Japan Sincha 2015- Asanoka -Tanegashima





Juz   zeszlym  tygodniu  ( ok.  10 kwietnia ) w Japonii  pojawiala   sie  herbata  z tegorocznych  zbiorow.   Jak mozna  sie spodziewac  - " najwczesniejsza   shincha " pochodzi z poludniowych krancow archipelagu kraju wisni  -  czyli   z prefektury  Kagoshima - dokladniej  ogrodow  Chiran  czy z wyspy Tanegashima...  do  wyboru jest  kilka zielonych  herbat powstalych  na  bazie listkow  z niszowych kultywarow jak  :  
Saemidori ( さえみどり)
Yutaka midori ( ゆたかみどり)
Kuritawase   (栗田早生(くりたわせ)
oraz


Asanoka ( あさのか ) - odmiana  ktora  faworyzuje  i wlasnie  te herbate  zakupilem ...

Jak mozna przeczytac na opakowaniu ;
"Wysmienity aromat,  posiada  jednosczesnie smako duzym natezniu umami  i shibumi ( gorczyke).  Shincha o osobliwym o  smaku "  - tyle  reklamy.

Listki ladnie obrobione..



piersze parzenie  w teperaturze ok. 70 C -
 uderza  zapach  -



intensywny  zielony kolor..
 - uderza  zapach  -

smak -z lekkim umamai   nie az tak intensywny  - odczuwa sie tez slodkosc i  "swierzosc-  typowa  dla shin cha"  





Faktem jest ze ta herbata  ma cos  w sobie itrygujacego -    odmiana powstala z krzyzowki krzewu chinskiego  i japonskiego.


Komentarze

  1. Oj już się nie mogę doczekać shinchy z 2015 zapach aromat i ta zabawa z temperaturą czasami by wycisnąć ja jak cytrynke

    OdpowiedzUsuń
  2. pozytwane spedzanie czasu, -:) ;

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz