Herbaty z krzewu Yamakai podobnie jak z kultywaru Asatsuyu czasami nazywa sie " Naturalnymi Gyokuro". Trzeba miec na uwadze ze jesli chodzi o proces produkcji , sposob parzenia - nie maja zbyt wiele wspolnego z autetycznymi zacienianymi herbatami GYOKURO. "Naturalne Gyokuro "(天然玉露) ma sugerowac iz napar posiada bardzo rozbudowane walory smakowe co przypomina bogate w amami i umami herbaty zacieniane.
Zaparzajac , sprawdzajac samak, kolor i aromat mozemy latwo przekonac sie jak inne w swoim charakterze sa te dwa typy herbat.
(Oj wlasnie trzeba trzeba bedzie zrobic - taka analize opublikowac tu - oczywiscie jak czas na to pozwoli.)
Herbaty z krzewu Yamakai cechuje bardzo bogata ilosc skladnikow chemicznych , szczegolnie melatoniny. - znanej z dzialania przeciw alergicznego. Wedlug opracowan japonskich- herbaty z kultywaru Yamakai ze wzgledu na ilosc melatonininy porownywane sa do herbat z krzewu Benifuki. ( Oj trzeba bedzie przyswoic wiedze w temacie chemia - herbata , lecznicze dzialanie skladnikow chemicznych jak " galusan epigallokatechiny-3-0-(3-0-metylo) (EGCG 3' 'Me)" i jego dzialanie na ludzki organizm. )
Tutaj z okolic miasta Kagoshima -dokladnego pochodzenia wlasciciel sklepu nie che zdradzic. Moze i ma racje. Chociaz Yamakai zarejstrowano jako odmiane krzewu herbacianego juz 1967 roku - do tej pory nie jest to zbyt popularny kultywar. Mowi sie znjadziemy tylko ok. 3% w ogolnych - uprawach herbat w Japonii. Jest to kultywar ktory powstal dzieki krzyzowce odminay Yabukita z " Zairai 在来” loklanym krzewem z Shizuoka.
Ogledziny lisci - fukamushi - wiadomo trzeba uzyc czajnika z malymi dziurkami zeby sie nie zapychalo - moze houhin ? Nie lubie specjalistycznych naczyn do herbat fukamushi z metalowym sitkiem - choc te spawdzaja sie najlepiej
- przy uzyciu innych naczyn.. tzeba sie liczyc z utrudnieniami w przygotwaniu :
otrzymany w prezencie -specjalny czajnik do fukamusi cha - nie bardzo mi sie podoba
- metalowa siatka - niezbyt zacheca do przygotowania herbat.
Wybor padl na tokoname kyusu - sygnowane jako SHORYU.
Parzenie
- temperatura pierwszego parzenia - ? na to pytanie mozemy uzyskac wiele odpowiedzi:
sa nawet opinie ze mozna parzyc w temp. powyzej 80C - przez 30 sekund-
a to w celu uzyskania herbaty o gorzkawym slinym smaku -
i odwrotnie ponizej 70C smak - fukamushi moze byc slodkawy - ale nie wyrazisty.
Bogate walory smakowe .... .
yamakai pobudza - ma specyficzny posmak- bardziej deliktany niz herbaty z lisci Benifuki.( Bez akcentu jaki wystepuje w Asatsuyu - chodzi o nieprzyjemny posmak ktory sie czasami pojawia. )
ze wzgledu na duza wydajnosc fukamushi cha - trzeba uzyc bardziej pojemna czarke..
przygotowanie Yamakai- zakonczylo sie wypadkiem- o ktorym niebawem napisze.
Kolor tej herbaty sprawia , ze czuć wiosnę , choć za oknem pada śnieg......
OdpowiedzUsuńJuz niebawem pojawi sie shinacha- wiec....szybko zapomnimy o sniegu.
OdpowiedzUsuń