ISE no SATO  ISE CHA - z firmy  Fukujuen 伊勢の里  福寿園

Oczekujac na nowe herbaty z 2014 roku  do deleketwania zostalo jeszcze troche zapasow.  Tak jest wlasnie z ISEno SATO z prefektury MIe (三重県)
Nietuzinkowa okolicznosciowa herbata - przeznaczona jako specjal  dla jednego z najwaznieszych  chramow  shintoistycznych  - ISE JINGU (伊勢神宮). O kompleksie  swiatyn i ich unikalnasci na skale  swiatowa nawet nie odwazayl bym sie pisac , kompletnie nie zorientwananym  co to jest IseJingu  polecic mozna wikipedie. Na opkawaniu znajdziemy  takie oto  informacje:
     奉祝 第六十二回 神宮式年遷宮神宮式年遷宮 - co mozna przetlumaczyc " Na uroczysta pamiatke z okazji  62giej rocznicy odwozenia chramu.
 "Zgodnie z tradycją, chramy są rozbierane i odtwarzane poprzez użycie nowych materiałów (drewna) co 20 lat. Obecne budynki zostały wzniesione w 2013roku, co było ich 62. odtworzeniem." -wiki

                                               
Prefektura  Mie nalezy do jednych z glownych miejsc upraw herbaty w Japonii.  Herbaty z tej prefektury  nie zdobyly uznania i popularnosci jak w innych rejonach. Co ciekawe wiele herbat przesyla sie do Kioto gdzie  sprzedaje sie jako UJI cha.   Tak nie jest" ISE no SATO" - herbete  wypromowana przez znana firme z tradycjami jaka jest FUKUJUEN (福寿園) ale jako ISE-cha .



Listki zostaly wyselekcjonowane przez pracownika specjaliste firmy Fukujuen - ktory ma tytul chashi czyli znawce  blendera smakow herbat japonskich.


Polecaja zaparzyc ok. 3gramy w wodzie ok.70C  przez 1 minute.
]

Niestety nie ma opisu o sposobie  produkcji herbaty  ani z jakich odmian krzewu pochodzi.


Wywnioskowac mozna ze to  herbata chumushi. Widac herbata pochodzi z roznych ogrodow herbacianych.  Kolor i smak   posredni miedzy fuka i asa mushi.

Ale i tak analizy  i opisy przechodza na drugi plan , czas  na delektowanie  sie naparem z Ise.

Komentarze

  1. Po listkach widzę, iż rzeczywiście to być mogła herbata futsumushi. Do wymienionych 3g tej herbaty jaką ilość wody użyłeś? Jaki był czas drugiego zaparzania? Pozdrawiam. Waldek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz