Im bardziej wymagajacy koneser tym wiencej   informacji bierze   pod uwage przy degustacji herbaty. Albo odwrotnie -    informacje sa niepotrzebne bo przy odpowiednim zaparzeniu herbata sama  wszystko wyjawi.
Tajwan to jedne z miejsc gdzie powstaja herbaty nie tylko jako masowo produkowany towar spozywczy ale takze jako dziela sztuki . Na przykladzie dobrze znanego popularnego oolonga Muzha Tie Guanyin mozemy przesledzic jak wiele rozniacych sie herbat klasyfikowanaych jest do tej samej grupy. Nawet w Muzha powstaja odmienne typy herbat o wszelkiej jakosci i charakterze - ale wszystkie nosza nazwe Muzha Tie Guanyin. Roznice spotkamy juz w samych ogrodach herbacianych - gdzie trzeba brac pod uwage , rodzaj krzewu herbacianego , okres zbioru , i co najwazniejsze umiejetnosci farmera Mistrzowsko obrobione listki herbaciane moga dostarczyc diametralenie inne w charakterze napary. Nie jest to tylko "dobra reka" producenta ale przede wszsytkim doswiadczenie i znajomosc tego co moze dostarczyc krzew herbaciany. Do powstawania coraz lepszych ale i unikalnych herbat przyczynia sie wspolpraca z "ludzmi herbaty" -czyli koneserami ktorzy potrafia wychwycic wspaniale walory herbat nie zawsze zauwane przez samych farmerow. Nalezy pamietac iz Tajwan to centrum gdzie powstaje artystyczno-duchowa kultura herbaty.
Tutaj hebata z ogrodu herbacianego pana Lin (文星茶園 林文星 )
Bez filozofowania kilka przykladow: jak praktycznie mozna przeanalizowac Tie Guanyin :
Pan Lin dzieli Tie Guanyin na 3 grupy gdzie uwzglednia aromat powstajacy dzieki stopniowi prazonia lisci:
                                           
Tak wiec jesli mamy informacje " u kogo i jak zostala wyprodukowana " daje szanse do dokladniejszego zlokalizowania herbaty a potem porownia z innymi typami z grupy nazywanej TIE GuanYIn > pochodzacych z rejonu Muzha (Pinglin ) > i odpowiednio obrobionymi.
Tajwan to jedne z miejsc gdzie powstaja herbaty nie tylko jako masowo produkowany towar spozywczy ale takze jako dziela sztuki . Na przykladzie dobrze znanego popularnego oolonga Muzha Tie Guanyin mozemy przesledzic jak wiele rozniacych sie herbat klasyfikowanaych jest do tej samej grupy. Nawet w Muzha powstaja odmienne typy herbat o wszelkiej jakosci i charakterze - ale wszystkie nosza nazwe Muzha Tie Guanyin. Roznice spotkamy juz w samych ogrodach herbacianych - gdzie trzeba brac pod uwage , rodzaj krzewu herbacianego , okres zbioru , i co najwazniejsze umiejetnosci farmera Mistrzowsko obrobione listki herbaciane moga dostarczyc diametralenie inne w charakterze napary. Nie jest to tylko "dobra reka" producenta ale przede wszsytkim doswiadczenie i znajomosc tego co moze dostarczyc krzew herbaciany. Do powstawania coraz lepszych ale i unikalnych herbat przyczynia sie wspolpraca z "ludzmi herbaty" -czyli koneserami ktorzy potrafia wychwycic wspaniale walory herbat nie zawsze zauwane przez samych farmerow. Nalezy pamietac iz Tajwan to centrum gdzie powstaje artystyczno-duchowa kultura herbaty.
Tutaj hebata z ogrodu herbacianego pana Lin (文星茶園 林文星 )
Bez filozofowania kilka przykladow: jak praktycznie mozna przeanalizowac Tie Guanyin :
Pan Lin dzieli Tie Guanyin na 3 grupy gdzie uwzglednia aromat powstajacy dzieki stopniowi prazonia lisci:
.清
清香  qīng xiāng  -  lekki  aromat  z niezbyt  dlugo   prazonych lisci
沉香 chén xiāng- srednio przypiekane listki ale gleboki aromat
濃香 nóng xiāng - mocny aromat powstaly z dlugo prazonych lisci
沉香 chén xiāng- srednio przypiekane listki ale gleboki aromat
濃香 nóng xiāng - mocny aromat powstaly z dlugo prazonych lisci
Tak wiec jesli mamy informacje " u kogo i jak zostala wyprodukowana " daje szanse do dokladniejszego zlokalizowania herbaty a potem porownia z innymi typami z grupy nazywanej TIE GuanYIn > pochodzacych z rejonu Muzha (Pinglin ) > i odpowiednio obrobionymi.
Dzieki wprawnemu  przygotowaniu naparu mozemy uzyskac bogaty aromatyczny smak.   Wieloletnia praktyka w parzeniu daje praktyczne efekty, nie jest to zabawa  ani sztuczki na pokaz.  Isnieja  tradycje i  szkoly  ktore doszukuja sie dobrodziejstw herbaty w rozniacy sie sposob. Uwarunkowania - geograficzno historyczne stworzyly taka sytautacje  ze mamy  style parzenia  jak  np. gong fu chaoshan  itd..  Herbata moze byc przygotwana zgodnie ze zwyczajami  ale nie chodzi tu o ceremonie  tylko  o xxxxx kiedy bedzie najlepiej smakowala czy pozytywnie wplywala.  Podobnie jak muzyka , malarstwem  czy innymi sztukami   moze byc wykorzystywana  jako tlo do ciekawej imprezy. Jesli jest to spotkanie herbaciane i wszystko jest podporzadkowane parzeniu  doswiadczyc wtedy możemy wielu ulotnych zjawisk. Internet daje szanse do wirytualnego  doswiadczenia  ktore mozna wykorzystac we wlasnych warunkach  domowych.
Piewsze parzenie 30 sekund . 95C -
bogaty, umiarkowanie słodki smak, ale nie czuje sie goryczy. Inteswny aromat
Parzenie do 5ciu razy.
Piewsze parzenie 30 sekund . 95C -
bogaty, umiarkowanie słodki smak, ale nie czuje sie goryczy. Inteswny aromat
Parzenie do 5ciu razy.
Komentarze
Prześlij komentarz