Matcha jakosc , zastosowanie 抹茶 

 Matcha  czyli sproszkowane listki - to  unikat w swiecie herbat -   Ten niecodzienny  typ herbaty jest coraz bardziej popularny w Polsce.

Ale mamy raczej niewiele dokładnych informacji na temat  japońskiego  specjału.   Matcha  to liczna grupa herbat gdzie znajdziemy np. 30 gram za  mniej niż 500yenow (ok.15 )  ale także  30 gram za 5000 yenow ( ok. 150 )...   Pojawiają się także  proszki herbaciane które -  niezorientowani  czasami przedstawiają jako matcha - choc ich charakter oraz proces wytwarzania jest inny niż oryginalnie pochodzący z zacienianych  ogrodów  herbacianych.




Funmatsu cha ba -ハラダ製茶 -Harada Seicha;  z 20 gram - zrobimy 50 czarek  funmatsu cha.




Tutaj  proszek herbaciany ktory nie jest matcha - cos w rodzaju zielonej hebaty instant.






玄米パウダー茶 Genmai Powder Tea  -  powstaja  tez takie nowosci.

 W Japonii  takze  produkuje  sproszkowane herbaty ktore  nie sa herbata matcha- tylko substytutem  zwyklych  herbat lisciasntych .


Proby  zrobienia herbat typu matcha  po za Japonia zaowacowaly powstaniem "matcha- herbat " o bardzo odmiennych walorach smakowych  i jakosciowych.

Matcha - to zmielona na proszek TENCHA (てん茶 )  - herbata podobnie powstajaca jak Gyokuro( 玉露) Nalezy jednak  pamietac iz  produkcja  Tencha i Gyokuro  w ostanich  fazach jest inna. Wielu przypadkach  do produkcji TENCHA  wybiera sie inne odmiany krzewow herbacianych niz do GYOKURO.




Strona firmy Tsujirien - widac Tencha przed  zmieleniem na proszek

W  Japonii  znana od okresu Kamakaura -  matcha - z duchem czasu zmienila  swoje oblicze.  Obecnie produkuje sie ja maszynowo w kilku regionach herbacianych Japonii . Wspolczesna matcha  najwieksze zastosowanie zanjduje w przemysle spozywczym -  inaczej  niz w dawnych czasach kiedy byla  - dostepna  tylko  dla elit , moznowaladcow, arystokracji.



  Matche - mozemy podzielic na 3 grupy:
1
- kulinarno -spozywcza  ( niskie ceny )  -do kupienia w wiekszych supermarketach ; pojawiaja sie  takze nie japonskie pseudo proszki herbaciane  nazywane i sprzedawane  jako matcha.
2

-do pica  w miseczce chawan  (  srednia jakosc  i cena  ) -do kupienia   w specjalistcznych sklepach herbacianych  ,   albo od producentow . w lepszych supermarketach.


            Uji matcha  - Okumura family                                
3

-  formalme spotkania Chakai  ( wysoka jakosc , wysoka cena)  na zamowienie  u producentow  w spejalistycznych  sklepach. Z tego typu matcha mozna przygotowac koicha  ( silna mocna -mniej rozwodniona) albo usucha ( bardziej lekka o konsystencji rozwodnionej)




Kulinarno spozywcza

 
- matcha najnizszej jakosci  -  dobrze sparwuje sie jako dodatek   do  :
- ciast ,lodow , i innych  slodkich produktow.
  Taka herbata nie nadaje sie do picia przygotowana w mieczce chawan - jest gorzka , malo wydajna i niedostraczy zbyt wielu  niuansow smakowych .  Ubijanie  za pomoca trzepaczki chasen  - nie daje zbyt ciekawych efektow - nie powstaje biala piana , kolor jest blady,   wodnisty.
uwaga :
 bywają  wyjątki kiedy producenci mają napradę  dobrą matcha ktorą zaliczją do nisko jakosciowej ze wzgl du  na tanią maszynową produkcję  choć smak jest wyjątkowo dobry.



2 Pitna
Do ubijania  w miseczce  chawan
 -  mamy tu cala game  jakosciowa  od  bliskiej  nisko jakosciowej  do   wyselekcjonowanej dajacej niezykle bogaty smak.




 Trzeba ubic trzepaczka  tak aby powstala piana.


Na formalme spotkania Chakai  oraz do cwiczen-   uzywana podczas praktykowania Drogi Herbaty -

tutaj  mamy  specjalistyczne podzialy:
1. -do ćwiczeń -  czyli tani proszek  jako materiał  używany  podczas  nauki  Chanoyu tzn. Okeiko yo.  (おけいこ用抹茶 )
 2.-  na spotaknie herbaciane - dobor herbaty  matcha  zalezy od tradycji szkoly herbaty czy upodobania mistrza-   co szkola to inny producent preferowany  ,czy nawet  producent ma herbaty przeznaczone dla poszczegolnych mistrzow czy tradycji..
3. Dla zaawansowanych   sa herbaty geste ( KOI cha 濃い茶  ) - ktore  wyamagaja specjalnego przygotowania  FORMY  - i jest to raczej rodzaj błotka ( pasty)  niz cieczy...
przygotwanie  czy nawet kosztownaie smaku KOI cha jest bardzo odmienne  od USU cha.
Wszystkie herbaty ktore  utrzepuje  sie trzapaczka chasen - to usu cha ,  do koi cha jest inny chasen ktorym  sie powoli  rozprwadza gesta papke.


Komentarze