Ostatki Da Hong Pao - pokruszone liscie

Trzeba sie pozbyc sie wszekich ostatkow  herbacianych  ktore  juz  od kilku  dobrych lat  spoczywaja sobie w spokoju.   W wiekszosci sa to oolongi ,ale jest tez cala liczna grupa wszelkich  herebat ktore niestety z roku na rok traca na wartosci - bo nie sa nalezycie przechowywane.
Tak jest wlasnie z pokruszonymi ostatkami  slawnego oolonga   Da Hong Pao ( 大紅袍 )




Przydalo by sie przyprazyc -  ale  to pokruszone ostatki  -  wypadalo by sie cieszyc tym co sie zaparzylo 



Jak  widac  liscie Da Hong Pao - maja kolor szmaragdowy -  moze tak mi sie tylko wydaje ? moze stracilem  kontakt z jezykiem polskim na tyle  ze  nie wiem jaka roznica  jest miedzy niebieskim -a szmaragdowym ?



4 parzenia  w tem pow 90C -  dosc dobry  smak ktory po 5tym straci na mocy. Nie jest to swiezy Da Hong Pao   ani tez  dobrze przechowywany - ale  caly czas  dobry. Dostracza  przyjemnosci  smakowej  jakie posiadaha skalne oolongi z Wu YI.


Po 5tym  parzeniu  odchodzi ochota  do dalszego delektwania sie.  Kolor  blednieje i smak  coraz gorszy.

Komentarze