Yamakai odmiana japonskiego krzewu herbacianego Naturalne gyokuro 天然玉露



Herbaty  z krzewu Yamakai podobnie  jak  z kultywaru Asatsuyu   czasami nazywa  sie   " Naturalnymi Gyokuro". Trzeba miec na uwadze ze  jesli  chodzi  o proces produkcji , sposob parzenia  - nie maja  zbyt wiele  wspolnego z autetycznymi  zacienianymi herbatami  GYOKURO.   "Naturalne Gyokuro "(天然玉露) ma sugerowac iz napar posiada  bardzo rozbudowane walory smakowe  co  przypomina  bogate w amami i umami   herbaty zacieniane.
 Zaparzajac , sprawdzajac   samak,  kolor  i aromat  mozemy  latwo przekonac sie  jak inne  w swoim charakterze  sa te dwa typy herbat.
 (Oj  wlasnie  trzeba trzeba bedzie zrobic - taka  analize opublikowac  tu -  oczywiscie  jak czas na  to pozwoli.)

Herbaty z krzewu  Yamakai  cechuje  bardzo bogata ilosc skladnikow chemicznych ,  szczegolnie  melatoniny.   - znanej z   dzialania  przeciw alergicznego.   Wedlug  opracowan  japonskich-   herbaty z kultywaru Yamakai ze wzgledu na ilosc melatonininy porownywane sa   do herbat  z krzewu  Benifuki.  ( Oj trzeba bedzie  przyswoic wiedze  w temacie  chemia - herbata ,  lecznicze dzialanie  skladnikow chemicznych    jak "  galusan epigallokatechiny-3-0-(3-0-metylo) (EGCG 3' 'Me)i jego dzialanie  na ludzki organizm. )




Tutaj z okolic miasta Kagoshima -dokladnego pochodzenia wlasciciel sklepu nie che zdradzic. Moze i ma racje. Chociaz    Yamakai   zarejstrowano jako  odmiane krzewu herbacianego  juz   1967 roku - do tej pory nie  jest  to zbyt  popularny kultywar. Mowi  sie  znjadziemy tylko  ok. 3% w  ogolnych   - uprawach herbat w Japonii.  Jest to kultywar  ktory powstal dzieki krzyzowce  odminay Yabukita z  " Zairai  在来” loklanym  krzewem z Shizuoka.




Ogledziny lisci  - fukamushi -   wiadomo trzeba uzyc czajnika z malymi dziurkami zeby sie nie zapychalo - moze  houhin ?  Nie lubie specjalistycznych naczyn do herbat fukamushi z metalowym sitkiem - choc  te spawdzaja sie najlepiej
 - przy  uzyciu  innych  naczyn.. tzeba  sie liczyc  z utrudnieniami w przygotwaniu :


otrzymany  w prezencie -specjalny czajnik  do fukamusi cha -  nie  bardzo mi  sie podoba
- metalowa  siatka  - niezbyt  zacheca  do przygotowania herbat.


Wybor  padl  na  tokoname kyusu  - sygnowane jako SHORYU.


Parzenie
 -  temperatura  pierwszego parzenia - ?  na to pytanie mozemy uzyskac wiele odpowiedzi:  
sa nawet  opinie  ze mozna parzyc w temp. powyzej 80C - przez 30 sekund-
a to w celu uzyskania  herbaty o gorzkawym  slinym smaku  - 


i odwrotnie   ponizej  70C smak - fukamushi  moze  byc slodkawy - ale nie wyrazisty.


    Bogate walory  smakowe ....  .
yamakai pobudza - ma specyficzny posmak-  bardziej  deliktany niz  herbaty z lisci  Benifuki.( Bez akcentu jaki wystepuje w Asatsuyu - chodzi o nieprzyjemny posmak ktory sie czasami pojawia. )



ze  wzgledu  na duza wydajnosc fukamushi cha  - trzeba  uzyc bardziej pojemna  czarke..


przygotowanie  Yamakai-  zakonczylo  sie wypadkiem-   o ktorym  niebawem napisze.


Komentarze

  1. Kolor tej herbaty sprawia , ze czuć wiosnę , choć za oknem pada śnieg......

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz niebawem pojawi sie shinacha- wiec....szybko zapomnimy o sniegu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz