Rejon UJI ( 京都府 宇治市) możemy uznać jako ojczyznę japońskich herbat matcha , sencha i gyokuro. Z historycznego punktu widzenia właśnie tam powstały prototypy współczesnych herbat japońskich. Uji choć straciło na znaczeniu jako znaczący region upraw krzewu herbacianego nadal jest bardzo ważnym ośrodkiem produkcji - a posiadanie w tytule nazwy" UJI CHA" jest jakby statusem. Nie chodzi tutaj o geograficzna nazwę lecz o herbaciane manufaktury o najstarszych rodowodach, posiadające wieloletnie tradycje i szczycące się fachowcami z opanowanymi najlepszymi technikami obrabiania liści . Według japońskich specjalistów w innych rejonach w gdzie wytwarza się herbatę Matcha czy Gyokuro technika produkcji nie jest tak zaawansowana jak w UJI i dlatego po profesjonalne porady należy udać sie do mistrzów farmerów i producentów z najstarszego ośrodka upraw herbat w Japonii. Nie wiem ile jest w tym prawdy ale na pewno UJI znajdziemy najwięcej herbacianych miejsc o co najmniej 200letnich tradycjach.
W rejonie UJI zaobserwujemy wiele stylów wytwarzania herbat : od wielkich zakładów -z wyrobami masowymi do lokalnych producentów których herbaty robione są na zamówienie. Wielkie znane firmy posiadają swoje sklepy firmowe oraz dobrze zorganizowana siec dystrybucji z jak np. firma IPPODO; Tsujiri czy Fukujuen. A z drugiej strony są rodzinne firmy jak u pani Okumura gdzie herbaty wytwarza w ograniczonej ilości . Właścicielka firmy już od wielu lat zajmuje się produkcja i rozprowadzaniem herbat dla mistrzów i nauczycieli szkol herbaty w całej Japonii. Produkuje także zwykle sandrowe herbaty typu sencha, kukicha, takze matcha o przeciętnej jakości.
W rejonie UJI zaobserwujemy wiele stylów wytwarzania herbat : od wielkich zakładów -z wyrobami masowymi do lokalnych producentów których herbaty robione są na zamówienie. Wielkie znane firmy posiadają swoje sklepy firmowe oraz dobrze zorganizowana siec dystrybucji z jak np. firma IPPODO; Tsujiri czy Fukujuen. A z drugiej strony są rodzinne firmy jak u pani Okumura gdzie herbaty wytwarza w ograniczonej ilości . Właścicielka firmy już od wielu lat zajmuje się produkcja i rozprowadzaniem herbat dla mistrzów i nauczycieli szkol herbaty w całej Japonii. Produkuje także zwykle sandrowe herbaty typu sencha, kukicha, takze matcha o przeciętnej jakości.
Rodzinna firma w swojej ofercie ma kilka typów Gyokuro które możemy podzielić na :
-formalne spotkania herbaciane
-na ćwiczenia w sztuce Sencha -do
- do domowego popijania
Najbardziej oryginalne Gyokuro powstaje tutaj zgodnie z upodobaniem wymaganiami zamawiającego.
W moje posiadanie dostały się 3 herbaty Gyokuro w różnych jakościach,
Niestety te z najwyżej półki są produkowane tylko na zmówienie. Takie herbaty rezerwuje się z rocznym wyprzedzeniem !!!!
-formalne spotkania herbaciane
-na ćwiczenia w sztuce Sencha -do
- do domowego popijania
Najbardziej oryginalne Gyokuro powstaje tutaj zgodnie z upodobaniem wymaganiami zamawiającego.
W moje posiadanie dostały się 3 herbaty Gyokuro w różnych jakościach,
Niestety te z najwyżej półki są produkowane tylko na zmówienie. Takie herbaty rezerwuje się z rocznym wyprzedzeniem !!!!
3 egzemplarze : dwie herbaty do:- do codziennego popijania
oraz typ - na ćwiczenia w sztuce Sencha-do ...
Listki w wyglądzie raczej mało efektowe - parzenie dopiero ukazuje różnice.
temperatura parzenia poniżej 50 C- analiza wizualna
już po pierwszym parzeniu wyczuwa się wyraźne różnice
czyli im lepsza - wysoka jakość - tym wyczuwalne intensywne umai, kolor liści jest bardziej ciemno -zielony i z połyskiem.
Za dużo tutaj tekstu wiec na szczegółowe analizy potrzebny jest oddzielny opis.
Czekam z niecierpliwością na kolejny wpis uwielbiam tą herbatę, mam nadzieję , że kiedyś będzie mi dane posmakować takiego gyokuro z wysokiej jakości.
OdpowiedzUsuńAleś mi apetytu narobił!
OdpowiedzUsuńSzkoda ze nie istnieje juz herbaciany sklep Fivestar Tea - wtedy mozna bylo by z wlascicielami zagadac zeby sprwoadzili troche tych herbat zeby mozna bylo je zamowic wlasnie tak w malych porcjach. Niestety sklep nie istnieje. A autor tego bloga wychodzi na HEBACIANEGO SNOBA - bo pisze o herbatach nie do dostania. Moze uda mi sie cos zorganizowac aby czytelnicy sami poskmakowali co tych gatunkach o ktorych pisze - faktem jest ze pakowanie ,adresowanie kopert by mnie wykonczylo.
OdpowiedzUsuńPoważnie, uchodzisz za "herbacianego snoba"? Kto tak strzela do własnej bramki? Przecież jesteś Ambasadorem Herbaty w pięknym kraju nad Wisłą!
OdpowiedzUsuńNie przejmuj się, pisz o ezoterycznych herbatach, czytelnicy czekają!
Ehhh Marek - wiesz ze gry ani pozycje amabasadora mnie nie interesuja. Poznawanie herbaty jest ciekawsze , ale jednym z punktow poznawania jest wspolne kosztowanie, tak wiec trzeba miec na uwadze ze lepiej zeby byla mozliwosc skosztowania dla wsztkich ktorzy doceniaja herbate jako cos szczegolnego.
OdpowiedzUsuńPolecam ciekawy artykul o japonskich herbatach: http://zielarniaimbir.blogspot.com/2015/07/zielone-japonskie-kukicha-i-gyokuro.html
OdpowiedzUsuńO co chodzi z tą zielarnią z Lublina - są wszędze?
OdpowiedzUsuń