Sugamo- cha malo mówiąca informacja o herbacie - a jest jakby jednym z wielu symboli - niecodziennego tokijskiego miejsca o nazwie Sugamo ( czyli "kacze gniazdo") To bardzo ciekawa okolica - popularna wsrod straszych ludzi w celu odwiedzenia swiatyni Koganji aby u Jizo-sama ( Buddyjskiego Bodhistwy ) prosic sie o zdrowie i dlugie zycie. Przy swiątyni mozna zrobic zakupy w tym takze herbate. W ...herbacianym sklepie z tradycjami ...Yazaki ten...maja kilka specjalow gdzie najbardziej popularna jest Sugamo cha- (i to za bardzo przystepna cene. )
1.
Dokladniejsze detale :
- jesli chodzi o produkcje i lokalizacje to mozna powiedziec : jest to fukamushi sencha z prefektury Shiuzoka z zaglebia herbacianego Makinohara.
2.
To - fukamushi-cha okreslona jako INAKA-shitate (田舎仕立て) czyli cos w rodzaju nie przesortowanej herbaty gdzie znajdziemy proszek (粉茶 kona cha )oraz kawalki lodyg ( 茎茶kuki cha) - w dodatku wszystko przypiekane ( 火入れ hiire ) co w efekcie daje bardzo gesty intesywnie zielony napar. Smak dosc mocny ze slodkimi akcentami. Farmerzy sami taka herbate popijali ,ale zmieniaja sie czasy i jest popyt na takie cos.
Sklep Yazaki-ten chawali te herbate jako harmonijny związek smakow : amami ( slodki ) oraz shibumi ( goryczki ) .
Tania i dobra herbata- jedynym problemem - zbyt gęsta konsystencja fusow- robi sie papka ktora zatyka dziurki czajnika. tym razem w uzyciu jest hohin)
Dosc wydajna do 4ch razy.... mozna stwierdzic ze jest -bardzo >bardzo >> " fukamushi".
Jak podano : parzenie w temp 70C ok 30 sekund....
3.
Dla porównania dzis przygotowanie w tych samych naczyniach co poprzednia herbata TENRYU. Obie herbaty to sencha z Shizuoka - dzieki czemu mozna zobaczyc jak odmiennie prezentuja sie te dwie herbaty.
Komentarze
Prześlij komentarz