Działalność sklepu Five Star Tea Shop to niestety juz historia. Szkoda bo tam mozna bylo dostac gatunki wyselekcjonowane przez pasjonatwow ktorym zalezalo bardziej do dotarcia do niestandartowych wysokiej jakosci herbat niz szybkim zysku . Wszyscy wspominamy FST jako dobrego dostawce swietnych herbat.
Tutaj ostatki Hunag Guan Yin ( 黄観音 ) nietypowej herbaty z gor Wu Yi (武夷山). Wsrod gorskich oolongow znanych ze skalnego smaku ( 岩韻) - ten posiada cechy gdzie dominuja cytrusowe akcenty.
Ta herbata powstala dzieki krzyzowce krzewu Tie Guan Yin (鐵觀音茶 ) z odmiana Hunag Dan(黄旦) z ktorej wytwarza sie herbate Huan Jin Gui (黄金桂 )
Hunag Guan Yin (黄観音) jest oolongiem wiec przygotwanie w stylu gong-fu przyniesie zadawlajce efekty. Tym razem w klimacie Chaozhou gongfu 潮州工夫茶 - ktory mozna uznac za prototyp wspolczesnej tajwansko-chinskiej sztuki parzenia herbat.
W stylu Chaozhou gongfu - nie uzywa sie cha -hai. (茶海 ) ani tez kubeczkow do "sluchania" aromatu. ( 聞香杯)
关公巡城
Herbate bezposrednio przelewa sie do czarek - co jest przedmiotem praktyki . Jesli przygotwawywac herbate w klasycznym zestawie z Chaozhou - to potrzebne byly by 4skraby jak np. piecyk na dzbanek z goraca woda najlepiej ogrzewany aromatycznym weglem drzewnym z pestek oliwek ( 橄榄炭 ) przydal by sie tez wachlarz do wachlowania piecyka itp.
Liscie swietnie sie przezentuja. Parzenie 6 razy w temp. ok.90 C . w malym gaiwanie - herbata mocna bo to jest jedna z cech parzenia w stylu Chaozhou. Aromat byl przyjemny jednak niezbyt intensywny- przydalo by sie lelkkie przyprazenie listkow.
Komentarze
Prześlij komentarz