KOGANE Midori 黄金みどり To japonski unikat herbaciany nowa odmiana powstala przypadkowo z mutacji krzewu yabukita. W wygladzie przypomina troche chinska Anji Baicha.
W opakowana eleganckim papierze- hodowana tylko w jednym ogrodzie herbacianym. Czyli swiatowy unikat herbaciany
prezentuje sie niezle-
Wlascielem ogrodu herbacianego jest jest pan Hiromitsu Sato z Aoi-ku w pref. Shizuoka.
Liscie w ksztacie jak standartowa asamushi tylko kolor zolty (kojarzy sie jednak Anji B.)
W smaku jest to jednak asamushi sencha przypomina Marukiri z HAGIRI ale ma troche goryczki ktora jest takze wyczuwalna u chinskiej zielonej Anji Baicha .
Pan Sato poleca zeby parzyc w optymalnej teperaturze dla sencha czyli w ok.75C
kolejne parzenie - 3cie i ostanie - KOGANE Midori to ciekawostka - byc moze jesli liscie obrobic w taki sam sposob jak Anji Baicha to smak z pewnoscia bedzie inny.
Komentarze
Prześlij komentarz