Juz od dziesiatek lat Japonczycy produkuja herbaty maszynowo ktorych -spozycie jest przede wszystkim jako zwykly codzienny napitek. Z jednej strony powszechna roznorodnosc herabt stworzyla sytuacje iz mamy tanie dobrej jakosci gatunki , a wytwarzenie orginalynch uniklanych herbat jest marginalne.
Znajdziemy takze firmy strajace sie wypromowac orginalne herbaty- tak wlasnie w przypadku dzialajacej od 1946 roku firmy HAGIRI ( 葉桐) z siedziba w Ashikubo w Shizuoka-足久保 静岡
ciekawy projekt graficzny opokowania,
6gram na 200cc
pierwsze parzenie 60sekund drugie 10sekund
ale i tak nie przestrzegam tych polecen - woda ok 60 C i wiecej listkow
powstaje bardziej wyrazisty smak
Ogrody herbaciane w okolicach Abegawa ( 阿部川) wzgorza 200-800m.
.liscie zachowaly swoj ksztalt- malo spotykane wrsrod herbat typu sencha.
Asamushi cha- kolor zolty- bardzo odmienny niz intensywny zielony z fukamushi. cha.
smak tez inny mniej tawiasty Chyba pije zbyt mocne herbaty
Ciekawa herbata, oczywiście opieram się tylko na Twojej analizie. Rozbawiła mnie uwaga o zbyt mocnych herbatach, bo pamiętam zbyt dobrze bezsenne noce po intensywnych wieczornych degustacjach. Taki już jest los miłośników herbaty :)
OdpowiedzUsuń