Ta Czarna herbata( 紅茶 Hong cha po chinsku czyli czerwona ) powstala dzieki posiadaczowi tytulu JAPAN TEA INSTRUCTOR pani M. Machida z miasta Okegawa .( 埼玉県桶川市 ). Trzeba podziekowac za fachowe instrukcje .
Jak sie okazuje surowe liscie krzewu herbacianego nie daja zbyt rewelacyjnego naparu ale jesli je odpowiednio obrobic tzn. utlenic zwiazki chemiczne to wtedy - mozemy uzyskac aromatyczna ciekawa herbate. Tutaj wiosenne próby robienia ręcznie ugniatanej czarnej herbaty.
Do akcji wkracza nie uzywany od bardzo dawna porcelanowy imbryk z Jingdezhen. ( 中国 景徳鎮 ) . Czajnik nosi przydomek " paskuda " to ze wzgledu na walory dekoracyjne. Ale dobrze pelni funkcje zaparzajace jesli chodzi o herbaty potrzebujace wiekszej lisci wody przy przygotowaniu. Herbaty czarne zazwyczaj parzy sie 2-3razy - nie mozliwosci do powolnego delektowania sie smakiem i dlatego parzymy i pijemy je w wiekszych naczyniach.
Efekty bardzo zadawalajace
Zebrane liscie zostaly pozostawione na 5 godzin - zaczynalo sie więdnięcie. Nastepnie obrobka termiczna na patelni daje sie zuwazyc jak jak zmienia się zapach ziolowych akcentow na klimat słodkich owocow. Czas na ugniate widac jak powierzchnię liścia wycieka lepka ciecz , jednoczesnie unosi sie orzeźwiający zapach . Po 30 minutach ponowne suszenie i lekkie ugniatenie.
2godziny suszenia i mamy blisko 100% utlenienie skladnikow chemicznych w lisciach. Powstala recznie ugniatana herbata czarna z calkowicie zachowanymi listkami. Badzo ciekawy smak , kolor tez wlasciwy dla herbat czarnych. Tak wiec z japonskiego krzewu yabukita bez problemu zrobimy herbate czarna. Byc moze maszynowa produkcja na skale ,masowa nie dala by takich efektow ... ale domowo wyrabiana herbata moze miec bardzo dobry smak i raczej zadowoli nawet wybrednych fanow naparu .
Instruktorka Pani M. Machida ma doswiadczenie w przetwarzaniu lisci Camelia sinesins na wszelkie herbaty w tym takze na BAOZHONG.
Piłam już czarne herbaty z Korei, cały czas czeka na mnie też czarna z Japonii którą dostałam od Kacpra, muszę w końcu znaleźć czas i dla niej, przydałaby się i relacja z degustacji.
OdpowiedzUsuńPrzyjemny wpis, dzięki za motywacje :)
Liu Mulan -wiem wczesniej czy pozniej bedzie taka okazja ze sama bedziesz zbierac ugniatac liscie camelia sinensis tak aby powstala herbata Joanny W.
OdpowiedzUsuń