Chinske herbaty Hong Cha ( 紅茶) - to temat ktory zaciekawia:
Ostanimi laty -mamy nowe typy tych herbat- a powodow powstania nowych oblicz jest kilka:
- zaintersowanie kultura hebaty i co za tym idzie zapotrzebowanie rynku na wszelkie nowosci ー dla producentow jest zbyt.
- z ekonomicznego punktu widzenia - latwiejsza i tansza w produkcji oksydowana Hong Cha - robiona jest ze straszych lisci -- smakowo i jakosciowo jest dobra... A wiadomo - tego nie mozna powiedziec o typowych standartowych herbatach zielonych zrobionych z 2gich czy 3cich zbiorow. Starsze liscie krzewu herbacianego lepiej nadaja sie na herbaty oksydowane niz zielone.
- pewnie jest jeszcze kilka innych czynnikow -jesli cos sie ujawni to wtedy trzeba bedzie to opisac.
A tutaj 君子紅( Jūn zǐ hong) - narazie malo znana herbata w pelni oksydowana. Bardzo ciekawa nazwa "君子 Jūn zǐ "- co mozna tlumaczyc jako :" nobliwy ,szykowny , dobrego charakteru " i pewnie wiele innych znaczen ale wtedy trzeba zaglebiac sie w chinskie tradycje kulturowe.
znowu to nieekologiczne opakowanie !
Parzenie temp ok 95 C-
Tak herbata zdecydwanie - odbiegajaca smakiem od standartowych herbat czarnych sprzedawnanych w europejskich supermarketach....
Da odczuc - cos w nastroju skalnego smaku ( yan in 岩韻 ) . Brak jej mocy ,kwiecistosci i aromatu jakie posiadaja np. Hong-cha z prow. Yunnan.
Male listki ukazuja isz jest to Hong Cha zrobiona z pierwszych zbiorow- czyli nie jest to herbata powstala jako wykorzystanie starych lisci.
Hong -cha prowincji Fujian zasługuja na obszerniejsza uwage: mam nadzieje o ze niedlugo bedzie mozna przeczytac o ciekawej herbacie Tanyang gonfu (坦洋工夫) na blogu THETEA
Tutaj - oplakwanie najbardziej promowanej Honga Cha z Fujinan ktora jest napewno :
Jin Jun Mei 金骏眉
" opakowanie na pokaz "
W Chinach - herbate obdarowywuje sie jako drogocenny prezent.
Pastikowe pudelko obklejone tak zeby udawalo ze jest zrobione z drewna
Komentarze
Prześlij komentarz