Marukiri asamushi Sencha - firma Hagiri Shizuoka 葉桐 asamushi



Juz od dziesiatek lat Japonczycy produkuja herbaty maszynowo  ktorych  -spozycie jest przede wszystkim jako zwykly codzienny napitek. Z jednej strony powszechna  roznorodnosc  herabt stworzyla sytuacje iz mamy tanie dobrej jakosci gatunki ,  a wytwarzenie orginalynch  uniklanych  herbat  jest marginalne.


 Znajdziemy  takze firmy strajace sie wypromowac orginalne herbaty- tak   wlasnie  w  przypadku  dzialajacej   od 1946 roku  firmy  HAGIRI ( 葉桐) z  siedziba w Ashikubo w Shizuoka-足久保 静岡



ciekawy  projekt graficzny  opokowania,


listki  nie  pokruszone  ladnie  sie  prezentuja-duze  rozmiary     


polecna temp. parzenia  70C  
6gram na 200cc



pierwsze parzenie  60sekund  drugie 10sekund


ale i tak   nie przestrzegam  tych polecen  - woda ok  60 C  i wiecej listkow
powstaje  bardziej wyrazisty smak


Ogrody herbaciane  w okolicach Abegawa ( 阿部川)  wzgorza  200-800m.


.liscie  zachowaly  swoj ksztalt- malo spotykane wrsrod  herbat  typu  sencha.



Asamushi  cha-  kolor  zolty-   bardzo  odmienny  niz  intensywny  zielony  z fukamushi.  cha.


smak tez inny  mniej tawiasty  Chyba pije zbyt mocne herbaty

Komentarze

  1. Ciekawa herbata, oczywiście opieram się tylko na Twojej analizie. Rozbawiła mnie uwaga o zbyt mocnych herbatach, bo pamiętam zbyt dobrze bezsenne noce po intensywnych wieczornych degustacjach. Taki już jest los miłośników herbaty :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz