Im bardziej wymagajacy koneser tym wiencej informacji bierze pod uwage przy degustacji herbaty. Albo odwrotnie - informacje sa niepotrzebne bo przy odpowiednim zaparzeniu herbata sama wszystko wyjawi.
Tajwan to jedne z miejsc gdzie powstaja herbaty nie tylko jako masowo produkowany towar spozywczy ale takze jako dziela sztuki . Na przykladzie dobrze znanego popularnego oolonga Muzha Tie Guanyin mozemy przesledzic jak wiele rozniacych sie herbat klasyfikowanaych jest do tej samej grupy. Nawet w Muzha powstaja odmienne typy herbat o wszelkiej jakosci i charakterze - ale wszystkie nosza nazwe Muzha Tie Guanyin. Roznice spotkamy juz w samych ogrodach herbacianych - gdzie trzeba brac pod uwage , rodzaj krzewu herbacianego , okres zbioru , i co najwazniejsze umiejetnosci farmera Mistrzowsko obrobione listki herbaciane moga dostarczyc diametralenie inne w charakterze napary. Nie jest to tylko "dobra reka" producenta ale przede wszsytkim doswiadczenie i znajomosc tego co moze dostarczyc krzew herbaciany. Do powstawania coraz lepszych ale i unikalnych herbat przyczynia sie wspolpraca z "ludzmi herbaty" -czyli koneserami ktorzy potrafia wychwycic wspaniale walory herbat nie zawsze zauwane przez samych farmerow. Nalezy pamietac iz Tajwan to centrum gdzie powstaje artystyczno-duchowa kultura herbaty.
Tutaj hebata z ogrodu herbacianego pana Lin (文星茶園 林文星 )
Bez filozofowania kilka przykladow: jak praktycznie mozna przeanalizowac Tie Guanyin :
Pan Lin dzieli Tie Guanyin na 3 grupy gdzie uwzglednia aromat powstajacy dzieki stopniowi prazonia lisci:
Tak wiec jesli mamy informacje " u kogo i jak zostala wyprodukowana " daje szanse do dokladniejszego zlokalizowania herbaty a potem porownia z innymi typami z grupy nazywanej TIE GuanYIn > pochodzacych z rejonu Muzha (Pinglin ) > i odpowiednio obrobionymi.
Tajwan to jedne z miejsc gdzie powstaja herbaty nie tylko jako masowo produkowany towar spozywczy ale takze jako dziela sztuki . Na przykladzie dobrze znanego popularnego oolonga Muzha Tie Guanyin mozemy przesledzic jak wiele rozniacych sie herbat klasyfikowanaych jest do tej samej grupy. Nawet w Muzha powstaja odmienne typy herbat o wszelkiej jakosci i charakterze - ale wszystkie nosza nazwe Muzha Tie Guanyin. Roznice spotkamy juz w samych ogrodach herbacianych - gdzie trzeba brac pod uwage , rodzaj krzewu herbacianego , okres zbioru , i co najwazniejsze umiejetnosci farmera Mistrzowsko obrobione listki herbaciane moga dostarczyc diametralenie inne w charakterze napary. Nie jest to tylko "dobra reka" producenta ale przede wszsytkim doswiadczenie i znajomosc tego co moze dostarczyc krzew herbaciany. Do powstawania coraz lepszych ale i unikalnych herbat przyczynia sie wspolpraca z "ludzmi herbaty" -czyli koneserami ktorzy potrafia wychwycic wspaniale walory herbat nie zawsze zauwane przez samych farmerow. Nalezy pamietac iz Tajwan to centrum gdzie powstaje artystyczno-duchowa kultura herbaty.
Tutaj hebata z ogrodu herbacianego pana Lin (文星茶園 林文星 )
Bez filozofowania kilka przykladow: jak praktycznie mozna przeanalizowac Tie Guanyin :
Pan Lin dzieli Tie Guanyin na 3 grupy gdzie uwzglednia aromat powstajacy dzieki stopniowi prazonia lisci:
.清
清香 qīng xiāng - lekki aromat z niezbyt dlugo prazonych lisci
沉香 chén xiāng- srednio przypiekane listki ale gleboki aromat
濃香 nóng xiāng - mocny aromat powstaly z dlugo prazonych lisci
沉香 chén xiāng- srednio przypiekane listki ale gleboki aromat
濃香 nóng xiāng - mocny aromat powstaly z dlugo prazonych lisci
Tak wiec jesli mamy informacje " u kogo i jak zostala wyprodukowana " daje szanse do dokladniejszego zlokalizowania herbaty a potem porownia z innymi typami z grupy nazywanej TIE GuanYIn > pochodzacych z rejonu Muzha (Pinglin ) > i odpowiednio obrobionymi.
Dzieki wprawnemu przygotowaniu naparu mozemy uzyskac bogaty aromatyczny smak. Wieloletnia praktyka w parzeniu daje praktyczne efekty, nie jest to zabawa ani sztuczki na pokaz. Isnieja tradycje i szkoly ktore doszukuja sie dobrodziejstw herbaty w rozniacy sie sposob. Uwarunkowania - geograficzno historyczne stworzyly taka sytautacje ze mamy style parzenia jak np. gong fu chaoshan itd.. Herbata moze byc przygotwana zgodnie ze zwyczajami ale nie chodzi tu o ceremonie tylko o xxxxx kiedy bedzie najlepiej smakowala czy pozytywnie wplywala. Podobnie jak muzyka , malarstwem czy innymi sztukami moze byc wykorzystywana jako tlo do ciekawej imprezy. Jesli jest to spotkanie herbaciane i wszystko jest podporzadkowane parzeniu doswiadczyc wtedy możemy wielu ulotnych zjawisk. Internet daje szanse do wirytualnego doswiadczenia ktore mozna wykorzystac we wlasnych warunkach domowych.
Piewsze parzenie 30 sekund . 95C -
bogaty, umiarkowanie słodki smak, ale nie czuje sie goryczy. Inteswny aromat
Parzenie do 5ciu razy.
Piewsze parzenie 30 sekund . 95C -
bogaty, umiarkowanie słodki smak, ale nie czuje sie goryczy. Inteswny aromat
Parzenie do 5ciu razy.
Komentarze
Prześlij komentarz