Ostanie tygodnie sa pelne wydarzen herbacianych..
W pamieci napewno pozostanie
nietypowa herbaciana akcja - pomoc ofiarom trzesienia ziemi na terenie prefektur Kumamoto i Oita. KUREHA- jeden z najlepszych specjalistycznych sklepow z japonska herbata czarna ( wakoucha -和紅茶) zorganizowal niecodzienny zestaw herbat z ogrodow pana Kajiwara
(okolice Kumamoto. ) po 10gram suszu - za 1000yen.. W samej Japonii jest ogromne zainteresowanie krajowymi herbatami czarnymi mozna powedzec iz WAKOUCHA -to nowe oblicze kultury herbacianej w kraju kwitnacej wisni.
10 cio- gramowa paczuszka starczy na 2 parzenia w czjniku o pojemnosci 400ml. oraz 4 parzenia w czjniczku o pojemnosci 200ml.
susz prezentuja sie ciekawie .... jest to herbata z jesiennych zbiorow wiec rozmiary lisci sa duze - jesli nie poddawac ich oksydacji - to powstala by herbata bancha.
dla takiej hererbaty potrzebna jest temperatura bliska 100C. (95C? )
5
30 sekund parzenia i powstaje aromatyczny napar - kolorek typowy dla herbat czarnych ( po chinsku Hong Cha -czyli czerwonych 紅茶)。
Dobry smak wyczuwany jest przy piwerszym i dugim parzeniu. Japonskie herbaty czarne maja swoja specyfike. Czasami okresla sie je ze liscie sa zbyt malo obrobione ,albo ze odczuwa sie pewien " surowy smak " - ktorego nie znajdziemy w dobrych swiatowych herbatach czarnych.
Pierwsze parzenie - ponad 30 sekund. Lekki pzyjemny aomat kwiatowy plus nie rozbudowany smak gdzie lekka goryczka przechodzi w slodkawye nuty.
Popijajac herbate chwila refleksji nad pzemijaniem tego swiata ...
Trzecie parzenie wymagalo wiecej czasu - czyli ponad 2minuty .
Dla mnie nowe podejscie do spraw herbacianych - pomoc dla ofiar katalkizmu.
Nlezy podziekowac pani Suzuki " but tea " za przygotowanie tej akcji
W pamieci napewno pozostanie
nietypowa herbaciana akcja - pomoc ofiarom trzesienia ziemi na terenie prefektur Kumamoto i Oita. KUREHA- jeden z najlepszych specjalistycznych sklepow z japonska herbata czarna ( wakoucha -和紅茶) zorganizowal niecodzienny zestaw herbat z ogrodow pana Kajiwara
(okolice Kumamoto. ) po 10gram suszu - za 1000yen.. W samej Japonii jest ogromne zainteresowanie krajowymi herbatami czarnymi mozna powedzec iz WAKOUCHA -to nowe oblicze kultury herbacianej w kraju kwitnacej wisni.
10 cio- gramowa paczuszka starczy na 2 parzenia w czjniku o pojemnosci 400ml. oraz 4 parzenia w czjniczku o pojemnosci 200ml.
susz prezentuja sie ciekawie .... jest to herbata z jesiennych zbiorow wiec rozmiary lisci sa duze - jesli nie poddawac ich oksydacji - to powstala by herbata bancha.
dla takiej hererbaty potrzebna jest temperatura bliska 100C. (95C? )
5
30 sekund parzenia i powstaje aromatyczny napar - kolorek typowy dla herbat czarnych ( po chinsku Hong Cha -czyli czerwonych 紅茶)。
Dobry smak wyczuwany jest przy piwerszym i dugim parzeniu. Japonskie herbaty czarne maja swoja specyfike. Czasami okresla sie je ze liscie sa zbyt malo obrobione ,albo ze odczuwa sie pewien " surowy smak " - ktorego nie znajdziemy w dobrych swiatowych herbatach czarnych.
Pierwsze parzenie - ponad 30 sekund. Lekki pzyjemny aomat kwiatowy plus nie rozbudowany smak gdzie lekka goryczka przechodzi w slodkawye nuty.
Popijajac herbate chwila refleksji nad pzemijaniem tego swiata ...
Trzecie parzenie wymagalo wiecej czasu - czyli ponad 2minuty .
Dla mnie nowe podejscie do spraw herbacianych - pomoc dla ofiar katalkizmu.
Nlezy podziekowac pani Suzuki " but tea " za przygotowanie tej akcji
芦北 autumn black tea 芦北 秋紅茶 余韻
Kumamoto mr.Kajiwara -
To naprawdę dobrze, że dzięki herbacie można pomóc ludziom, których dotknęło nieszczęście.
OdpowiedzUsuńZaciekawiły mnie czasy parzenia. Czy dobrze myślę, że to było parzenie bardziej w stylu gong fu cha?
Dzieki Lukasz to zalezy co rozumiemy jako styl---gong fu cha--- Liscie tej herbaty z Kumamoto byly dosc trude do parzenia po drugim zalewie....dopiero po 2ch minutach powolnego parzenia powstala ciekawa w smaku herbata.
OdpowiedzUsuń