Herbata zielona Jing ting lu xue 敬亭緑雪





 Herbata   Jingting green snow tea 敬亭緑雪 ( Jing ting lu xue te ) -uprawiana jest  w bardzo dobrych warunkach .  Z daleka od drog , celowo  dba sie o czystosc calego terenu wokół  góry   Jing ting l 敬亭山.


 

W Chinach mozna zauwazyc iz im dalej od rejonu upraw tym trudniej kupic autentyczna herbate.  W miejscach  wystepowania danej herbaty mozemy spawdzic w jakich warunkach jest produkowana a takze i poznac smak który moze sie zmieniac w zaleznosci od pory zbioru. Posluchac opowiesci o " wyjatkowosci " tej regionalnej herbaty i tym samym wzbogacic wiedze  o powiesci i legendy.. A potem w domowych warunkach poeksperymaentowac z zaprzeniem.

 


tak jak przystalo  na  typowe chinskie herbaty zielone  parzenie w temp. ok.80C 

 Herbata Jing ting lu xue  敬亭緑雪 naszczescie  nie jest tak bardzo slawna aby bylo ogromne zapotrzebowanie i co z tym idzie  - podrabianie jej  nie oplacalo by sie.    Dostaniemy  tylko  orginalnel herbaty z ogrodow Jingting.   Dobra herbata - gdzie producenci przykładaja sie aby miała wysoka jakosc. 

 Co ciekawe zakład przetwarzajcy listki jest kontrolowany przez panstwo.

   

Parzenie  miej niz 1minuta...udzerza  lekko dymny aromat 
kolor blado  żółty
cos posredniego miedzy Longjing a Huan Shan Maofeng ( ?)
smak ciekawy  lecz bez rewelacji - byc może to wina  zbyt dlugiego parzenia?
 Może lepiej  30 sekund ?
40 sekund ? - może wtedy  da sie wyłapać ten moment kiedy smak jest najbardziej wyrazisty - kiedy przyjemnie pobudzi kubki smakowe. 

Jest  jeszcze troche zapasów wiec  trzeba będzie zaparzyć w bardziej krótkim czasie.

Wydajność -przeciętna   do 3ch razy .


Co do lokanych opowiesci  jest pewna  legenda :
O mlodej piekniej zbieraczce herbaty o imieniu Zielony Snieg (Lu Xie 緑雪  )。 Zbieraczka zawsze deliktanie zrywała listki  tak aby krzew herbaciany nie ucierpiał. Pewnego razu Zielony Snieg (Lu Xie 緑雪 )  zbirajac herbate spadła ze wzgórza i  zginela.  Na pamiatke tej tragedii  herbate nazwano "Zielony Snieg z Jin Ting".


Nasiona krzewu herbacianego - z ktorych wyciaska sie olej - uzywane  w kosmetyce  mniej w kulinariach.  Z tego co mozna zauwazyc w Jing ting shan  (敬亭山.)  odbywaja sie intesywne jesienne zbiory nasion.

Komentarze