JingXian TiKui (涇県提魁) - jest raczej nieznana po za nielicznymi wielbicielami herbat. Obecnie nie wzbudza zainteresowania jak inne herbaty -ale jest godna polecenia ze względu na smak i historię Dawno temu doceniana jako wysokiej jakości oryginalna herbata prowincji Anhui - Jing Xian Ti Kui ( 涇県提魁 ) - jest teraz teraz jakby w cieniu sławnych jak herbat Liu an GuaPin czy Taiping Houkui 太平猴魁 nie wspominając o Huang ShanMaofeng.
Lokalni wielbiciele z okolic upraw opowiadają iz histora z tej herbaty ma wspólne korzenie z Taiping Houkui (太平猴魁 ) .i . Nie wiem na czym opiera się ta teoria bo Taiping Hokui oraz Jing Xian Ti Kui inaczej się prezentują.
podobieństw dopatrzeć się raczej nie można,,,?
Wizualnie ze współczesnym Taiping Houkui (太平猴魁 ) . wizualnie raczej ma mało wspólnego - smakowo owszem - podobne akcenty - charakterystyczne dla herbat z prow. Anhui
Japońskie shiboridashi - być może nie perfekcyjne - dla przygotowania. chińskiej herbaty.
. A ze jest to delikatna droga herbata - żeby poznać jej niuanse smakowe trzeba użyć wody ok 70 C. Drugie parzenie w temperaturze ok. 80C.
Liście 涇県提魁 Jing Xian Ti Kui
涇県提魁 Jing Xian Ti Kui - raczej nie przebije się na do rankingu najlepiej sprzedających się herbat.
Komentarze
Prześlij komentarz