Tutaj następny przykład markowej tradycyjnej matcha z rejonu UJI a dokładniej mówiąc TSUME..wiec materiał może pochodzić z różnych ogrodów herbacianych ale skomponowany jest przez firme Shohokuen 松北園. - która istnieje od 1645 roku - Uji to najstarszy tradycyjny obszar w którym opracowano techniki produkcji współczesnej matcha czyli proszku ze zmielonej herbaty tencha ( czyta sie tenćia ). Dlatego herbaty z Uji i mają oddzielny status- uważne są za najlepsze -ale teraz kiedy czasy się zmieniają i komputery kierują produkcją, nowe tereny stają się producentami łatwo dostępnej automatycznie wyprodukowanej matcha.
KUPIONA w sklepie KABURAGI oczywiście dostępna jest wielu innych miejscach.
Firma Shohokuen posiada serię herbat matcha - gdzie znajdziemy cenowo od 500 yen.do 5000yen za 30 gram. Tofirma z kilkusetlenią tradycją
”Megumi no mukashi " 恵の昔 jest raczej średniej klasy - można już przygotować KOI- cha - czyli matcha o gęstej konsystencji .
nieformalne przygotowanie- bez użycia kociołka "kama " ani hishaku
temperatura wody ok. 80C - ubijanie chanesen o 100 pręcikach
Smak - dość przyjemny rozbudowany - może trochę za przyjemny ze względu brak gorzkich akcentów przypominających świeżość zielonych liści herbacianych - a może była źle przechowywana i dlatego zatracała już pewne walory smakowe ? Być może ubicie było zbyt intensywne ?
Matcha jest bardzo wrażliwa na przechowywanie- klika dni w przewietrzanym miejscu bardzo zmienia jej smak. Najlepiej trzymać w temperaturze poniżej 10 C w ciemnym miejscu w szczelnym pojemniku bez dostępu powietrza.
Komentarze
Prześlij komentarz