Sugamo- cha mało mówiąca informacja o herbacie - a jest jakby jednym z wielu symboli - niecodziennego tokijskiego miejsca o nazwie Sugamo ( czyli "kacze gniazdo") To bardzo ciekawa okolica - popularna wsrod straszych ludzi przybywajacych w celu odwiedzenia swiatyni Koganji aby u Jizo-sama ( Bodhistwy ) prosic sie o zdrowie i długie zycie. Przy swiątyni mozna zrobic zakupy w tym takze herbate. W ...herbacianym sklepie z tradycjami ...Yazaki ten...maja kilka specjalow gdzie najbardziej popularna jest Sugamo cha- (i to za bardzo przystepna cenę. )
1.
Dokladniejsze detale :
- jesli chodzi o produkcje i lokalizacje to mozna powiedziec : jest to fukamushi sencha z prefektury Shiuzoka z zaglebia herbacianego Makinohara.
2.
To
- fukamushi-cha określana
jako INAKA-shitate (田舎仕立て)
czyli coś
w rodzaju nie przesortowanej herbaty gdzie znajdziemy proszek (粉茶kona
cha
)oraz
kawałki
łodyg
( 茎茶kuki
cha)
- w dodatku wszystko przypiekane (火入れhiire
)
cow efekcie daje bardzo gesty intensywnie
zielony napar. Smak dość
mocnyze słodkimi
akcentami. Farmerzy sami taka herbatę
popijali , ale zmieniają
się
czasy i jest popyt na takie coś.
Sklep Yazaki-ten chwali te herbatę jako harmonijny związek smakow :amami ( slodki ) oraz shibumi ( goryczki ) oraz umami.
Tania i dobra herbata- jedynym problemem-zbyt gęsta konsystencja fusów- robi się papka która zatyka dziurki czajnika. ( A tym razem w użyciu jest hohin)
Sklep Yazaki-ten chwali te herbatę jako harmonijny związek smakow :amami ( slodki ) oraz shibumi ( goryczki ) oraz umami.
Tania i dobra herbata- jedynym problemem-zbyt gęsta konsystencja fusów- robi się papka która zatyka dziurki czajnika. ( A tym razem w użyciu jest hohin)
Sklep Yazaki-ten chwali te herbatę jako harmonijny związek smakow :amami ( slodki ) oraz shibumi ( goryczki ) oraz umami.
Tania i dobra herbata- jedynym problemem-zbyt gęsta konsystencja fusów- robi się papka która zatyka dziurki czajnika. ( A tym razem w użyciu jest hohin)
Sklep Yazaki-ten chwali te herbatę jako harmonijny związek smakow :amami ( slodki ) oraz shibumi ( goryczki ) oraz umami.
Tania i dobra herbata- jedynym problemem-zbyt gęsta konsystencja fusów- robi się papka która zatyka dziurki czajnika. ( A tym razem w użyciu jest hohin)
Dosc wydajna do 4ch razy.... mozna stwierdzic ze jest -bardzo >bardzo >> " fukamushi".
Jak podano : parzenie w temp 70C ok 30 sekund....
3.
Dla porównania dzis przygotowanie w tych samych naczyniach co poprzednia herbata TENRYU. Obie herbaty to sencha z Shizuoka - dzieki czemu mozna zobaczyc jak odmiennie prezentują sie te dwie herbaty.
Komentarze
Prześlij komentarz