WAKOU cha 和紅茶  Herbata czarna Marutaka en

Wlasciciel Marutaka -en  pan Takahashi wykorzystuje  tajwanskie techniki obrobki lisci, pracuje nad nad wykreowaniem herbat o roznym stopniu oksydacji zwiazkow chemicznych w lisciach . takze herbat z  wykorzystaniem wszelkich kultywarow krzewu herbacianego.  W ofercie Marutaka  -en  znajdziemy  - kwieciste oolongi, dodatkowo  wlasciciel podejmuje tez prob  zrobienia Wa koucha.. (和紅茶) .


和紅茶
  和Wa  - Japonia    紅茶 KOUCHA herbaty czarne 
O Wakoucha mozna przeczytac na forum Herbaciarze.



                                       tutaj  bohaterka dzisiejszej degustacji:

Krzew : nie opisany  yabukita ?  chyba nie - liscie  starsze  -dobre na herbaty czarne
Przygotwanie:  tak jak standartowa herbata hong-cha ; parzona- w temperaturze bliskiej 100C.



Smak  lekko gorzkawy bardziej  ortodoksyjny  troche  odbiegajcy od  bogatych w slodkawe akcenty typowych WAKOUCHA. Aromat niezbyt intensywny  bez wiekszych rewelacji.  Dosc silna  dawka mocnej herbaty- dobra  bardziej na pobudznie  niz powolna degustacje.
Cos mi sie wydaje ze oolongi z Marutaka-en wygrywaja  z herbatami oksydowanymi ,  sa  bardziej ciekawe  ze wszelkimi przyjemnymi aromatami i smakami.


Jak widac - liscie polamane - oksydacja  bliska 100% - kolor czerwony.


O statnio w Japonii wysokooksydowane - wzbudzaja zaintersowanie zarowno u herbaciarzy jak i farmerow. Zjawisko to  nie ogranicza sie tylko do Japonii  bo i w Korei czy Chinach  zaobserwujemy  powstawanie nowych typow herbat o bliskiej 100% oksydacji srodkow chemicznych w lisciach.  Co kraj to inna sytuacja herbaciana  ale jeszcze  10 lat temu nie bylo  do wyboru tak duzej ilosci typow herbat  w kazdej tych stron.  W  Japonii mozna mowic o alternatywnych producentach kreujacych nowe typy herbat.  Tak wlasnie powstala WAKOU-cha  -czrana herbata -ktorej  niestandartowy smak zalezny jest od inwencji producenta - te herbaty powstaja na mala skale - cos jako produkt o ograniczonej ilsoci. Najlepiej opisuje  to blogerka pani K. Suzuki.  np. jej  kolekcja WAKOCHA.  (http://soreocha.blogspot.jp/2014/11/wakocha_26.html
W Koreii coraz bardziej popularana staje sie BALHYO cha ( czyt Parjo cza )   - nie jest kalsyfikowana jako  herbata czarna ( tzn. Hong cha ) ale  jej smak ,aromat  aparycja jest bliska WAKO cha czy  chinskiej " neo Hong cha ".
 Ogolnie mozna zauwazyc   wieksza popularnasc herbat oksydowanych - o nowych  nie tradycyjnych smakach.
Kilka lat  temu Ogromne  powodzenie  zdobyla herbata z Tajwanu o nazwie - MI XIAN  HONG CHA (-蜜香紅茶  )  ktorej wersje  lepszej i gorszej  jakosci  powstaja juz  wielu miejscach nie tylko na Tajwanie.  Herbate mozemy dostac takze w Polsce pod   eskportowa  wersja  do  dostania  pod nazwa Taiwan Honey Black.   .   Prawdo podbnie wielki sukces komercyjny  MI XIAN  HONG CHA przyczynil sie do poszukiwania  nowych  jakosci i smakow  ktore odnajdziemy w niestandartowe  herbaty czarne ( Hong cha -czyli czerwone dla Chinczykow)

Komentarze