Miyazaki Takachiho Oolong Tea - kultywar Minami Sayaka (宮崎高千穂 烏龍茶 )

Nadarzyła  się okazja  żeby sprobować   japońskiego oolonga z prefektury Miyazaki.  Ta herbata  dostepna jest tylko w kilku sklepach  - raczej  ciekawostka,  odmienna  niż  np.  popularna codzienna  sencha.  . Zakup zrobiony  podczas odwiedzin   imprezy promującej produkty rolne rejonu Takachiho  (高千穂 )- znanego także z uniklnej  jak  na Japonie produkcji  herbat metodą  kama-iri .


     Byla   prezentacja   -pokaz    jak   recznie  wytwarza sie  herbate  typu kama-iri


Maskotka  - Hiiii -chan -   reklamowala  produty  rolnicze ( mandarynki  warzywa)  rejonu .
Jedna taka  ciekawostka  jesli chcemy pozanwac herbaty w Japonii trzeba przygotwac sie  na obcowanie ze wszelkimi  pluszowymi postaciami  - reparezentami  danej okolicy

Takachiho.-  znaduje  połnocnej czesci  Miyazaki na pograniczu z perfektura Kumamoto.  Okolica ta  rozposciera sie  obok znanego herbacianego miejsca produkcji herbat  typu  kama-iri  -tj. Gokase  ( 五ヶ瀬).  (Pewnie herbaty z  Gokase tez sie kiedys pojawia.)


  Miyazaki Takachiho Oolong   ( 宮崎高千穂 烏龍茶 )  można skategoryzować  jako nowy typ   japonskich  herbat   powstalych  w wyniku poszukiwan nietradycyjnych  metod produkcji,  kreowania atrakcyjnych  alternatywnych oblicz  W  dodatku  jest to herbata  zrobiona z lisci  unikalnej odmiany  Minami-Sayaka  wyhodowanej  wlasnie w tym rejonie  Takachiho.


O odmianie z kultwaru Minami Sayaka   możemy odnalzezc informacje  na stronie osrodka  produkcji i promowania herbaty  tj.  Miyazki -ken  Chagyou Kyoukai   ( 宮崎県茶業協会  ).
Bardzo szczegolowa klasyfikacja  zawarta  w 4ch  puntktach  - ktore pozwole sobie skrótowo
przetlumaczyc:
                                  

Listki prezentuja  sie okaze  jak tajwanski Baozhong - mozna  spodziewac sie  "kwiecistej  herbaty"

                                                     MINAMI SAYAKA

1. Cechy
 a.  odmiana odporna na wiele chorob , nie wymaga zbytniego nawożenia
 b. bogaty aromat oraz nieskopmlikowana w smaku ; bukiet kwiatowy.

2.  Historia  krzewu ( proces) hodowli
-  odmiana zarejsetrowana  w ośrodku badawczym  w Miyazki
-prace  badawcze rozpoczęte w 1970
- rejestracja   jako numer 42  (1991 rok  )  i zatwierdzenie orginalnosci nasion 
-  Miami Sayaka -powstala dzięki wielokrtnej  krzyżówce  kilku odmian  ( Takachiho   z.Miya F19-48)*NN27  )   - taki  kod genetyczny  ma ta odmiana. (  Czy potrzeba wieej botaniki ?)

3. Charakterystyka
- w porównaniu z odmiana yabukita  - pierwsze zbiory  opóźnione sa o ok..3dni
-wydajny jeśli chodzi o ilość
-dobrze rozwineta struktura sylwetki krzewu.

4.Uwagi przy uprawie:
-krzew  mało  odporny zimno
-przenaczony raczej na mniejsze uprawy niż masowa produkcja.


Podobnie jak  Sayaka Minami  oficjalnie zarejstrowanych  odmian   krzewu herbacianego w  Japonii jest już ponad 50 - dokładne przedstwienie  (tłumaczenia  ) wszystkich  kultywarow ?  Krok po kroku  przy okazji popijania  herbat - byc moze pojawia  sie opisy  niektorych odmian.


Trzeba  wrócic do  swiata parzenia i smakowania  zamiast  spisywania  enycyklopedycznych wiadomosci.


                                   Lanie wody  -  parzenie  w temperaturze  ok.85 C  



                                    Po  30stu sekundach- atakuje   kwiatowy   aromat

Pierwszy  zalew.: -samak  jak tajwanski Baozhong - byc moze troche bardziej  delikatny.  Ta  hebata nadaje   sie raczej   na specjalna okazje. Okreslona  jako oolong   ale w porownaniu z oolongami sklanymi ( yan cha) z Wu Yi   -to totalnie  inna herbata.   Smak ,aromat  i kolor naparu  w niczym nie przypamina prazonych ,wysoko oksydowanych  oolongow.


.
.
Wydajna  herbata - 4ty  napar  w temp. ok 90 C   - parzenie  ponad 1min.




I  po parzeniu-   listki bardzo ladnie  sie prezentuja.  Kolor  szmaragdowy - to moze tlumaczuc  dlaczego  oolongo nazywa  sie Ching Cha (青茶)  - grupa herbat o kolorze ciemnozielonym, szmaragdowym  itp..

A tu wypadalo by zakonczyc  ten wpis -ale  jest jedna  sprawa :
 Dzieki autorce bloga  HERBACIANY NOTES -prawdopodobnie bedzie mozna wyprobowac Takachiho oolong..  Podczas pobytu  w Warszawie  udalo mi sie wieloma wiebicielami herbat.   Spotkania  herbaciane beda kontynuowane - tak wiec  to co jest tu opisane  bedzie  skonftontowane .. Mamy miejsce w Warszawie  gdzie herbaciarze  moga  sie spotkac i cieszyc sie  herbatami ,spotkaniami z ciekawymi ludzmi. itd.

Komentarze

  1. Spieszę ze sprostowaniem: wszystkie herbaty, które warszawscy maniacy herbaty mają szczęście degustować w schronisku dla herbaciarzy czyli w Onggi, mamy dzięki Tobie Jarosław! :) DZIĘKUJEMY! :) Z radością czekamy na nowe, unikatowe japońskie herbaty do degustacji a w tym celu rzeczywiście planujemy regularne spotkania herbaciane :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz