Nadarzyła się okazja żeby sprobować japońskiego oolonga z prefektury Miyazaki. Ta herbata dostepna jest tylko w kilku sklepach - raczej ciekawostka, odmienna niż np. popularna codzienna sencha. . Zakup zrobiony podczas odwiedzin imprezy promującej produkty rolne rejonu Takachiho (高千穂 )- znanego także z uniklnej jak na Japonie produkcji herbat metodą kama-iri .
Byla prezentacja -pokaz jak recznie wytwarza sie herbate typu kama-iri
Maskotka - Hiiii -chan - reklamowala produty rolnicze ( mandarynki warzywa) rejonu .
Jedna taka ciekawostka jesli chcemy pozanwac herbaty w Japonii trzeba przygotwac sie na obcowanie ze wszelkimi pluszowymi postaciami - reparezentami danej okolicy
Takachiho.- znaduje połnocnej czesci Miyazaki na pograniczu z perfektura Kumamoto. Okolica ta rozposciera sie obok znanego herbacianego miejsca produkcji herbat typu kama-iri -tj. Gokase ( 五ヶ瀬). (Pewnie herbaty z Gokase tez sie kiedys pojawia.)
Miyazaki Takachiho Oolong ( 宮崎高千穂 烏龍茶 ) można skategoryzować jako nowy typ japonskich herbat powstalych w wyniku poszukiwan nietradycyjnych metod produkcji, kreowania atrakcyjnych alternatywnych oblicz W dodatku jest to herbata zrobiona z lisci unikalnej odmiany Minami-Sayaka wyhodowanej wlasnie w tym rejonie Takachiho.
O odmianie z kultwaru Minami Sayaka możemy odnalzezc informacje na stronie osrodka produkcji i promowania herbaty tj. Miyazki -ken Chagyou Kyoukai ( 宮崎県茶業協会 ).
Bardzo szczegolowa klasyfikacja zawarta w 4ch puntktach - ktore pozwole sobie skrótowo
przetlumaczyc:
MINAMI SAYAKA
1. Cechy
a. odmiana odporna na wiele chorob , nie wymaga zbytniego nawożenia
b. bogaty aromat oraz nieskopmlikowana w smaku ; bukiet kwiatowy.
2. Historia krzewu ( proces) hodowli
- odmiana zarejsetrowana w ośrodku badawczym w Miyazki
-prace badawcze rozpoczęte w 1970
- rejestracja jako numer 42 (1991 rok ) i zatwierdzenie orginalnosci nasion
- Miami Sayaka -powstala dzięki wielokrtnej krzyżówce kilku odmian ( Takachiho z.Miya F19-48)*NN27 ) - taki kod genetyczny ma ta odmiana. ( Czy potrzeba wieej botaniki ?)
3. Charakterystyka
- w porównaniu z odmiana yabukita - pierwsze zbiory opóźnione sa o ok..3dni
-wydajny jeśli chodzi o ilość
-dobrze rozwineta struktura sylwetki krzewu.
4.Uwagi przy uprawie:
-krzew mało odporny zimno
-przenaczony raczej na mniejsze uprawy niż masowa produkcja.
Podobnie jak Sayaka Minami oficjalnie zarejstrowanych odmian krzewu herbacianego w Japonii jest już ponad 50 - dokładne przedstwienie (tłumaczenia ) wszystkich kultywarow ? Krok po kroku przy okazji popijania herbat - byc moze pojawia sie opisy niektorych odmian.
Trzeba wrócic do swiata parzenia i smakowania zamiast spisywania enycyklopedycznych wiadomosci.
Lanie wody - parzenie w temperaturze ok.85 C
Po 30stu sekundach- atakuje kwiatowy aromat
Pierwszy zalew.: -samak jak tajwanski Baozhong - byc moze troche bardziej delikatny. Ta hebata nadaje sie raczej na specjalna okazje. Okreslona jako oolong ale w porownaniu z oolongami sklanymi ( yan cha) z Wu Yi -to totalnie inna herbata. Smak ,aromat i kolor naparu w niczym nie przypamina prazonych ,wysoko oksydowanych oolongow.
.
Wydajna herbata - 4ty napar w temp. ok 90 C - parzenie ponad 1min.
I po parzeniu- listki bardzo ladnie sie prezentuja. Kolor szmaragdowy - to moze tlumaczuc dlaczego oolongo nazywa sie Ching Cha (青茶) - grupa herbat o kolorze ciemnozielonym, szmaragdowym itp..
A tu wypadalo by zakonczyc ten wpis -ale jest jedna sprawa :
Dzieki autorce bloga HERBACIANY NOTES -prawdopodobnie bedzie mozna wyprobowac Takachiho oolong.. Podczas pobytu w Warszawie udalo mi sie wieloma wiebicielami herbat. Spotkania herbaciane beda kontynuowane - tak wiec to co jest tu opisane bedzie skonftontowane .. Mamy miejsce w Warszawie gdzie herbaciarze moga sie spotkac i cieszyc sie herbatami ,spotkaniami z ciekawymi ludzmi. itd.
