Zamiast sie cieszyc otrzymanym prezentem - w postaci ładnie opakowanaej herbaty Longjing - 'zaczynają się' rutynowe ogledziny - jaki zbior ,? czy aby napewno to pochodzi z Hangzhou ? czy przynajmniej z prowicji Zhenjiang ? Jak przygotowac ?
1. Wstep:
Ozdobna Puszka:
> Opisy
a.) ani slowa dokladnym miejscu produkcji ( tylko ze prowincji Zhejiang ,) nie ma informacji po porze zbioru , ani jakosci
b.) ale za to- mamy ozdobne angielsko jezyczne sygnatury !!!! :
jak : "Chinese Long Jing TEA " albo
TEA - Century CLASSICAL LEGENDS OF THE QUALITY OF.... czego ?
> Niebieski na bialym
- da się zuwazyc iz panuje trend: " aby na białym tle byly błękitne zawijasy - cos jak isnpiracja kobaltowymi motywami dekoracyjnymi na porcelanie dynastii Ming - ( w necie trzeba szukac pod haslem : qing hua 青花 )
tutaj do porownania -puszki Anji Baicha i Lonjing...
> Konluzja : standrtowa puszka zaprojektowana dla wszelkiego herbat Longjing sprzedawanych jako drogie prezenty okolicznosciowe ( lapowki ) itp.
2. Dobor ceramiki- wybor padl na porcelanowe czarki z motywami uwspolczesnionej wersji KARAKO ( 唐子)
Dzis bedzie chinski Longjing w japonskich czarkach porcelanowych z Arita ( 有田焼) ozdobionymi " chinskimi dzieciaczkami zwanymi KARAKO (唐子 )
- KARAKO ( 唐子) - to slawny motyw dekoracyjny - z Chin -zmodyfikowany na styl japonski.. o ktorym mozna by wiele napisac .
Takiej wielkosci czarki dobre do popijania herbaty Longjing sredniej jakosci. Tym razem aby urozmaicic poznwanie jedenej z najslawniejszych herbat chinskich - dodatkowa uatrakcja w postaci czarek.
Aby blogowe rozpisywanie bylo bogate w tresc zamieszczam filmik z tancem karako - 唐子踊り gdzie widac wplywy koreanskie ,
..Bo dla Japonczykow dawno temu KARA (唐 ) czasami znaczylo zagraniczne --zamorskie - czyli " chinskie"-
3. Ogledziny lisci -
-uderza aromat - wlasciwy tylko herbacie Longjing - czyli mozna spodziewac sie tego niezpomnianego lonjingowskiego smaku... swietnie
- listki troche przy- duze - nie jest to pierwszy zbior.. drugi sort ale raczej wysokiej klasy.
4 .Parzenie
- w teperaturze ok. 80 C - chyba za niska - mozna smialo w 90 C- w przypadku Longjing - nie powinno byc gorzkich akcetow.. A jesli zaparzyc w zbyt niskiej temperaturze - to bedzie watly smak. (trzeba pamientac ze zielone herbaty chinskie zachowuja sie inaczej niz japonskie )
- liski otwieraja sie - widac ze sa pokuruszone - herbata do popijania w spokoju a nie do " analizy smakowej" czy " poszukiwania ulotnych niuasow -jedynych i nie powtrazalnych ",
-smak dobry standartowy jak na Longjing nie rewelacyjny - ale wlasnie wszelkie okazje - wyposrodkowana.
5. Po parzeniu
- przygotwanie herbaty moze zmienic sie w przygode, w odkrywanie wielu powiazn z kultura i zwyczjami w miejscu ich powstawania i nie tylko. Ciekawie jest przyswajac sobie wiedze na tematy japonskiej porcelany - poznwania roznic miedzy np. Arita i Kutani.
otrzymany w prezecie .... Longjing -
uff
Komentarze
Prześlij komentarz