Nadarzyła się okazja na glebsze praktyczne poznanie herbat z grupy Tiěguānyīn(鐵觀音).
Dzieki przygotwaniu 4ch herbat ktore okreslane sa Tie Guanyin mozna odkryc jak rozne i bogate w smaku moga byc napary. To kontynuacja doswiadczen o ktorym juz byly opisywane np.
TUTAJ
Tym razem inne podejscie - bardziej praktyczne
- dwie z Anxi (Fujian) : tradycyjna gleboko prażona (濃香) i popularna zielonkawa qin xian(清香)
- dwie z Muzha ( Tajwan) : jedna super jakosci - konkursowa oraz sredniej jakosci do codziennego popijania.
Do przygotowania zostal uzyty tradycjny sprzęt do parzenia oolongow
Najbardziej latwa w parzeniu jest zielona Anxi Tie Guanyin typu qin xian(清香).
Pierwsze zalanie ok 20 sekund - temperatura powyzej 90 C - niepotrzebne jest pobudzanie herbaty - gdyz liscie szybko reaguja na parzenie , nie sa zbyt dlugo obrabiane woda szybko wnika . W tym przypadku przy pierwszym zalewaniu otrzymujemy wartosciawy napar.
.Tak mozna zaparzac kikakrotnie regulujac czas i temperature kwiecistego naparu. Jasne zielonkawe listki sugeruja iz jest to herbata nisko utleniana bliska zielonej herbacie . Tak jednak nie jest - proces produkcji jest mniej skomplikowany niz przypadku prazonych ale osydacja moze siegac nawet 70%
Bardziej wymagajace wprawy w parzniu jestTie Guanyin gleboko prażona (濃香) - tutaj można polecic pobudzanie lisci gdyz w wyniku obrobki cieplnej liscie sa bardziej twarde, pojawic sie moga okruchy. Pobudzanie herbaty -nie jest potraktowane jako " w jako wylanie pierwszego parzenia". Pobudznie lisci wymaga wprawy tak aby nie bylo ubytku w smaku jakie daja liscie.
Parzenie takze bardziej trudne i wymaga doswiadczenia. W przydku 3ch gleboko prażonych herbat - przeanalizowac mozna bylo jaki wplyw na smak ma pochodznie lisci oraz technika obrobki lisci.
W grupie herbat Tie Guanyin znajdziemy wiele obliczy herbat ktorych smak i aromat zroznicowany jest technika obrobki lisci, miejscem uprawy . Dodatkowo nalezy miec na uwadze powstaja herbaty Tie Guanyin z krzewow innych niz orginalny z Anxi.
Dzieki przygotwaniu 4ch herbat ktore okreslane sa Tie Guanyin mozna odkryc jak rozne i bogate w smaku moga byc napary. To kontynuacja doswiadczen o ktorym juz byly opisywane np.
TUTAJ
Tym razem inne podejscie - bardziej praktyczne
4 herbaty - ukazujace roznice jakosciowo- smakowe:
- dwie z Anxi (Fujian) : tradycyjna gleboko prażona (濃香) i popularna zielonkawa qin xian(清香)
- dwie z Muzha ( Tajwan) : jedna super jakosci - konkursowa oraz sredniej jakosci do codziennego popijania.
Do przygotowania zostal uzyty tradycjny sprzęt do parzenia oolongow
Najbardziej latwa w parzeniu jest zielona Anxi Tie Guanyin typu qin xian(清香).
Pierwsze zalanie ok 20 sekund - temperatura powyzej 90 C - niepotrzebne jest pobudzanie herbaty - gdyz liscie szybko reaguja na parzenie , nie sa zbyt dlugo obrabiane woda szybko wnika . W tym przypadku przy pierwszym zalewaniu otrzymujemy wartosciawy napar.
.Tak mozna zaparzac kikakrotnie regulujac czas i temperature kwiecistego naparu. Jasne zielonkawe listki sugeruja iz jest to herbata nisko utleniana bliska zielonej herbacie . Tak jednak nie jest - proces produkcji jest mniej skomplikowany niz przypadku prazonych ale osydacja moze siegac nawet 70%
Bardziej wymagajace wprawy w parzniu jestTie Guanyin gleboko prażona (濃香) - tutaj można polecic pobudzanie lisci gdyz w wyniku obrobki cieplnej liscie sa bardziej twarde, pojawic sie moga okruchy. Pobudzanie herbaty -nie jest potraktowane jako " w jako wylanie pierwszego parzenia". Pobudznie lisci wymaga wprawy tak aby nie bylo ubytku w smaku jakie daja liscie.
Parzenie takze bardziej trudne i wymaga doswiadczenia. W przydku 3ch gleboko prażonych herbat - przeanalizowac mozna bylo jaki wplyw na smak ma pochodznie lisci oraz technika obrobki lisci.
W grupie herbat Tie Guanyin znajdziemy wiele obliczy herbat ktorych smak i aromat zroznicowany jest technika obrobki lisci, miejscem uprawy . Dodatkowo nalezy miec na uwadze powstaja herbaty Tie Guanyin z krzewow innych niz orginalny z Anxi.
Oolongi nie przestają mnie fascynować...Tie Guanyin opisane przez Ciebie też kuszą...Przyznam jednak szczerze, że Twój opis pozostawił mnie z uczuciem niedosytu ;)
OdpowiedzUsuńJ.J. -Dziekuje za wpis , ja tez czuje niedosyt w poznwaniu swiata herbaty. O Tie Guanyin bedzie jeszcze napewno wiecej , jest wiele do przekazu wiec jesli jeden taki opis pozostawia uczucie niedosytu to bardzo dobrze. A moze za kilka tygodni razem przygotujemy Tie Guanyin ??
OdpowiedzUsuńŻadną miarą nie mogłabym odpowiedzieć przecząco na taką propozycję :)
OdpowiedzUsuń