UJI Matcha ”Megumi no mukashi " 恵の昔 firmy Shohokuen 松北園 

Tutaj następny przykład markowej tradycyjnej matcha z rejonu UJI  a dokładniej mówiąc  TSUME..wiec  materiał może pochodzić z różnych ogrodów herbacianych ale skomponowany jest przez firme Shohokuen  松北園. -   która istnieje od 1645 roku -  Uji to najstarszy tradycyjny obszar w którym opracowano techniki produkcji współczesnej  matcha czyli proszku ze zmielonej herbaty tencha ( czyta sie tenćia ). Dlatego herbaty  z Uji  i mają oddzielny status- uważne  są  za najlepsze -ale teraz kiedy czasy się zmieniają  i komputery kierują produkcją, nowe tereny stają się  producentami łatwo dostępnej  automatycznie wyprodukowanej  matcha.          


KUPIONA w sklepie  KABURAGI   oczywiście dostępna jest  wielu innych miejscach.


Firma  Shohokuen posiada serię herbat matcha - gdzie znajdziemy cenowo od 500 yen.do 5000yen za 30 gram.  Tofirma z kilkusetlenią tradycją 


”Megumi no mukashi " 恵の昔  jest  raczej średniej klasy  - można już przygotować   KOI- cha  - czyli  matcha o gęstej  konsystencji .


nieformalne przygotowanie- bez użycia  kociołka "kama " ani  hishaku


temperatura wody ok. 80C - ubijanie chanesen o 100 pręcikach


intensywna piana 


Smak - dość przyjemny rozbudowany - może  trochę za przyjemny  ze względu  brak gorzkich akcentów przypominających świeżość zielonych liści herbacianych - a może  była źle przechowywana  i dlatego  zatracała  już pewne walory smakowe ?   Być może  ubicie było zbyt intensywne ?



Matcha jest bardzo wrażliwa  na przechowywanie-   klika  dni  w przewietrzanym miejscu bardzo zmienia jej smak. Najlepiej  trzymać w temperaturze poniżej 10 C w ciemnym  miejscu w szczelnym pojemniku bez dostępu powietrza.

Komentarze