(Zapiski 7 listopad 2015)
Silny zapach lososia - jest neutralizowany herbata sencha.W Japonii ochazuke jest dosc poularna przekaska ,ale robiona jest gotowych skladnikow - cos w rodzaju zupek blyskawicznych . Ochazuke (お茶漬け) na warsztach bylo przygotowe na naturalnych skadnikach. W zalenosci uzytej herbaty efekty smakowe sa wszelkie im bardziej wysokiej jakosci listki herbaciane tym bardziej " morski smak - wyczuwane umami -
liscie herbaciane uzyte podczas warsztatow
Zmiany jakie zachodza w spoleczenstwie japonskim sa bardzo widoczne takze do ustosunkwania sie do herbaty. Z jednej strony mamy indywiduailstow produkujach uniklane w smaku i jakosci herbaty a z drugiej w pelni zautomatyzowana produkacja masowa.
Na warsztach pojawily sie wszelkie rarytasy - od wakocha - japonskiej herbaty czarnej ( chin.czerwona -hong cha) do oolongow w tajwanskim stylu.
- byly takze herbacine slodycze -takie oblicze to przyszlosc japoskiej herbaty -szczegolnie jako towar eksportowy,
To musiały być wspaniałe warsztaty! :) i jak smakuje wakocha? i jakiej herbaty są tak ogromne liście na trzecim zdjęciu od góry?
OdpowiedzUsuńChyba bedzie trzeba zrobic podobne warszaty w Polsce. Co do wielkich lisci to Bancha zrobiona zkrzewu Camellia taliensis. Bardzo skomplikowana historia : herbata zrobiona przez japonskiego specjaliste -w daleko w gorach w Wietnamie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba zrobić warsztaty! ;D Camellia taliensis - widzę przed sobą botaniczne wyzwanie ;)
UsuńTeż się zastanawiałem nad tymi pięknymi, okazałych rozmiarów liśćmi, pośród tych drobniejszych :) I właśnie miałem pytać... Poza tym, herbaty japońskie, które nie są zielonymi, to musi być wspaniała rzecz :) Pozdrawiam, Łukasz.
OdpowiedzUsuńDziekuje za pozdrowienia.Zaciekawia to ze te liscie o wiekszych rozmiarach zostaly "wylapane " z grupy innych herbat. Faktem jest ze w Japonii powstaje cora wiecej herbat ktore nie sa zielonymi - niektore o uniklanym ciekawym snkaku ktorego nie zjadziemy w innych krajach.
OdpowiedzUsuń