Bardzo trudno znaleźć przestrzeń herbaciana dla doświadczonych fanów wysokiej jakości herbat. Opisana Thưởng Trà herbaciarania w Hanoi jest świetnym przykładem gdzie czuć " ducha herbaty". Trzeba mieć wyrobiana marke i ciężko pracować aby taka herbaciarnie prowadzić . W zwykłym komercjalnym miejscu indywidualne utrzymanie się ze sprzedazy herbaty jest wielkim wyzwaniem. Z takimi problemami borykają się właściciele herbaciarni w wielu krajach. Jak połączyć utrzymanie interesu z w propagowaniem poznawania szlachetnych herbat? Jednym z najlepszych uniwersalnych rozwiązań jest lokalizacja. Stare zabytkowe miasta tłumnie odwiedzane przez turystów są dobrym miejscem do prow dzenia handlu herbatami. A jeśli właściciel jest charyzmatyczny zna sie na herbatach to naprawdę może stworzyć coś wyjątkowego . Właśnie takim miejscem jest 品轩茶艺馆YI BIN The Mansion w zabytkowym mieście GeorgeTown (Penang) .
品轩茶艺馆YI BIN The Mansion znajduje się w zabytkowym budynku z czasów kolonialnych. Aczkolwiek jest to typowa herbaciarnia chińska tutaj możemy zauważyć wplywy z różnych kultur.
Posadzaka z kafli daje wrażenie iz jestesmy w europejskim wnętrzu . Ustawione na stolach przybory do przygotowania herbaty są typowo dalekowschodnie.
Kolekcja staroci czarno-białe fotografie na ścianach wptowadza nastrój domu z ubiegłych epok. Typowe dla takich historycznych miejsc jest zakładanie galerii czy nastrojowych restauracji.
Stół , krzesla prawie jak polskim swoiskim klimacie
Gdzie tu znaleźć przestrzeń herbaciana dla doświadczonych i lubiacych wysokiej jakości naparu ?
Kaligrafia na temat CISZY - 静
Właściciel pan Lai - wie gdzie umieścić gości, w zaleznosci od ich upodoban. Jesli są to turyści spragnieni poznania egzotyki to trafiają do historyczno -regionalnej części budynku gdzie w zależności od budżetu przygotowywana jest herbata. Jesli sa to osoby doświadczone wiedzą o wysokiej jakości herbacie i jej kulturze zaparaszani sa do " do herbacianej przestrzeni" . Im wiecej praktykuje sie parzenie herbaty , im głębiej poznaje sie tajniki sztuki parzenia tym obszerniej zauważa się ulotne ukryte akcenty w otoczeniu tak przydatne w degustacji.
Kolekcja kamieni o " zdumiewiajacych kształtach " wprowadza wyciszenie.
Pan Lai zastosował bardzo ciekawy trik - nie ustawia akcentów kwiatowo -roslinnych na podczas przygotowań wysokiej jakości herbaty..przed parzenien zaprasza do mini ogródka gdzie obserwujemy naturalnie powstala kompozycje tropikalnej zieleni .
"Gra cieni i światła ..." wchodząc do herbaciarni wita nas półmrok - zaraz obok jest pomieszczenie gdzie prezntowany zbiór późnoferemtowanych herbat ciemnych nie tylko pu erh ale i liu bao czy herbata z Anhua. W Malzeji - tego typu herbaty sa najbardziej popularne. Wydalowalo by sie że herbaty zielone które maja właściwości chłodzące powinny byc najbardziej popularne w tym gorącym kraju. Pan Lai wyjaśnia w tropikalnych warunkach zielone herbaty bardzo szybko tracą na świeżości , dodatkowo są zbyt ostro działające na organizm ( ?) -
ponieważ w Malzeji nie ma 4ch por roku i rdzenni mieszkańcy nie są przygotowani na zbyt wielkie zmiany temperatur powietrza. - Ot ciekawostka .
