jest IseJingu polecic mozna wikipedie. Na opkawaniu znajdziemy takie oto informacje:
奉祝 第六十二回 神宮式年遷宮神宮式年遷宮 - co mozna przetlumaczyc " Na uroczysta pamiatke z okazji 62giej rocznicy odwozenia chramu.
"Zgodnie z tradycją, chramy są rozbierane i odtwarzane poprzez użycie nowych materiałów (drewna) co 20 lat. Obecne budynki zostały wzniesione w 2013roku, co było ich 62. odtworzeniem." -wiki
Prefektura Mie nalezy do jednych z glownych miejsc upraw herbaty w Japonii. Herbaty z tej prefektury nie zdobyly uznania i popularnosci jak w innych rejonach. Co ciekawe wiele herbat przesyla sie do Kioto gdzie sprzedaje sie jako UJI cha. Tak nie jest" ISE no SATO" - herbete wypromowana przez znana firme z tradycjami jaka jest FUKUJUEN (福寿園) ale jako ISE-cha .
Listki zostaly wyselekcjonowane przez pracownika specjaliste firmy Fukujuen - ktory ma tytul chashi czyli znawce blendera smakow herbat japonskich.
Polecaja zaparzyc ok. 3gramy w wodzie ok.70C przez 1 minute.
]
Niestety nie ma opisu o sposobie produkcji herbaty ani z jakich odmian krzewu pochodzi.
Wywnioskowac mozna ze to herbata chumushi. Widac herbata pochodzi z roznych ogrodow herbacianych. Kolor i smak posredni miedzy fuka i asa mushi.
Ale i tak analizy i opisy przechodza na drugi plan , czas na delektowanie sie naparem z Ise.
Po listkach widzę, iż rzeczywiście to być mogła herbata futsumushi. Do wymienionych 3g tej herbaty jaką ilość wody użyłeś? Jaki był czas drugiego zaparzania? Pozdrawiam. Waldek.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń