Na specjalna okazje - oolong od Lao Ming'a - i zeby bylo ciekawiej we wlasnorecznie robionej ceramice... Herbata od mistza oraz skorupy amatora.
Dzis padl wybor na qin xiang Dong Ding oolong凍頂烏龍(清香)skompowany przez niecodziennego artyste od obrabiania lisci oolongow . Kto mial okazaje skosztowac herbaty mistrza Lao Minga- poznaje nowy wymiar smakowy jaki potrafi zrobic czlowiek ktory calkowice poswiecil sie poznawaniu herbat z Dong Ding. (凍頂烏龍)
Do najlepszych oolongow nadaje sie maly czajniczek w ktorym parzymy herbaty nawet wiecej niz 7 razy.
Zabawa z wlasnorecznie wykonana ceramika dodaje kolorytu przygotowaniu naparu.. Takie Yan-Ying - herbata mistrza o wyjatkowa podana w skorupach zmudnie lepionych na zajeciach z ceramiki.
Dane : w temp. powyzej 90C
pierwsze parzenie ok. 30 sekund
drugie zazwyczaj 45 sekund ale byla 1minuta aby uzyskac bardziej mocny smak--
W przciwienstwie do herbat zielonych ktorych smak mozemy zmieniac za pomoca regulacji temperatur , liscie oolongow wymagaja wysokiej temeratury - smak zmieniac mozemy przez dlugosc czasu parzenia.
po przygodzie z parzeniem oolonga od mistrza Lao Minga
Pamiętam kiedy pierwszy raz piłem herbatę od Lao Ming'a wzruszyłem się a doznania na zawsze zmieniły moje postrzeganie herbaty. Konsystencja aromat jest genialny.
OdpowiedzUsuńZostało mi jeszcze 5g i czuje, że nigdy tej herbat nie zaparzę, bo ja stracę....
Fajnie wygląda ta ceramika. A oolong od takiego specjalisty, to zawsze święto.
OdpowiedzUsuń