W herbaciarni oferowany jest Long jing czy Bi Luo Chun - ale nie cieszy popularnością 0 - to raczej herbata dla indywidualistow .
Jak widać ta herbaciarnia jest w dobrych rękach i .
Sklepy z herbata zmierzch starych trdycji kupieckich
I znowu nie starczyło czasu na opis jak powoli zamiera stary autentyczny handel chinska herbata w Malzeji. Na taka sytaucje zlozylo sie wiele czynnikow - Jednym z nich tak samo jak w innych krajach male i serdnie sklepy niszczone sa przez wielkie korporacje wprowadzajace sieci super marketow czy dyskontow gdzie herbate kupimy taniej i przy okazji innych zakupów .
opakowanie herbat nie zmianiajce sie dziesiątek lat- retro
Chiny przestały dostarczać tanich dobrych jakości oolongow - coraz trudniej kupic herbate ktora popijamy w codzienne.
Tak kiedyś sprzedawano herbate - teraz to juz puste puszki do ozdoby
Zmienia sie także tryb życia - dla potrzeb domowych czy w restauracjach - używa się specjalnie szybko patrzące się herbaty, Zmieniają się także upodobania w smakach.
Oczywiście są tez próby utrzymania ,moderniazacji takich sklepów ale jest to sprawa marginalna.
Kiedy nie ma gości herbatę parzy gospodarz ze swojego stolika herbacianego
品轩茶艺馆YI BIN The Mansion znajduje się w zabytkowym budynku z czasów kolonialnych. Aczkolwiek jest to typowa herbaciarnia chińska tutaj możemy zauważyć wplywy z różnych kultur.
Posadzaka z kafli daje wrażenie iz jestesmy w europejskim wnętrzu . Ustawione na stolach przybory do przygotowania herbaty są typowo dalekowschodnie.
Kolekcja staroci czarno-białe fotografie na ścianach wptowadza nastrój domu z ubiegłych epok. Typowe dla takich historycznych miejsc jest zakładanie galerii czy nastrojowych restauracji.
Stół , krzesla prawie jak polskim swoiskim klimacie
Gdzie tu znaleźć przestrzeń herbaciana dla doświadczonych i lubiacych wysokiej jakości naparu ?
Kaligrafia na temat CISZY - 静
Właściciel pan Lai - wie gdzie umieścić gości, w zaleznosci od ich upodoban. Jesli są to turyści spragnieni poznania egzotyki to trafiają do historyczno -regionalnej części budynku gdzie w zależności od budżetu przygotowywana jest herbata. Jesli sa to osoby doświadczone wiedzą o wysokiej jakości herbacie i jej kulturze zaparaszani sa do " do herbacianej przestrzeni" . Im wiecej praktykuje sie parzenie herbaty , im głębiej poznaje sie tajniki sztuki parzenia tym obszerniej zauważa się ulotne ukryte akcenty w otoczeniu tak przydatne w degustacji.
Kolekcja kamieni o " zdumiewiajacych kształtach " wprowadza wyciszenie.
"Gra cieni i światła ..." wchodząc do herbaciarni wita nas półmrok - zaraz obok jest pomieszczenie gdzie prezntowany zbiór późnoferemtowanych herbat ciemnych nie tylko pu erh ale i liu bao czy herbata z Anhua. W Malzeji - tego typu herbaty sa najbardziej popularne. Wydalowalo by sie że herbaty zielone które maja właściwości chłodzące powinny byc najbardziej popularne w tym gorącym kraju. Pan Lai wyjaśnia w tropikalnych warunkach zielone herbaty bardzo szybko tracą na świeżości , dodatkowo są zbyt ostro działające na organizm ( ?) -
ponieważ w Malzeji nie ma 4ch por roku i rdzenni mieszkańcy nie są przygotowani na zbyt wielkie zmiany temperatur powietrza. - Ot ciekawostka .
