Nareszcie chwila czasu .....
szansa na na porownanie 4ch herbat:- dwie zielone Anji Baicha
oraz
> neo Hongcha Anji Baicha plus > japonska " neo Hongcha " Kamairi-koucha odmiana krzewu Saemidori z Ureshino ( pref. Saga).
Dzieki takiej zabawie w poznawanie smakow bedzie mozna odkyc kilka ciekawostek , zauwazyc jak zmienaja sie herbaciane trendy.
1. Anji Baicha - od 2ch - roznych innych producentow.
Zeby nie bylo sugerowania - dalem probki tych herbat Dawidowi wlasciclelowi bloga SENCHA -KI aby ocenil smak i jakosc 2 zielonych Anji B. Mamy obiektywana ocene osoby ktora nie tylko swietenie wyczuwa smak herbat ale uzyskamy opinie czlowieka ktory duzo czasu poswieca na techniki parzenia.
Opina Dawiada : Anji b 1 Anji b. -2 ocena listkow jedne sa bardziej dokladnie obrobione - co zreszta widac przed i po zaparzeniu
Zaskoczenie : delikatana herbata z pierwszych zbiorow nie musi byc dobra jak ze zbioru straszego. Prawdopodobnie chodzi tutaj o wybor krzewu o bardziej mocnych silach witalnych dodstraczajacego mocniejsza i bogata smakowo herbate co w przypadku Anji Baicha jest preferowane.
Dla mnie tez anji b. -2 pobudza bardziej niz anji b -1.
anji b. -2 - kupilem po znajomosci u lokalnych sympatykow kultury herbaty -posiadaczy ogrodu herbacianego w ANJI
anji b.-1 pochodzi ze specjalistycznego sieciowego sklepu herbacianego w Chinach.
Neo HongCha - Chin oraz Japonii ?
Co co chodzi ? Dlaczego " neo hongcha?
Ostanio jak widomo powstaja trendy zeby liski Camelia Sinensis - obrabiajac na wszelkie sposoby - Produkuje herbaty w bliskie 100% oksydacji - wiec teoretycznie sa one CZARNYMI ( tzn. Hong cha 紅茶 -czerwonymi dla Chinczykow) - ale ze wzgledu na to ze wiekszsc tych herbat powstaje z krzewow ktorych produkuje sie herbaty zielone mamy cos odmiennego niz klasyczna herbata Hong cha .
Kolor tych herbat nie jest tak ciemny i gleboki jak u klasycznych herbat czarnych. Smaki tez totalnie inne -
Kamairi-koucha Saemidori z Ureshino ( pref. Saga).- w samku i aromacie przypomina troche tajwanski Baihao Oolong ( Oriental Beauty ) - odczuwa sie kwiecistosc i slodki aromat.
Black Tea z krzewu Anji Baicha -delikana - raczej do delektowania sie niz do napicia sie jako standartowej herbaty czarnej. Smak bliski Keemun ?
Dodanie cukru czy cytryny porostu zabilo smak tych naparow - to sa herbaty ciekawostki wytwawrzane w ograniczonej ilosci. Ale mozna doszukac sie tutaj pewnej prawidlowosci o mieszankach herbacianych - faktem jest ze wraz z innymi herbatam tego samego typu mozna zrobic ciekawa kompozycje smakowo - aromatyczna, co raczej nie bylo by mozliwe z herbatami zielonymi.
szansa na na porownanie 4ch herbat:- dwie zielone Anji Baicha
oraz
> neo Hongcha Anji Baicha plus > japonska " neo Hongcha " Kamairi-koucha odmiana krzewu Saemidori z Ureshino ( pref. Saga).
Dzieki takiej zabawie w poznawanie smakow bedzie mozna odkyc kilka ciekawostek , zauwazyc jak zmienaja sie herbaciane trendy.
1. Anji Baicha - od 2ch - roznych innych producentow.
Zeby nie bylo sugerowania - dalem probki tych herbat Dawidowi wlasciclelowi bloga SENCHA -KI aby ocenil smak i jakosc 2 zielonych Anji B. Mamy obiektywana ocene osoby ktora nie tylko swietenie wyczuwa smak herbat ale uzyskamy opinie czlowieka ktory duzo czasu poswieca na techniki parzenia.
Opina Dawiada : Anji b 1 Anji b. -2 ocena listkow jedne sa bardziej dokladnie obrobione - co zreszta widac przed i po zaparzeniu
Czas na smakowanie - a tutaj niespodzianka
Zaskoczenie : delikatana herbata z pierwszych zbiorow nie musi byc dobra jak ze zbioru straszego. Prawdopodobnie chodzi tutaj o wybor krzewu o bardziej mocnych silach witalnych dodstraczajacego mocniejsza i bogata smakowo herbate co w przypadku Anji Baicha jest preferowane.
Dla mnie tez anji b. -2 pobudza bardziej niz anji b -1.
anji b. -2 - kupilem po znajomosci u lokalnych sympatykow kultury herbaty -posiadaczy ogrodu herbacianego w ANJI
anji b.-1 pochodzi ze specjalistycznego sieciowego sklepu herbacianego w Chinach.
Ureshino Kamairi-koucha oraz Anji Baicha Black Tea
Jak widac ksztal listkow totalnie sie rozni.
Co co chodzi ? Dlaczego " neo hongcha?
Ostanio jak widomo powstaja trendy zeby liski Camelia Sinensis - obrabiajac na wszelkie sposoby - Produkuje herbaty w bliskie 100% oksydacji - wiec teoretycznie sa one CZARNYMI ( tzn. Hong cha 紅茶 -czerwonymi dla Chinczykow) - ale ze wzgledu na to ze wiekszsc tych herbat powstaje z krzewow ktorych produkuje sie herbaty zielone mamy cos odmiennego niz klasyczna herbata Hong cha .
Kolor tych herbat nie jest tak ciemny i gleboki jak u klasycznych herbat czarnych. Smaki tez totalnie inne -
Kamairi-koucha Saemidori z Ureshino ( pref. Saga).- w samku i aromacie przypomina troche tajwanski Baihao Oolong ( Oriental Beauty ) - odczuwa sie kwiecistosc i slodki aromat.
Black Tea z krzewu Anji Baicha -delikana - raczej do delektowania sie niz do napicia sie jako standartowej herbaty czarnej. Smak bliski Keemun ?
Dodanie cukru czy cytryny porostu zabilo smak tych naparow - to sa herbaty ciekawostki wytwawrzane w ograniczonej ilosci. Ale mozna doszukac sie tutaj pewnej prawidlowosci o mieszankach herbacianych - faktem jest ze wraz z innymi herbatam tego samego typu mozna zrobic ciekawa kompozycje smakowo - aromatyczna, co raczej nie bylo by mozliwe z herbatami zielonymi.
Wieksze liscie to herbata japosnka - miejsze chinska.
Jednym z powodow powstawania neo -hong cha jest chec wykorzystania lisci krzewu po pierwszych zbiorach z ktorych powstaja delikatne herbaty zielone. W Koreii zauwazymy te samo zjawisko - mamy tam doczynienia z Balhyo -cha herbatami oksydowanymi do momentu powstania slodkiego aromatu.
Istanieja tez pogloski ze jakoby herbata zielona nie byla zbyt dobra dla zdrowia - " bo podraznia organy wewnetrzne "- takimi opowiesciami racza nas sprzedawcy herbat typu pu-erh aby ukazac jak swietne i zdrowe sa pozno fermantowane herbaty.
Komentarze
Prześlij komentarz