涇県提魁 Jing Xian Ti Kui - chyba raczej niezna po za nielicznymi wielbicelami herbat. Nie zdobyla popularnosci jak inne herbaty -ale jest godna polecenia ze wzgledu na smak i historie. Dawno temu docenianana jako wysokiej jakosci orginalana herbata z prowincji Anhui - Jing Xian Ti Kui ( 涇県提魁 ) - jest teraz teraz jakby w cieniu slawnych jak herbat Liu an GuaPin czy Taiping Houkui 太平猴魁 niw wspominajac o Huang Shan Maofeng.
Lokalni wielbiciele z okolic upraw opowiadaja iz histora z tej herbaty ma wspolne korzenie zTaiping Houkui . Nie wiem na czym opiera sie ta teoria bo Taiping Hokui oraz Jing Xian Ti Kui maja inne oblicza.
podobienstew dopaterzec sie raczej nie mozna,,,?
Wiuzalnie ze wspolczesnym raczej ma malo wspolnego - smakowo oweszem - podobne akcenty - charakterystyczne dla herbat z prow. Anhui
Japonskie shiboridashi - jest wrecz perfekcyjne - dla przygotowania.
. A ze jest to delikatana droga herbata - zeby poznac jej niuanse smakowe trzeba uzyc wody ok 70 C. Drugie parzenie w temperaturze ok. 80C.
Liscie 涇県提魁 Jing Xian Ti Kui
涇県提魁 Jing Xian Ti Kui - raczej nie przebije sie na do rankingu najlepiej sprzedajacych sie herbat.
Komentarze
Prześlij komentarz