O matcha powstalej dzieki technice " kama ri ".( 釜炒り 抹茶 )prawie sie nie slyszy. i bardzo trudno dostac taka herbate.
                     Produkowana  w malych ilosciach  kama-iri  matcha w rodzinnej firmie Mine z                                                   Ureshino -Saga pref . Kyushu.  
Jest  roznica  w smaku  w kama iri  matcha  odczuwa  sie jakby  dymny akcent  w przeciwienstwie  do warzywnych posmakow  powstalych  w  zwyklych  herbatach matcha .
Taka herbata to raczej ciekawostka  choc kto wie moze kiedys  wybuchnie  ogromne zaintersowanie  kama iri matcha  np ..ze wzgledu na unikalne  dzialanie  zdrowotne  czy dietetyczne.
Przygotwanie  tak samo jak zwykla matcha.
Latwiej sie ubija natchmiastowo powstaje pianka- czyli dobrze pasuje do tradycji szkoly Urasenke - ktora preferuje matcha z duzo iloscia piany w przeciwienstwie do szkoly Omotesenke gdzie matcha ubija z umiarkowana iloscia pianki.
I pomyslec ze pierwotnie matcha byla wytwarzana technika kama-iri (prawdopodobnie)
Komentarze
Prześlij komentarz