O matcha powstalej dzieki technice " kama ri ".( 釜炒り 抹茶 )prawie sie nie slyszy. i bardzo trudno dostac taka herbate.
Produkowana w malych ilosciach kama-iri matcha w rodzinnej firmie Mine z Ureshino -Saga pref . Kyushu.
Jest roznica w smaku w kama iri matcha odczuwa sie jakby dymny akcent w przeciwienstwie do warzywnych posmakow powstalych w zwyklych herbatach matcha .
Taka herbata to raczej ciekawostka choc kto wie moze kiedys wybuchnie ogromne zaintersowanie kama iri matcha np ..ze wzgledu na unikalne dzialanie zdrowotne czy dietetyczne.
Przygotwanie tak samo jak zwykla matcha.
Latwiej sie ubija natchmiastowo powstaje pianka- czyli dobrze pasuje do tradycji szkoly Urasenke - ktora preferuje matcha z duzo iloscia piany w przeciwienstwie do szkoly Omotesenke gdzie matcha ubija z umiarkowana iloscia pianki.
I pomyslec ze pierwotnie matcha byla wytwarzana technika kama-iri (prawdopodobnie)
Komentarze
Prześlij komentarz