Wlasciciel Marutaka -en  pan Takahashi wykorzystuje  tajwanskie techniki obrobki lisci, pracuje nad nad wykreowaniem herbat o roznym stopniu oksydacji zwiazkow chemicznych w lisciach . takze herbat z  wykorzystaniem wszelkich kultywarow krzewu herbacianego.  W ofercie Marutaka  -en  znajdziemy  - kwieciste oolongi, dodatkowo  wlasciciel podejmuje tez prob  zrobienia Wa koucha.. (和紅茶) .
tutaj bohaterka dzisiejszej degustacji:
Krzew : nie opisany  yabukita ?  chyba nie - liscie  starsze  -dobre na herbaty czarne
Przygotwanie: tak jak standartowa herbata hong-cha ; parzona- w temperaturze bliskiej 100C.
Smak lekko gorzkawy bardziej ortodoksyjny troche odbiegajcy od bogatych w slodkawe akcenty typowych WAKOUCHA. Aromat niezbyt intensywny bez wiekszych rewelacji. Dosc silna dawka mocnej herbaty- dobra bardziej na pobudznie niz powolna degustacje.
Cos mi sie wydaje ze oolongi z Marutaka-en wygrywaja z herbatami oksydowanymi , sa bardziej ciekawe ze wszelkimi przyjemnymi aromatami i smakami.
O statnio w Japonii wysokooksydowane - wzbudzaja zaintersowanie zarowno u herbaciarzy jak i farmerow. Zjawisko to  nie ogranicza sie tylko do Japonii  bo i w Korei czy Chinach  zaobserwujemy  powstawanie nowych typow herbat o bliskiej 100% oksydacji srodkow chemicznych w lisciach.  Co kraj to inna sytuacja herbaciana  ale jeszcze  10 lat temu nie bylo  do wyboru tak duzej ilosci typow herbat  w kazdej tych stron.  W  Japonii mozna mowic o alternatywnych producentach kreujacych nowe typy herbat.  Tak wlasnie powstala WAKOU-cha  -czrana herbata -ktorej  niestandartowy smak zalezny jest od inwencji producenta - te herbaty powstaja na mala skale - cos jako produkt o ograniczonej ilsoci. Najlepiej opisuje  to blogerka pani K. Suzuki.  np. jej  kolekcja WAKOCHA.  (http://soreocha.blogspot.jp/2014/11/wakocha_26.html
W Koreii coraz bardziej popularana staje sie BALHYO cha ( czyt Parjo cza ) - nie jest kalsyfikowana jako herbata czarna ( tzn. Hong cha ) ale jej smak ,aromat aparycja jest bliska WAKO cha czy chinskiej " neo Hong cha ".
Ogolnie mozna zauwazyc wieksza popularnasc herbat oksydowanych - o nowych nie tradycyjnych smakach.
Kilka lat temu Ogromne powodzenie zdobyla herbata z Tajwanu o nazwie - MI XIAN HONG CHA (-蜜香紅茶 ) ktorej wersje lepszej i gorszej jakosci powstaja juz wielu miejscach nie tylko na Tajwanie. Herbate mozemy dostac takze w Polsce pod eskportowa wersja do dostania pod nazwa Taiwan Honey Black. . Prawdo podbnie wielki sukces komercyjny MI XIAN HONG CHA przyczynil sie do poszukiwania nowych jakosci i smakow ktore odnajdziemy w niestandartowe herbaty czarne ( Hong cha -czyli czerwone dla Chinczykow)
和紅茶
  和Wa  - Japonia    紅茶 KOUCHA herbaty czarne 
O Wakoucha mozna przeczytac na forum Herbaciarze.
tutaj bohaterka dzisiejszej degustacji:
Przygotwanie: tak jak standartowa herbata hong-cha ; parzona- w temperaturze bliskiej 100C.
Smak lekko gorzkawy bardziej ortodoksyjny troche odbiegajcy od bogatych w slodkawe akcenty typowych WAKOUCHA. Aromat niezbyt intensywny bez wiekszych rewelacji. Dosc silna dawka mocnej herbaty- dobra bardziej na pobudznie niz powolna degustacje.
Cos mi sie wydaje ze oolongi z Marutaka-en wygrywaja z herbatami oksydowanymi , sa bardziej ciekawe ze wszelkimi przyjemnymi aromatami i smakami.
Jak widac - liscie polamane - oksydacja  bliska 100% - kolor czerwony.
W Koreii coraz bardziej popularana staje sie BALHYO cha ( czyt Parjo cza ) - nie jest kalsyfikowana jako herbata czarna ( tzn. Hong cha ) ale jej smak ,aromat aparycja jest bliska WAKO cha czy chinskiej " neo Hong cha ".
Ogolnie mozna zauwazyc wieksza popularnasc herbat oksydowanych - o nowych nie tradycyjnych smakach.
Kilka lat temu Ogromne powodzenie zdobyla herbata z Tajwanu o nazwie - MI XIAN HONG CHA (-蜜香紅茶 ) ktorej wersje lepszej i gorszej jakosci powstaja juz wielu miejscach nie tylko na Tajwanie. Herbate mozemy dostac takze w Polsce pod eskportowa wersja do dostania pod nazwa Taiwan Honey Black. . Prawdo podbnie wielki sukces komercyjny MI XIAN HONG CHA przyczynil sie do poszukiwania nowych jakosci i smakow ktore odnajdziemy w niestandartowe herbaty czarne ( Hong cha -czyli czerwone dla Chinczykow)
Komentarze
Prześlij komentarz