Wùyuán cha   - to grupa herbat  zielonych  roznorakich sposobach obrobki lisci , wielu mjescach upraw  oraz klasyfikacji.   Krotko mowiac  znjdziemy kilkadziesiąt herbat  określanych jako Wùyuán cha (婺源茶  ) -gdzie wspolna cecha jest  to iż pochodzą tego samego regjonu.   Dzięki  wizycie w rejonu upraw udało  mi się  skompletować kilka herbat o ronych obliczach.

Do degustacji  przydaly  się 3 rozne  zielone herbaty -wszystkie oczywiście Wùyuán green tea
|  | 
 
|  |  | 
 
Zakupione
na głównym
targu gdzie zjeżdżają
się farmerzy  ze
wszystkich okolic
Wuyuan.Tam
znajdziemy
hurtownie  sprzedające
opakowane herbaty do supermarketów,
czy  słynnych
miejsc
turystycznych
-gdzieherbata
jest lokalnym suwenirem dla gości którzy potrzebują coś
" pamiątkę
" i może to być
np.
herbata. Tak właśnie
było z herbata w białym opakowaniu.
 
 
 
 
 
Herbata
w białym opakowaniu miała nawet opis po angielsku - 大鄣山
Dà
zhāng shān - Jiangxi Wuyuan Dazhangshan Organic -a w
wyglądzie
przypominała znany nam dobrze"gun -powder" - powstający z
jako herbata o małym
nakładzie pracy przy produkcji, gdzie liczy się przede wszystkim
ilość a nie jakość herbaty. To herbata - dla mało wymagających
. Ale nazwa góry 大鄣山
Dà
zhāng shān - robi reklamę - wiec dzięki odpowiedniemu opkawaniu i
nazewnictwie można
sprzedać bardzo dużo takiej herbaty -i?
po co produkować pracochłonne herbaty - obcinamy koszty - mamy
więcej zysku,turyści
tez zadowoleni. Prawdopodobnie jeszcze gorszej jakości
herbaty
z tego regjonu
trafiają np. do polskich supermarketów
gdzie
za herbatę
lisciasta
100gram zaplamiamy
kilka
złotych. Trzeba będzie to sprawdzić
-porównać.
 
 B
 
 Wuyuan Ming Mei tea(婺源茗眉)   -  to herbata kupiona w specjalistycznym sklepie hurtowni-
 nie chcieli sprzedawac mniej niż 500gram -ale dla cudzoziemca  wyjątek. Herbata  dobra
 obrabiana  i zbierana maszynowo.
 C
 
 
 C
 大鄣山雲霧茶Dà zhāng shān  Yun Wu -   kupiona u pana specjalisty który dal wyprobowac
 kilka   z jego herbat -  daje  dokładne wyjaśnienia  gdzie i jak , przez  kogo była zrobiona.
 Specjalista pokazuje  jak parzyc herbate i jak poznac jakość herbaty. Listki obrabiane na sposób
 雲霧Yu Wu- itd. ..itp...
 
 
 
 
 
A tu już parzenie  w Warszawie 
 
 
大鄣山  Dà zhāng shān Wuyuan Dazhangshan Organic  
 
 
Wuyuan Ming Mei tea婺源茗眉 
 
 
 
|  | 
 
|  |  | 
 C
 大鄣山雲霧 Dà zhāng shān  Yun Wu
 
 
 
Kupiona u pana specjalisty - który zaopatruje milosnikow herbaty-.Pan - daje dokładne namiarykiedy
 została zrobiona i przez kogo.  Daje do skosztowania  kilka "takich samych " recznie robionych
 herbat i pokazuje roznice.  im bardziej się pyta i jest się dociekliwym tym  więcej herbat  jest
 do spróbowania.  Trzeba kupic - i wtedy astronomiczne ceny zaporowe powodują iż do sprzednia
 jest taka" szlachetna "  sredniej jakości -  cena za 100gram - 10ciokrotnie wyzsza niż  pierwsza
 opisywana (大鄣山  Dà zhāng shān Organic )
 
  
 
 
 
 
 
 
 
PIERWSZE        PARZENIE 
 |  |  pierwsze  parzenie -  3 kolory  -najbardziej intesywny  ostani czyli A
 
 
 2gie  parzenie - liscie się rozwinely  i pojawia  się prawdziwe oblicze herbat -latwo można się
 zaobserwowac  które sa pokieraszowane  stare i mało dokładnie obrobione.
 A                         B                                       C
 
 
 3cie parzenie -
  C                                       B                                               A
 
 
 C- 大鄣山雲霧 Dà zhāng shān  Yun Wu -trzyma smak  i aromat -da się jeszcze zaparzyć.
 to herbata z która moza poeksperymentować.
 B-  Wuyuan Ming Mei tea  婺源茗眉 smak  jest , aromatu  nie ma  .może 3-4minuty
 ostaniego parzenia  oddadzą cos..
 
 A -大鄣山  Dà zhāng shān Organic -  -" woda "  brak smaku i aromatu. Absolutnie nie odczuwa
 się  " agresji "  jaka była przy pierwszym parzeniu. kolor zmienil się diametralnie.
 Ma cos  w sobie  z gun powder.
 
 
 
 |  | 
 
 
Bardzo ciekawy wpis (warto było czekać ;). I to o czym napisałeś, jest kwintesencją wszystkiego... ta sama herbata, albo raczej "ta sama" herbata... trzeba to wziąć koniecznie w cudzysłów :) A listki wersji "C" są na prawdę śliczne. Pozdrawiam, Łukasz.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry wpis, te zdjęcia mówią same za siebie, która herbata jest dobra, a która tania i niestarannie zrobiona. Bardzo dobrze było to przeczytać i zobaczyć.
OdpowiedzUsuńWszystko jasne :)Trzeba być bardzo odpornym na działania marketingowe i nie iść na łatwiznę kupowania w miejscu łatwodostępnym...Trzeba być też - jak się okazuje - dość zasobnym w gotówkę, gdy specjalista od herbaty nagle podaje cenę ;) Ale, przecież liczy się jakość a nie ilość... Świetny wpis porównawczy:)
OdpowiedzUsuńDziekuje za cenne komentarze. Herbata caly czas naucza, dzięki wspólnemu parzeniu herbaty w Polsce mam nowe odkrycia. Oto kilka przykladow:
OdpowiedzUsuń- Tak samo jak w ojczyźnie herbaty w Chinach tak i w Polsce większość ludzi nie odroznia nawet czym jest herbata a czym sa herbatki ziolowe ( np.chyzantema -zlocien)
- Wielu kupujących herbaty - nie wglebia się w analizy jak jest zrobiona herbata -jeśli dobrze samkuje to straczy... a czy listki sa pracochlonnnie obrobione i jaki to krzew -nie jest istotne. Nie wspominając o parzeniu na wszelakie sposoby.
- Wreszcie My-czyli -"margines herbaciany " - milosnicy którzy czerpią zadowolenie i satysfakcje dzieki herbacie. Może to być kosztowne ale tak już jest jeśli ktoś rozwija swoje zainteresowania liczy się z wydatkami tak jak inni milosnicy swojego hobby.
- co do herbat opisywanych tutaj jest mozliwosc wspólnego wypróbowania jeśli jestem w Warszawie... a pomysle tez żeby w przyszłości wspólnie poznawać nowe zdobycze herbaciane.