Herbaty Wùyuán 大鄣山雲霧 Dà zhāng shān Yun Wu i inne Wuyuan Ming Mei tea婺源茗眉

   Wùyuán cha   - to grupa herbat  zielonych o roznych  sposobach obrobki lisci , wielu mjescach uupraw  oraz klasyfikacji.   Krotko mowiac  znjdziemy kilkadziesiąt herbat  określanych jako Wùyuán cha (婺源茶  ) -gdzie wspolna cecha jest  to iż pochodzą tego samego rejonu.   Dzięki  wizycie w rejonu upraw udało  mi się  skompletować kilka herbat o ronych obliczach.
Do degustacji  przydaly  się 3 rozne  zielone herbaty -wszystkie oczywiście Wùyuán green tea

  


Zakupione na glownym targu  gdzie  zjezdzaja się farmerzy   z całego  okręgu Wuyuan. Tam
 znajdziemy hurtownie sprzadajace   opakowane herbaty  do supermarketow, czy  miejsc
turystycznych -gdzie
herbata jest lokalnym suwenirem  dla gości którzy potrzebują cos " p amiatke " i może to być
np. herbata. Tak wlasnie było z herbata w białym opakowaniu.


A

Herbata  w białym  opakowaniu  miała nawet opis  po angielsku - 大鄣山  Dà zhāng shān
   Jiangxi Wuyuan Dazhangshan Organic -   a wyglądzie przypominała  znany nam dobrze
"gun -powder" - powstający z jako herbata o malym nakładzie pracy przy produkcji ,gdzie
liczy się przede wszystkim ilość a nie jakość herbaty. To herbata - dla mało wymagających .
Ale nazwa góry 大鄣山  Dà zhāng shān - robi reklamę - wiec dzięki odpowiedniemu opkawaniu i
nazewnictwie  moza  sprzedać  bardzo dużo takiej herbaty - wiec po co produkować pracochłonne
herbaty - obcinamy koszty - mamy więcej zysku,turysci tez zadowoleni. Prawdopodobnie jeszcze
gorszej   jakosci herbaty z tego rejonu trafiają   np. do polskich supermarketow  gdzie za herbate
lisciasta 100gram zaplaciamy kilka złotych. Trzeba  będzie  to sparawdzic-  porownac.



B

Wuyuan Ming Mei tea(婺源茗眉)   -  to herbata kupiona w specjalistycznym sklepie hurtowni-
nie chcieli sprzedawac mniej niż 500gram -ale dla cudzoziemca  wyjątek. Herbata  dobra
obrabiana  i zbierana maszynowo.
C


C
大鄣山雲霧茶Dà zhāng shān  Yun Wu -   kupiona u pana specjalisty który dal wyprobowac
kilka   z jego herbat -  daje  dokładne wyjaśnienia  gdzie i jak , przez  kogo była zrobiona.
Specjalista pokazuje  jak parzyc herbate i jak poznac jakość herbaty. Listki obrabiane na sposób
雲霧Yu Wu- itd. ..itp...



A tu już parzenie  w Warszawie


大鄣山  Dà zhāng shān Wuyuan Dazhangshan Organic


Wuyuan Ming Mei tea婺源茗眉



    


C
大鄣山雲霧 Dà zhāng shān  Yun Wu

Kupiona u pana specjalisty - który zaopatruje milosnikow herbaty-.Pan - daje dokładne namiary
kiedy
została zrobiona i przez kogo.  Daje do skosztowania  kilka "takich samych " recznie robionych
herbat i pokazuje roznice.  im bardziej się pyta i jest się dociekliwym tym  więcej herbat  jest
do spróbowania.  Trzeba kupic - i wtedy astronomiczne ceny zaporowe powodują iż do sprzednia
jest taka" szlachetna "  sredniej jakości -  cena za 100gram - 10ciokrotnie wyzsza niż  pierwsza
opisywana (大鄣山  Dà zhāng shān Organic )







PIERWSZE        PARZENIE



pierwsze  parzenie -  3 kolory  -najbardziej intesywny  ostani czyli A


2gie  parzenie - liscie się rozwinely  i pojawia  się prawdziwe oblicze herbat -latwo można się
zaobserwowac  które sa pokieraszowane  stare i mało dokładnie obrobione.
                                                            A                         B                                       C


3cie parzenie -
                              C                                       B                                               A


C- 大鄣山雲霧 Dà zhāng shān  Yun Wu -trzyma smak  i aromat -da się jeszcze zaparzyć.
                         to herbata z która moza poeksperymentować.
B-  Wuyuan Ming Mei tea  婺源茗眉 smak  jest , aromatu  nie ma  .może 3-4minuty
   ostaniego parzenia  oddadzą cos..

A -大鄣山  Dà zhāng shān Organic -  -" woda "  brak smaku i aromatu. Absolutnie nie odczuwa
się  " agresji "  jaka była przy pierwszym parzeniu. kolor zmienil się diametralnie.
  Ma cos  w sobie  z gun powder.


Komentarze

  1. Bardzo ciekawy wpis (warto było czekać ;). I to o czym napisałeś, jest kwintesencją wszystkiego... ta sama herbata, albo raczej "ta sama" herbata... trzeba to wziąć koniecznie w cudzysłów :) A listki wersji "C" są na prawdę śliczne. Pozdrawiam, Łukasz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry wpis, te zdjęcia mówią same za siebie, która herbata jest dobra, a która tania i niestarannie zrobiona. Bardzo dobrze było to przeczytać i zobaczyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko jasne :)Trzeba być bardzo odpornym na działania marketingowe i nie iść na łatwiznę kupowania w miejscu łatwodostępnym...Trzeba być też - jak się okazuje - dość zasobnym w gotówkę, gdy specjalista od herbaty nagle podaje cenę ;) Ale, przecież liczy się jakość a nie ilość... Świetny wpis porównawczy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje za cenne komentarze. Herbata caly czas naucza, dzięki wspólnemu parzeniu herbaty w Polsce mam nowe odkrycia. Oto kilka przykladow:
    - Tak samo jak w ojczyźnie herbaty w Chinach tak i w Polsce większość ludzi nie odroznia nawet czym jest herbata a czym sa herbatki ziolowe ( np.chyzantema -zlocien)
    - Wielu kupujących herbaty - nie wglebia się w analizy jak jest zrobiona herbata -jeśli dobrze samkuje to straczy... a czy listki sa pracochlonnnie obrobione i jaki to krzew -nie jest istotne. Nie wspominając o parzeniu na wszelakie sposoby.
    - Wreszcie My-czyli -"margines herbaciany " - milosnicy którzy czerpią zadowolenie i satysfakcje dzieki herbacie. Może to być kosztowne ale tak już jest jeśli ktoś rozwija swoje zainteresowania liczy się z wydatkami tak jak inni milosnicy swojego hobby.
    - co do herbat opisywanych tutaj jest mozliwosc wspólnego wypróbowania jeśli jestem w Warszawie... a pomysle tez żeby w przyszłości wspólnie poznawać nowe zdobycze herbaciane.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz