(Zapiski 7 listopad 2015)
Silny zapach łososia - jest neutralizowany herbata sencha.W Japonii ochazuke jest dość popularna przekąską ,ale robiona jest gotowych składników - cos w rodzaju zupek błyskawicznych . Ochazuke (お茶漬け)na warsztatach było przygodowe na naturalnych składnikach. W zależności użytej herbaty efekty smakowe są wszelkie im bardziej wysokiej jakości listki herbaciane tym bardziej " morski smak - wyczuwane umami -
liście herbaciane użyte podczas warsztatów
Zmiany jakie zachodzą w społeczeństwie japońskim są bardzo widoczne także do ustosunkowania się do herbaty. Z jednej strony mamy indywidualistów produkując unikalne w smaku i jakości herbaty a z drugiej w pełni zautomatyzowana produkcja masowa.
Na .spotkaniu pojawiły sie wszelkie rarytasy - od wakocha - japońskiej herbaty czarnej ( chin czerwona -hong cha) do oolongow w tajwańskim stylu.
- były także herbaciane słodycze -takie oblicze to przyszłość japońskiej herbaty -szczególnie jako towar eksportowy,
To musiały być wspaniałe warsztaty! :) i jak smakuje wakocha? i jakiej herbaty są tak ogromne liście na trzecim zdjęciu od góry?
OdpowiedzUsuńChyba bedzie trzeba zrobic podobne warszaty w Polsce. Co do wielkich lisci to Bancha zrobiona zkrzewu Camellia taliensis. Bardzo skomplikowana historia : herbata zrobiona przez japonskiego specjaliste -w daleko w gorach w Wietnamie.
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba zrobić warsztaty! ;D Camellia taliensis - widzę przed sobą botaniczne wyzwanie ;)
UsuńTeż się zastanawiałem nad tymi pięknymi, okazałych rozmiarów liśćmi, pośród tych drobniejszych :) I właśnie miałem pytać... Poza tym, herbaty japońskie, które nie są zielonymi, to musi być wspaniała rzecz :) Pozdrawiam, Łukasz.
OdpowiedzUsuńDziekuje za pozdrowienia.Zaciekawia to ze te liscie o wiekszych rozmiarach zostaly "wylapane " z grupy innych herbat. Faktem jest ze w Japonii powstaje cora wiecej herbat ktore nie sa zielonymi - niektore o uniklanym ciekawym snkaku ktorego nie zjadziemy w innych krajach.
OdpowiedzUsuń