Trzeba sie pozbyc sie wszekich ostatkow herbacianych ktore juz od kilku dobrych lat spoczywaja sobie w spokoju. W wiekszosci sa to oolongi ,ale jest tez cala liczna grupa wszelkich herebat ktore niestety z roku na rok traca na wartosci - bo nie sa nalezycie przechowywane.
Tak jest wlasnie z pokruszonymi ostatkami slawnego oolonga Da Hong Pao ( 大紅袍 )
Jak widac liscie Da Hong Pao - maja kolor szmaragdowy - moze tak mi sie tylko wydaje ? moze stracilem kontakt z jezykiem polskim na tyle ze nie wiem jaka roznica jest miedzy niebieskim -a szmaragdowym ?
4 parzenia w tem pow 90C - dosc dobry smak ktory po 5tym straci na mocy. Nie jest to swiezy Da Hong Pao ani tez dobrze przechowywany - ale caly czas dobry. Dostracza przyjemnosci smakowej jakie posiadaha skalne oolongi z Wu YI.
Po 5tym parzeniu odchodzi ochota do dalszego delektwania sie. Kolor blednieje i smak coraz gorszy.
Tak jest wlasnie z pokruszonymi ostatkami slawnego oolonga Da Hong Pao ( 大紅袍 )
Przydalo by sie przyprazyc - ale to pokruszone ostatki - wypadalo by sie cieszyc tym co sie zaparzylo
Jak widac liscie Da Hong Pao - maja kolor szmaragdowy - moze tak mi sie tylko wydaje ? moze stracilem kontakt z jezykiem polskim na tyle ze nie wiem jaka roznica jest miedzy niebieskim -a szmaragdowym ?
4 parzenia w tem pow 90C - dosc dobry smak ktory po 5tym straci na mocy. Nie jest to swiezy Da Hong Pao ani tez dobrze przechowywany - ale caly czas dobry. Dostracza przyjemnosci smakowej jakie posiadaha skalne oolongi z Wu YI.
Po 5tym parzeniu odchodzi ochota do dalszego delektwania sie. Kolor blednieje i smak coraz gorszy.
Komentarze
Prześlij komentarz