Ashi-Kita black tea Kumamoto charity action 芦北 秋紅茶 (熊本・大分地震チャリティー)

Ostanie tygodnie sa pelne wydarzen herbacianych..



 W pamieci  napewno pozostanie
nietypowa herbaciana  akcja  - pomoc  ofiarom trzesienia ziemi  na terenie prefektur Kumamoto i Oita.   KUREHA-  jeden z najlepszych specjalistycznych sklepow  z japonska herbata czarna ( wakoucha -和紅茶)   zorganizowal  niecodzienny zestaw herbat   z  ogrodow  pana  Kajiwara
(okolice Kumamoto. ) po 10gram suszu  - za 1000yen..   W samej Japonii  jest ogromne zainteresowanie krajowymi herbatami czarnymi mozna powedzec  iz WAKOUCHA  -to nowe oblicze kultury herbacianej  w kraju kwitnacej wisni.



  10 cio- gramowa  paczuszka  starczy na 2 parzenia w czjniku o pojemnosci 400ml. oraz 4 parzenia  w  czjniczku  o pojemnosci  200ml.


                                                

 susz  prezentuja sie ciekawie .... jest to herbata z jesiennych zbiorow  wiec  rozmiary  lisci sa duze - jesli nie poddawac ich oksydacji  - to powstala by herbata  bancha.






     dla takiej  hererbaty potrzebna jest temperatura  bliska 100C. (95C? )
              5


30 sekund parzenia  i powstaje  aromatyczny  napar -  kolorek typowy dla herbat czarnych ( po chinsku Hong Cha -czyli czerwonych  紅茶)。


 Dobry smak wyczuwany jest  przy piwerszym i dugim parzeniu.  Japonskie herbaty czarne  maja swoja specyfike. Czasami  okresla sie je ze liscie sa zbyt malo obrobione ,albo ze odczuwa sie pewien " surowy smak "  - ktorego nie znajdziemy  w dobrych swiatowych herbatach czarnych.

Pierwsze parzenie - ponad 30 sekund. Lekki pzyjemny aomat  kwiatowy  plus nie rozbudowany  smak   gdzie lekka goryczka przechodzi w slodkawye  nuty.


                                 
                Popijajac  herbate  chwila refleksji  nad  pzemijaniem  tego  swiata ...


Trzecie  parzenie  wymagalo wiecej czasu   - czyli ponad 2minuty .





Dla mnie  nowe podejscie do spraw herbacianych -  pomoc dla ofiar katalkizmu.
  Nlezy podziekowac  pani Suzuki " but tea " za przygotowanie  tej akcji

芦北 autumn black tea    芦北 秋紅茶 余韻 

Kumamoto    mr.Kajiwara -

Komentarze

  1. To naprawdę dobrze, że dzięki herbacie można pomóc ludziom, których dotknęło nieszczęście.
    Zaciekawiły mnie czasy parzenia. Czy dobrze myślę, że to było parzenie bardziej w stylu gong fu cha?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki Lukasz to zalezy co rozumiemy jako styl---gong fu cha--- Liscie tej herbaty z Kumamoto byly dosc trude do parzenia po drugim zalewie....dopiero po 2ch minutach powolnego parzenia powstala ciekawa w smaku herbata.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz