Herbata -2017 poznawanie - doswiadczanie spotkania itp.

Konczy  sie styczen-  pierwszy   miesiąc  2017roku ...Mamy  NOWY Rok  Księżycowy-  Tak więc  trzeba coś. napisać

..
       Odwiedziny  niezwykle fotogenicznej plantacji - Cameroon Highlands  bardziej  to     turystyczna  ciekawoska niz miejsce gdzie odkryjemy nowe smaki  albo herbaciane tajemnice.

Prawie 6cio miesieczny pobyt  w Polsce   wzbogacił mnie o  wszelakie doswiadczenia herbaciane ,  o nowe cenne znajomosci  a takze  dostarczyl duzo dobrych wibracji. Udzial w kilku imprezach uświadomił mi iz w kraju mamy  dostęp do wielu  ciekawych herbat,podsiadmy rozbudowany bogaty rynek.Tak  samo jak w innych krajach znajdziemy pasjonatow i wielbicieli herbacianego naparu. Bardzo cieszy fakt że  można  wspolnie delektowac sie naparem z herbaciarzami z roznych części Polski. Z roku na  rok wiedza na temat herbat jest coraz bardziej dostępna . Niestety niektorzy polscy  specjalisci czas powielaja błędne  informacje  na temat produkcji czy kategorii. Np.  to  że  MATCHA powstaje  na bazie Gyokuro..albo  że  herbata ciemna typu Pu-erh kategoryzowana jest jako czerwona?   Korekta  tych  spraw nigdy  nie zaszkodzi..Nawet inspiruje żeby odwiedzić   np. miejsca gdzie powstają  herbaty  późno  fermentowane tzn. poddane rozkladowi grzybow i drobnustrojow.

Tak wiec moze w tym 2017 roku uda sie prześledzić kilka faktow ktore sa niepoprawnie intrepretowane czy tez pomijane. Byc może uda się  dotrzeć do  ciekawych miejsc herbacianych i  spotkać bezposrednio  ludzi tworzacych kulturę herbaciana.  Być  może  uda sie przestawic tu rozne zagadnienia i ukazac fakty  ktore sa czasami ignorowane.A  pytania beda pomocne w opisach,  czasmi mozna nie zdawac sobie sprawy iz moga byc istotne a zostały  pominięte.

 Ale w najbliższym czasie postaram się  przedstawić herbaciane doświadczenia z ostatnich tygodni z Malezji i Wietnamu.Dwa kraje o bardzo odmiennej kulturze i odmiennych  zwyczajach herbacianych.
W Malezji  uwielbiam odwiedzać


 tradycyjnie sklepy z herbatą mające swoje lata świetności 50 -60 lat temu.


Tak przechowywano herbatę 60 lat temu w chińskim sklepie - miasto Alor Setar.
w Malezji.

Wietnam  to kraj gdzie  znajdziemy  bardzo wiele herbaty  od ulicznej masowo produkowanej  do unikatowych powstających z  drzew herbacianych   dziko występujących w niedostępnych górach. 

Komentarze

  1. Być może uda nam się wreszcie spotkać, poznać i porozmawiać. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Koguta i 2017!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, w kwestii systematyzacji nazewnictwa kolorów i rodzajów herbat jest jeszcze dużo do zrobienia, ale wieje optymizmem ;) Walka o adekwatne rozróżnianie oksydacji i fermentacji jako różnych etapów (sposobów) produkcji herbaty odnosi sukcesy i coraz więcej osób zaczyna świadomie o owych procesach mówić. Idzie ku dobremu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Herbaciany notesie - walki nie potrzebujemy. Ostanio inspiruje mnie filozofia Mahatmy Ghandi. Kto i jak mowi o herbacie daje o sobie opinie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie i prawdziwie napisane... "Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie" - powiedział ten, który wyznawał zasadę pokojowego nieposłuszeństwa bez przemocy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz