Anji Baicha 3 oblicza plus jap. Kamairi-cha koucha -Saemidori

Nareszcie chwila czasu .....
 szansa  na na porownanie  4ch herbat:-  dwie zielone Anji Baicha
oraz
 > neo Hongcha  Anji Baicha plus > japonska " neo Hongcha " Kamairi-koucha odmiana krzewu Saemidori  z Ureshino ( pref.  Saga).

Dzieki takiej  zabawie  w poznawanie   smakow  bedzie  mozna odkyc  kilka  ciekawostek , zauwazyc   jak  zmienaja sie  herbaciane trendy.

1. Anji Baicha - od  2ch -  roznych  innych producentow.


Zeby nie bylo  sugerowania - dalem probki tych herbat  Dawidowi wlasciclelowi bloga SENCHA -KI aby  ocenil smak i jakosc  2 zielonych Anji B.   Mamy obiektywana ocene  osoby  ktora  nie tylko swietenie wyczuwa smak  herbat ale  uzyskamy  opinie  czlowieka ktory  duzo czasu poswieca  na techniki  parzenia.



  Opina Dawiada :   Anji b 1   Anji b. -2   ocena listkow  jedne sa bardziej dokladnie obrobione  - co zreszta  widac  przed i po zaparzeniu


Czas  na smakowanie - a tutaj niespodzianka 



Zaskoczenie   :  delikatana  herbata z pierwszych zbiorow nie musi byc dobra jak ze  zbioru straszego.  Prawdopodobnie  chodzi tutaj  o wybor   krzewu o bardziej mocnych silach witalnych  dodstraczajacego mocniejsza i bogata  smakowo  herbate co  w przypadku Anji Baicha  jest  preferowane.
  Dla mnie tez   anji b. -2  pobudza  bardziej niz   anji b -1.

anji b. -2  -  kupilem po znajomosci u lokalnych sympatykow kultury herbaty -posiadaczy ogrodu herbacianego w ANJI
anji b.-1  pochodzi ze specjalistycznego  sieciowego sklepu herbacianego  w  Chinach.

Ureshino Kamairi-koucha     oraz  Anji Baicha  Black Tea

         Jak widac  ksztal listkow  totalnie  sie rozni.

     Neo HongCha  - Chin oraz Japonii ?
Co co chodzi ?  Dlaczego " neo  hongcha?
 Ostanio jak widomo powstaja trendy zeby liski Camelia Sinensis - obrabiajac na wszelkie sposoby -  Produkuje   herbaty  w  bliskie 100% oksydacji - wiec teoretycznie sa one CZARNYMI ( tzn. Hong cha 紅茶 -czerwonymi dla  Chinczykow) - ale ze wzgledu na to ze wiekszsc tych herbat powstaje z krzewow ktorych produkuje sie herbaty zielone  mamy  cos  odmiennego niz klasyczna herbata Hong cha .


Kolor tych herbat nie jest tak ciemny i gleboki jak u klasycznych  herbat czarnych.  Smaki tez totalnie inne -
Kamairi-koucha Saemidori  z Ureshino ( pref.  Saga).-  w samku i aromacie przypomina  troche tajwanski Baihao Oolong  ( Oriental Beauty ) - odczuwa sie kwiecistosc  i slodki  aromat.

Black Tea z krzewu  Anji Baicha -delikana - raczej do delektowania  sie niz do napicia sie jako  standartowej  herbaty czarnej.  Smak bliski Keemun ?

  Dodanie  cukru  czy cytryny porostu zabilo smak tych  naparow  -   to  sa herbaty  ciekawostki  wytwawrzane w ograniczonej  ilosci. Ale mozna doszukac sie tutaj pewnej prawidlowosci o mieszankach herbacianych - faktem jest ze wraz z innymi herbatam tego samego typu  mozna zrobic ciekawa kompozycje  smakowo - aromatyczna, co raczej nie bylo by mozliwe z herbatami zielonymi.


Wieksze  liscie to herbata japosnka - miejsze  chinska.

Jednym z powodow  powstawania  neo -hong cha jest chec  wykorzystania  lisci krzewu po pierwszych zbiorach z ktorych  powstaja delikatne herbaty zielone.   W Koreii zauwazymy te samo zjawisko - mamy tam doczynienia z Balhyo -cha  herbatami  oksydowanymi  do momentu powstania slodkiego aromatu.  
Istanieja  tez  pogloski  ze jakoby herbata zielona  nie byla zbyt dobra  dla zdrowia - " bo podraznia  organy  wewnetrzne  "-  takimi  opowiesciami racza nas sprzedawcy  herbat typu pu-erh aby ukazac jak  swietne i zdrowe  sa pozno fermantowane herbaty. 

Komentarze