Herbaty Wùyuán 大鄣山雲霧 Dà zhāng shān Yun Wu i inne Wuyuan Ming Mei tea婺源茗眉

   Wùyuán cha   - to grupa herbat  zielonych  roznorakich sposobach obrobki lisci , wielu mjescach upraw  oraz klasyfikacji.   Krotko mowiac  znjdziemy kilkadziesiąt herbat  określanych jako Wùyuán cha (婺源茶  ) -gdzie wspolna cecha jest  to iż pochodzą tego samego regjonu.   Dzięki  wizycie w rejonu upraw udało  mi się  skompletować kilka herbat o ronych obliczach.
Wuyuan Ming Mei tea婺源茗眉
Do degustacji  przydaly  się 3 rozne  zielone herbaty -wszystkie oczywiście Wùyuán green tea

  


Zakupione na głównym targu gdzie zjeżdżają się farmerzy 

ze wszystkich okolic Wuyuan.Tam znajdziemy hurtownie 

sprzedające opakowane herbaty do

supermarketów, czy 

słynnych miejsc turystycznych -gdzie
herbata jest lokalnym suwenirem dla gości którzy potrzebują coś " pamiątkę " i może to być np. herbata. Tak właśnie było z herbata w białym opakowaniu.



大鄣山  Dà zhāng shān    Jiangxi Wuyuan Dazhangshan Organic -


Herbata w białym opakowaniu miała nawet opis po angielsku - 大鄣山 Dà zhāng shān - Jiangxi Wuyuan Dazhangshan Organic -a w wyglądzie przypominała znany nam dobrze"gun -powder" - powstający z jako herbata o małym nakładzie pracy przy produkcji, gdzie liczy się przede wszystkim ilość a nie jakość herbaty. To herbata - dla mało wymagających .


Ale nazwa góry
大鄣山 Dà zhāng shān - robi reklamę - wiec dzięki odpowiedniemu opkawaniu i nazewnictwie można sprzedać bardzo dużo takiej herbaty -i? po co produkować pracochłonne herbaty - obcinamy koszty - mamy więcej zysku,turyści tez zadowoleni. Prawdopodobnie jeszcze gorszej jakości herbaty z tego regjonu trafiają np. do polskich supermarketów gdzie za herbatę lisciasta 100gram zaplamiamy kilka złotych. Trzeba będzie to sprawdzić -porównać.



B

Wuyuan Ming Mei tea(婺源茗眉)   -  to herbata kupiona w specjalistycznym sklepie hurtowni-
nie chcieli sprzedawac mniej niż 500gram -ale dla cudzoziemca  wyjątek. Herbata  dobra
obrabiana  i zbierana maszynowo.
C


C
大鄣山雲霧茶Dà zhāng shān  Yun Wu -   kupiona u pana specjalisty który dal wyprobowac
kilka   z jego herbat -  daje  dokładne wyjaśnienia  gdzie i jak , przez  kogo była zrobiona.
Specjalista pokazuje  jak parzyc herbate i jak poznac jakość herbaty. Listki obrabiane na sposób
雲霧Yu Wu- itd. ..itp...



A tu już parzenie  w Warszawie


大鄣山  Dà zhāng shān Wuyuan Dazhangshan Organic


Wuyuan Ming Mei tea婺源茗眉


大鄣山雲霧 Dà zhāng shān  Yun Wu

    


C
大鄣山雲霧 Dà zhāng shān  Yun Wu

Kupiona u pana specjalisty - który zaopatruje milosnikow herbaty-.Pan - daje dokładne namiary
kiedy
została zrobiona i przez kogo.  Daje do skosztowania  kilka "takich samych " recznie robionych
herbat i pokazuje roznice.  im bardziej się pyta i jest się dociekliwym tym  więcej herbat  jest
do spróbowania.  Trzeba kupic - i wtedy astronomiczne ceny zaporowe powodują iż do sprzednia
jest taka" szlachetna "  sredniej jakości -  cena za 100gram - 10ciokrotnie wyzsza niż  pierwsza
opisywana (大鄣山  Dà zhāng shān Organic )







PIERWSZE        PARZENIE



pierwsze  parzenie -  3 kolory  -najbardziej intesywny  ostani czyli A


2gie  parzenie - liscie się rozwinely  i pojawia  się prawdziwe oblicze herbat -latwo można się
zaobserwowac  które sa pokieraszowane  stare i mało dokładnie obrobione.
                                                            A                         B                                       C


3cie parzenie -大鄣山雲霧    Dà zhāng shān Yun Wu   Wuyuan Ming Mei tea婺源茗眉
                              C                                       B                                               A


C- 大鄣山雲霧 Dà zhāng shān  Yun Wu -trzyma smak  i aromat -da się jeszcze zaparzyć.
                         to herbata z która moza poeksperymentować.
B-  Wuyuan Ming Mei tea  婺源茗眉 smak  jest , aromatu  nie ma  .może 3-4minuty
   ostaniego parzenia  oddadzą cos..

A -大鄣山  Dà zhāng shān Organic -  -" woda "  brak smaku i aromatu. Absolutnie nie odczuwa
się  " agresji "  jaka była przy pierwszym parzeniu. kolor zmienil się diametralnie.
  Ma cos  w sobie  z gun powder.


Komentarze

  1. Bardzo ciekawy wpis (warto było czekać ;). I to o czym napisałeś, jest kwintesencją wszystkiego... ta sama herbata, albo raczej "ta sama" herbata... trzeba to wziąć koniecznie w cudzysłów :) A listki wersji "C" są na prawdę śliczne. Pozdrawiam, Łukasz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry wpis, te zdjęcia mówią same za siebie, która herbata jest dobra, a która tania i niestarannie zrobiona. Bardzo dobrze było to przeczytać i zobaczyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko jasne :)Trzeba być bardzo odpornym na działania marketingowe i nie iść na łatwiznę kupowania w miejscu łatwodostępnym...Trzeba być też - jak się okazuje - dość zasobnym w gotówkę, gdy specjalista od herbaty nagle podaje cenę ;) Ale, przecież liczy się jakość a nie ilość... Świetny wpis porównawczy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje za cenne komentarze. Herbata caly czas naucza, dzięki wspólnemu parzeniu herbaty w Polsce mam nowe odkrycia. Oto kilka przykladow:
    - Tak samo jak w ojczyźnie herbaty w Chinach tak i w Polsce większość ludzi nie odroznia nawet czym jest herbata a czym sa herbatki ziolowe ( np.chyzantema -zlocien)
    - Wielu kupujących herbaty - nie wglebia się w analizy jak jest zrobiona herbata -jeśli dobrze samkuje to straczy... a czy listki sa pracochlonnnie obrobione i jaki to krzew -nie jest istotne. Nie wspominając o parzeniu na wszelakie sposoby.
    - Wreszcie My-czyli -"margines herbaciany " - milosnicy którzy czerpią zadowolenie i satysfakcje dzieki herbacie. Może to być kosztowne ale tak już jest jeśli ktoś rozwija swoje zainteresowania liczy się z wydatkami tak jak inni milosnicy swojego hobby.
    - co do herbat opisywanych tutaj jest mozliwosc wspólnego wypróbowania jeśli jestem w Warszawie... a pomysle tez żeby w przyszłości wspólnie poznawać nowe zdobycze herbaciane.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz