Mial byc warsztat herbaciano - cukierniczy a tutaj poajwawila sie wspaniala niespodzianka w postaci zielonej herbaty Méng dǐng gānlù (蒙頂甘露) - z prowincji Szyczuan ( 四川省) . Listki prosto z od wspolwlascicielki malego ogrodu herbacianego gleboko w gorach Mending shan( 蒙頂山 )- 100% pewnosci ze herbata jest nie podrabiana - przywieziona bezposrednio z miejsca upraw Nie zakupiona w skepie sieciowym. To byla wspaniala okazja delektowania czyms nieodziennym, Mending Ganlu przycmila warstosciowe doswiadczenie w zaawansowanym poznawaniu herbat japonskich ktorych w sumie bylo 8 ( +1) oraz pomogla przetrwac warszaty kulinarne gdzie trzeba bylo zrobic tradycyjne slodycze japonskie na okres kwiecien maj. O slodyczach herbacianych "wagashi" i poznawaniu japonskich herbat -mozna napisac bardzo wiele ale to odzielny bogaty temat.
蒙頂甘露 Méng dǐng gānlù
Jak widac mistrzowsko recznie zbierane mlode listki - okres zbiorow druga polowa marca.
Tak wyglada oplakowanie 10 gram - ok 2tys yenow jpn- przez ostanie 10 lat ceny wzrosly 15stokrotnie - pojawialy sie podrabiane herbaty za bardziej dostepna cene, badz tez takie wytarzane masowo i obrabiane maszynami. Roznice w smaku latwo da sie rozpoznac. Dlatego ta ta delikatana herbata byla raczej niecodziennym wydarzeniem - swietana niespodzianka.
Listki - przypominaja herbate Bi Luo Chun z prow Jiangsu. Czyli bardzo mlode paki pokryte meszkiem. Napar dostraczy bardzo szeroka game smakow i aromatow w zalesznosci od temperatury w ktorej parzymy. Molde dekitane listki mozna parzyc juz w temp. ok 60 C co jest rzadkie dla zielonych herbat z Chin. Najlepiej przekonac sie o tym parzac np. Gunpowder i cos z klasy typu Mending Ganlu - dwa totalne rozne smaki i przygotwania choc zaliczamy je do grona chinskich zielonych herbat,.
Pierwsze parzenie - pobudzanie listkow przez ok. 40 sekund ( temp. ok 60 C)
napar badzo " gleboki " - kwiecisto -warzywany -kolor blady nie zapowiadal takich bogatych wartosci smakowych . Czujemy tutaj jak aminokwasy z lisci przedostaja sie do na paru. Cala gama wszelkich posmakow.
Drugie parzenie w temp ok 70 C - tutaj herbata oddaje wiele bardziej skomplikowany orzezwiajacy smak Jak widac liscie sie rozwinely .
3 parzenia dostarczyly wspzanialego naparu - takze wizualnej uczty podziwiana lisci herbaty.
Tak herbata niespodzianka okzala sie wazniejsza od warsztow slodyczy:
-
oraz nauki rozpoznawania odmian i miejsc upraw herabat w Japonii.
p.s.
O herbacie 蒙頂甘露 Méng dǐng gānlù prawdopodobnie mozna znalezc informacje w intenecie, a wogole warto tez jest blizej poznac prowincje Szyczuan - to miejsce gdzie powstala "kultura herbaty" ktora przeniknela z w inne czesci Chin , potem na daleki Wschod a w koncu na caly Swiat.
蒙頂甘露 Méng dǐng gānlù
Jak widac mistrzowsko recznie zbierane mlode listki - okres zbiorow druga polowa marca.
Listki - przypominaja herbate Bi Luo Chun z prow Jiangsu. Czyli bardzo mlode paki pokryte meszkiem. Napar dostraczy bardzo szeroka game smakow i aromatow w zalesznosci od temperatury w ktorej parzymy. Molde dekitane listki mozna parzyc juz w temp. ok 60 C co jest rzadkie dla zielonych herbat z Chin. Najlepiej przekonac sie o tym parzac np. Gunpowder i cos z klasy typu Mending Ganlu - dwa totalne rozne smaki i przygotwania choc zaliczamy je do grona chinskich zielonych herbat,.
Pierwsze parzenie - pobudzanie listkow przez ok. 40 sekund ( temp. ok 60 C)
napar badzo " gleboki " - kwiecisto -warzywany -kolor blady nie zapowiadal takich bogatych wartosci smakowych . Czujemy tutaj jak aminokwasy z lisci przedostaja sie do na paru. Cala gama wszelkich posmakow.
Drugie parzenie w temp ok 70 C - tutaj herbata oddaje wiele bardziej skomplikowany orzezwiajacy smak Jak widac liscie sie rozwinely .
3 parzenia dostarczyly wspzanialego naparu - takze wizualnej uczty podziwiana lisci herbaty.
Tak herbata niespodzianka okzala sie wazniejsza od warsztow slodyczy:
-
oraz nauki rozpoznawania odmian i miejsc upraw herabat w Japonii.
testujac herbaty trzeba bylo odgadywac - w jakim stopniu herbata jest obrobiona na parze...
p.s.
O herbacie 蒙頂甘露 Méng dǐng gānlù prawdopodobnie mozna znalezc informacje w intenecie, a wogole warto tez jest blizej poznac prowincje Szyczuan - to miejsce gdzie powstala "kultura herbaty" ktora przeniknela z w inne czesci Chin , potem na daleki Wschod a w koncu na caly Swiat.
Komentarze
Prześlij komentarz