W herbaciarni oferowany jest Long jing czy Bi Luo Chun - ale nie cieszy popularnością 0 - to raczej herbata dla indywidualistow .
Jak widać ta herbaciarnia jest w dobrych rękach i .
Sklepy z herbata zmierzch starych trdycji kupieckich
I znowu nie starczyło czasu na opis jak powoli zamiera stary autentyczny handel chinska herbata w Malzeji. Na taka sytaucje zlozylo sie wiele czynnikow - Jednym z nich tak samo jak w innych krajach male i serdnie sklepy niszczone sa przez wielkie korporacje wprowadzajace sieci super marketow czy dyskontow gdzie herbate kupimy taniej i przy okazji innych zakupów .
to nie galeria z antkami autentyczna kasa
uzywana od lat 50tych.
Zmiany w spoleczenstwie- obecnie prowadzenie sklepu nie oplaca sie mode pokolenie szuka zatrudnienia w firmach i korporacjach gdzie zarobki sa bardziej atrakcyjne. Ostanie autentyczne chinskie skepy prowadzone sa przez starsze osoby i sa to ostanie lata istnienia takich historycznych miejsc.
opakowanie herbat nie zmianiajce sie dziesiątek lat- retro
Chiny przestały dostarczać tanich dobrych jakości oolongow - coraz trudniej kupic herbate ktora popijamy w codzienne.
Tak kiedyś sprzedawano herbate - teraz to juz puste puszki do ozdoby
Zmienia sie także tryb życia - dla potrzeb domowych czy w restauracjach - używa się specjalnie szybko patrzące się herbaty, Zmieniają się także upodobania w smakach.
Szkoda ze ten sklep za kilka lat będzie zamknięty i zniszczą ten tak uroczy kiczowaty wystrój .
Fajny klimat tego miejsca. Takie trochę zakurzone retro, jeśli można tak to ująć.
OdpowiedzUsuńPrzeczytałem z przyjemnością. Cieszę się, że dostrzegasz różne smaczki zarówno w świecie sztuki herbaty jak i wystroju wnętrz. Takie kasy pamiętam ze sklepów spożywczych w PRLu. Szuflada otwierała się z łomotem, a i czasem drobniaki wypadały :)
OdpowiedzUsuńCo do wystroju wnętrz: na wschodzie jest to norma, tradycja, a styl wiktoriański jest im obcy. W Polsce chyba na odwrót. Styl chiński czy japoński jest egzotyką. Nie wiem czy powinniśmy stawiać na wystrój wnętrz bardziej europejski z nuta wiktoriańską czy bardziej egzotyczny, czyli dalekowschodni. Wiem, brzmi to jak wulgaryzm, w ustach kogoś, kto umiłował herbatę, jako napój życia, ale myślę o przeciętnym Polaku. Można założyć, że przeciętny Polak nie pija herbaty i woli kawę, ale zastanawiam się jak go przekonać do herbaty, do herbaciarni jako miejsca wyciszenia, kultury? Stylem bardziej europejskim czy wschodnim.
Mnie styl wschodni bardzo odpowiada, a im bardziej surowy i oszczędny, tym lepiej. Co prawda lubię też przemiłe i ciepłe herbaciarnie tzw. "w stylu". Ale to wtedy bardziej towarzysko niż by się wyciszyć.
Bardzo, ale to bardzo boli mnie, że w Polsce jest tak mało herbaciarni, że ludzie nie doceniają herbaty, że znają tylko przysłowiową czarną, a i herbata kojarzy im się tylko z saszetką (a liściaste pijają dziwacy).
Tak jak edukuję ludzi by pisali piórem wiecznym, tak staram się edukować i zapoznawać ze światem herbacianym.
Dziękuję także za Twój blog, który poszerza moją wiedzą wciąż o nowe ciekawostki, zdjęcia. Chylę czoła!