Wùyuán cha - to grupa herbat zielonych o roznych sposobach obrobki lisci , wielu mjescach uupraw oraz klasyfikacji. Krotko mowiac znjdziemy kilkadziesiąt herbat określanych jako Wùyuán cha (婺源茶 ) -gdzie wspolna cecha jest to iż pochodzą tego samego rejonu. Dzięki wizycie w rejonu upraw udało mi się skompletować kilka herbat o ronych obliczach.
Do degustacji przydaly się 3 rozne zielone herbaty -wszystkie oczywiście Wùyuán green tea
|
|
Zakupione na glownym targu gdzie zjezdzaja się farmerzy z całego okręgu Wuyuan. Tam
znajdziemy hurtownie sprzadajace opakowane herbaty do supermarketow, czy miejsc
turystycznych -gdzie
herbata jest lokalnym suwenirem dla gości którzy potrzebują cos " p amiatke " i może to być
np. herbata. Tak wlasnie było z herbata w białym opakowaniu.
A
Herbata w białym opakowaniu miała nawet opis po angielsku - 大鄣山 Dà zhāng shān
Jiangxi Wuyuan Dazhangshan Organic - a wyglądzie przypominała znany nam dobrze
"gun -powder" - powstający z jako herbata o malym nakładzie pracy przy produkcji ,gdzie
liczy się przede wszystkim ilość a nie jakość herbaty. To herbata - dla mało wymagających .
Ale nazwa góry 大鄣山 Dà zhāng shān - robi reklamę - wiec dzięki odpowiedniemu opkawaniu i
nazewnictwie moza sprzedać bardzo dużo takiej herbaty - wiec po co produkować pracochłonne
herbaty - obcinamy koszty - mamy więcej zysku,turysci tez zadowoleni. Prawdopodobnie jeszcze
gorszej jakosci herbaty z tego rejonu trafiają np. do polskich supermarketow gdzie za herbate
lisciasta 100gram zaplaciamy kilka złotych. Trzeba będzie to sparawdzic- porownac.
B
Wuyuan Ming Mei tea(婺源茗眉) - to herbata kupiona w specjalistycznym sklepie hurtowni-
nie chcieli sprzedawac mniej niż 500gram -ale dla cudzoziemca wyjątek. Herbata dobra
obrabiana i zbierana maszynowo.
C
C
大鄣山雲霧茶Dà zhāng shān Yun Wu - kupiona u pana specjalisty który dal wyprobowac
kilka z jego herbat - daje dokładne wyjaśnienia gdzie i jak , przez kogo była zrobiona.
Specjalista pokazuje jak parzyc herbate i jak poznac jakość herbaty. Listki obrabiane na sposób
雲霧Yu Wu- itd. ..itp...
A tu już parzenie w Warszawie
大鄣山 Dà zhāng shān Wuyuan Dazhangshan Organic
Wuyuan Ming Mei tea婺源茗眉
|
|
C
大鄣山雲霧 Dà zhāng shān Yun Wu
Kupiona u pana specjalisty - który zaopatruje milosnikow herbaty-.Pan - daje dokładne namiary
kiedy
została zrobiona i przez kogo. Daje do skosztowania kilka "takich samych " recznie robionych
herbat i pokazuje roznice. im bardziej się pyta i jest się dociekliwym tym więcej herbat jest
do spróbowania. Trzeba kupic - i wtedy astronomiczne ceny zaporowe powodują iż do sprzednia
jest taka" szlachetna " sredniej jakości - cena za 100gram - 10ciokrotnie wyzsza niż pierwsza
opisywana (大鄣山 Dà zhāng shān Organic )
PIERWSZE PARZENIE
|
|
pierwsze parzenie - 3 kolory -najbardziej intesywny ostani czyli A
2gie parzenie - liscie się rozwinely i pojawia się prawdziwe oblicze herbat -latwo można się
zaobserwowac które sa pokieraszowane stare i mało dokładnie obrobione.
A B C
3cie parzenie -
C B A
C- 大鄣山雲霧 Dà zhāng shān Yun Wu -trzyma smak i aromat -da się jeszcze zaparzyć.
to herbata z która moza poeksperymentować.
B- Wuyuan Ming Mei tea 婺源茗眉 smak jest , aromatu nie ma .może 3-4minuty
ostaniego parzenia oddadzą cos..
A -大鄣山 Dà zhāng shān Organic - -" woda " brak smaku i aromatu. Absolutnie nie odczuwa
się " agresji " jaka była przy pierwszym parzeniu. kolor zmienil się diametralnie.
Ma cos w sobie z gun powder.
|
|
Bardzo ciekawy wpis (warto było czekać ;). I to o czym napisałeś, jest kwintesencją wszystkiego... ta sama herbata, albo raczej "ta sama" herbata... trzeba to wziąć koniecznie w cudzysłów :) A listki wersji "C" są na prawdę śliczne. Pozdrawiam, Łukasz.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry wpis, te zdjęcia mówią same za siebie, która herbata jest dobra, a która tania i niestarannie zrobiona. Bardzo dobrze było to przeczytać i zobaczyć.
OdpowiedzUsuńWszystko jasne :)Trzeba być bardzo odpornym na działania marketingowe i nie iść na łatwiznę kupowania w miejscu łatwodostępnym...Trzeba być też - jak się okazuje - dość zasobnym w gotówkę, gdy specjalista od herbaty nagle podaje cenę ;) Ale, przecież liczy się jakość a nie ilość... Świetny wpis porównawczy:)
OdpowiedzUsuńDziekuje za cenne komentarze. Herbata caly czas naucza, dzięki wspólnemu parzeniu herbaty w Polsce mam nowe odkrycia. Oto kilka przykladow:
OdpowiedzUsuń- Tak samo jak w ojczyźnie herbaty w Chinach tak i w Polsce większość ludzi nie odroznia nawet czym jest herbata a czym sa herbatki ziolowe ( np.chyzantema -zlocien)
- Wielu kupujących herbaty - nie wglebia się w analizy jak jest zrobiona herbata -jeśli dobrze samkuje to straczy... a czy listki sa pracochlonnnie obrobione i jaki to krzew -nie jest istotne. Nie wspominając o parzeniu na wszelakie sposoby.
- Wreszcie My-czyli -"margines herbaciany " - milosnicy którzy czerpią zadowolenie i satysfakcje dzieki herbacie. Może to być kosztowne ale tak już jest jeśli ktoś rozwija swoje zainteresowania liczy się z wydatkami tak jak inni milosnicy swojego hobby.
- co do herbat opisywanych tutaj jest mozliwosc wspólnego wypróbowania jeśli jestem w Warszawie... a pomysle tez żeby w przyszłości wspólnie poznawać nowe zdobycze herbaciane.