Byla prezentacja -pokaz jak recznie wytwarza sie herbate typu kama-iri
Maskotka - Hiiii -chan - reklamowala produty rolnicze ( mandarynki warzywa) rejonu .
Jedna taka ciekawostka jesli chcemy pozanwac herbaty w Japonii trzeba przygotwac sie na obcowanie ze wszelkimi pluszowymi postaciami - reparezentami danej okolicy
Takachiho.- znaduje połnocnej czesci Miyazaki na pograniczu z perfektura Kumamoto. Okolica ta rozposciera sie obok znanego herbacianego miejsca produkcji herbat typu kama-iri -tj. Gokase ( 五ヶ瀬). (Pewnie herbaty z Gokase tez sie kiedys pojawia.)
Miyazaki Takachiho Oolong ( 宮崎高千穂 烏龍茶 ) można skategoryzować jako nowy typ japonskich herbat powstalych w wyniku poszukiwan nietradycyjnych metod produkcji, kreowania atrakcyjnych alternatywnych oblicz W dodatku jest to herbata zrobiona z lisci unikalnej odmiany Minami-Sayaka wyhodowanej wlasnie w tym rejonie Takachiho.
O odmianie z kultwaru Minami Sayaka możemy odnalzezc informacje na stronie osrodka produkcji i promowania herbaty tj. Miyazki -ken Chagyou Kyoukai ( 宮崎県茶業協会 ).
Bardzo szczegolowa klasyfikacja zawarta w 4ch puntktach - ktore pozwole sobie skrótowo
przetlumaczyc:
Listki prezentuja sie okaze jak tajwanski Baozhong - mozna spodziewac sie "kwiecistej herbaty"
MINAMI SAYAKA
1. Cechy
a. odmiana odporna na wiele chorob , nie wymaga zbytniego nawożenia
b. bogaty aromat oraz nieskopmlikowana w smaku ; bukiet kwiatowy.
2. Historia krzewu ( proces) hodowli
- odmiana zarejsetrowana w ośrodku badawczym w Miyazki
-prace badawcze rozpoczęte w 1970
- rejestracja jako numer 42 (1991 rok ) i zatwierdzenie orginalnosci nasion
- Miami Sayaka -powstala dzięki wielokrtnej krzyżówce kilku odmian ( Takachiho z.Miya F19-48)*NN27 ) - taki kod genetyczny ma ta odmiana. ( Czy potrzeba wieej botaniki ?)
3. Charakterystyka
- w porównaniu z odmiana yabukita - pierwsze zbiory opóźnione sa o ok..3dni
-wydajny jeśli chodzi o ilość
-dobrze rozwineta struktura sylwetki krzewu.
4.Uwagi przy uprawie:
-krzew mało odporny zimno
-przenaczony raczej na mniejsze uprawy niż masowa produkcja.
Podobnie jak Sayaka Minami oficjalnie zarejstrowanych odmian krzewu herbacianego w Japonii jest już ponad 50 - dokładne przedstwienie (tłumaczenia ) wszystkich kultywarow ? Krok po kroku przy okazji popijania herbat - byc moze pojawia sie opisy niektorych odmian.
Trzeba wrócic do swiata parzenia i smakowania zamiast spisywania enycyklopedycznych wiadomosci.
Lanie wody - parzenie w temperaturze ok.85 C
Po 30stu sekundach- atakuje kwiatowy aromat
Pierwszy zalew.: -samak jak tajwanski Baozhong - byc moze troche bardziej delikatny. Ta hebata nadaje sie raczej na specjalna okazje. Okreslona jako oolong ale w porownaniu z oolongami sklanymi ( yan cha) z Wu Yi -to totalnie inna herbata. Smak ,aromat i kolor naparu w niczym nie przypamina prazonych ,wysoko oksydowanych oolongow.
.
Wydajna herbata - 4ty napar w temp. ok 90 C - parzenie ponad 1min.
I po parzeniu- listki bardzo ladnie sie prezentuja. Kolor szmaragdowy - to moze tlumaczuc dlaczego oolongo nazywa sie Ching Cha (青茶) - grupa herbat o kolorze ciemnozielonym, szmaragdowym itp..
A tu wypadalo by zakonczyc ten wpis -ale jest jedna sprawa :
Dzieki autorce bloga HERBACIANY NOTES -prawdopodobnie bedzie mozna wyprobowac Takachiho oolong.. Podczas pobytu w Warszawie udalo mi sie wieloma wiebicielami herbat. Spotkania herbaciane beda kontynuowane - tak wiec to co jest tu opisane bedzie skonftontowane .. Mamy miejsce w Warszawie gdzie herbaciarze moga sie spotkac i cieszyc sie herbatami ,spotkaniami z ciekawymi ludzmi. itd.
Spieszę ze sprostowaniem: wszystkie herbaty, które warszawscy maniacy herbaty mają szczęście degustować w schronisku dla herbaciarzy czyli w Onggi, mamy dzięki Tobie Jarosław! :) DZIĘKUJEMY! :) Z radością czekamy na nowe, unikatowe japońskie herbaty do degustacji a w tym celu rzeczywiście planujemy regularne spotkania herbaciane :)
OdpowiedzUsuń