Temomi -cha - najbardziej wartosciowa herbata japonska. Mistrzowsko ugniatane listki herbaciane to inny swiat a jesli herbate przygotuje sam nauczyciel to jest wielka sprawa.
Pan Y. Hiruma czasami jest uchwytny.
A do tego potrzebna jest herbaciana impreza , miejsce na pokaz trzeba zarezerwowac,i wykupic.
Nauczyciel posiada naczynia z ceramiki Tokoname.
Trzeba bedzie sie skupic na temacie recznie ugniatanych herbat- wiele spraw, nie zawsze pozytywnie zaskakujacych.
Tradycja temomi-cha odradza sie regionalne osrodki produkcji zaczynaja organizowac konkursy ugniatania lisci herbacianych. Faktem jest ze smak dobrej temomi-cha absolutnie zaskakuje swoja delikatna sila swiezosci. Opanowanie techniki ugniatania lisci jest bardzo trudna ,wymaga wielu godzin cwiczen, dopiero kilku latach mozna uzyskac tytul "ugniatacza herbaty. "
Pan Y. Hiruma czasami jest uchwytny.
A do tego potrzebna jest herbaciana impreza , miejsce na pokaz trzeba zarezerwowac,i wykupic.
Nauczyciel posiada naczynia z ceramiki Tokoname.
Trzeba bedzie sie skupic na temacie recznie ugniatanych herbat- wiele spraw, nie zawsze pozytywnie zaskakujacych.
Tradycja temomi-cha odradza sie regionalne osrodki produkcji zaczynaja organizowac konkursy ugniatania lisci herbacianych. Faktem jest ze smak dobrej temomi-cha absolutnie zaskakuje swoja delikatna sila swiezosci. Opanowanie techniki ugniatania lisci jest bardzo trudna ,wymaga wielu godzin cwiczen, dopiero kilku latach mozna uzyskac tytul "ugniatacza herbaty. "
Ojoj, zobaczyć pana Hirumę w akcji, to jest coś! Bardzo Ci dziękuję, za te zdjęcia.
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie temat ugniatania herbaty. Możesz napisać coś więcej w temacie?
OdpowiedzUsuńPS. Popraw proszę tekst, bo jest w nim tyle literówek, aż ciężko się czyta.
Dobra - bedzie o temomi-cha w najblizszym czasie . Ale japierw napisze o Liu Bao i o gyokuro od p.Okumura.
OdpowiedzUsuńCo do literowek..ok.poprawilem , dyslekcja ani 20-sto paroletni pobyt zagraniczny nie usprawiedliwa niechlujnego pisania.