Bardzo trudno znaleźć  przestrzeń  herbaciana dla  doświadczonych  fanów  wysokiej jakości  herbat. Opisana Thưởng Trà herbaciarania w Hanoi  jest świetnym  przykładem  gdzie czuć " ducha herbaty". Trzeba mieć  wyrobiana marke i ciężko  pracować  aby taka herbaciarnie  prowadzić .   W zwykłym  komercjalnym miejscu indywidualne  utrzymanie  się  ze sprzedazy herbaty  jest wielkim  wyzwaniem. Z takimi problemami borykają  się właściciele   herbaciarni w  wielu krajach.  Jak połączyć   utrzymanie interesu z w propagowaniem  poznawania szlachetnych herbat? Jednym z najlepszych uniwersalnych rozwiązań  jest  lokalizacja.  Stare zabytkowe  miasta  tłumnie  odwiedzane przez turystów  są  dobrym miejscem  do prow dzenia handlu  herbatami. A  jeśli  właściciel  jest charyzmatyczny zna sie na herbatach to naprawdę  może  stworzyć   coś  wyjątkowego .   Właśnie   takim miejscem  jest  品轩茶艺馆YI BIN The Mansion w zabytkowym mieście  GeorgeTown  (Penang) .
                                
品轩茶艺馆YI BIN The Mansion znajduje się w zabytkowym budynku z czasów kolonialnych. Aczkolwiek jest to typowa herbaciarnia chińska tutaj możemy zauważyć wplywy z różnych kultur.
Posadzaka z kafli daje wrażenie iz jestesmy w europejskim wnętrzu . Ustawione na stolach przybory do przygotowania herbaty są typowo dalekowschodnie.
Kolekcja staroci czarno-białe fotografie na ścianach wptowadza nastrój domu z ubiegłych epok. Typowe dla takich historycznych miejsc jest zakładanie galerii czy nastrojowych restauracji.
                                  
Stół , krzesla prawie jak polskim swoiskim klimacie
Gdzie tu znaleźć przestrzeń herbaciana dla doświadczonych i lubiacych wysokiej jakości naparu ?
                           
Kaligrafia na temat CISZY - 静
Właściciel pan Lai - wie gdzie umieścić gości, w zaleznosci od ich upodoban. Jesli są to turyści spragnieni poznania egzotyki to trafiają do historyczno -regionalnej części budynku gdzie w zależności od budżetu przygotowywana jest herbata. Jesli sa to osoby doświadczone wiedzą o wysokiej jakości herbacie i jej kulturze zaparaszani sa do " do herbacianej przestrzeni" . Im wiecej praktykuje sie parzenie herbaty , im głębiej poznaje sie tajniki sztuki parzenia tym obszerniej zauważa się ulotne ukryte akcenty w otoczeniu tak przydatne w degustacji.
Kolekcja kamieni o " zdumiewiajacych kształtach " wprowadza wyciszenie.
Pan Lai  zastosował   bardzo ciekawy trik - nie  ustawia  akcentów  kwiatowo -roslinnych  na podczas przygotowań  wysokiej jakości  herbaty..przed parzenien zaprasza  do mini ogródka  gdzie obserwujemy  naturalnie powstala kompozycje tropikalnej  zieleni . 
"Gra cieni i światła ..." wchodząc do herbaciarni wita nas półmrok - zaraz obok jest pomieszczenie gdzie prezntowany zbiór późnoferemtowanych herbat ciemnych nie tylko pu erh ale i liu bao czy herbata z Anhua. W Malzeji - tego typu herbaty sa najbardziej popularne. Wydalowalo by sie że herbaty zielone które maja właściwości chłodzące powinny byc najbardziej popularne w tym gorącym kraju. Pan Lai wyjaśnia w tropikalnych warunkach zielone herbaty bardzo szybko tracą na świeżości , dodatkowo są zbyt ostro działające na organizm ( ?) -
ponieważ w Malzeji nie ma 4ch por roku i rdzenni mieszkańcy nie są przygotowani na zbyt wielkie zmiany temperatur powietrza. - Ot ciekawostka .
W herbaciarni oferowany jest Long jing czy Bi Luo Chun - ale nie cieszy popularnością 0 - to raczej herbata dla indywidualistow .
Jak widać ta herbaciarnia jest w dobrych rękach i .
Sklepy z herbata zmierzch starych trdycji kupieckich
I znowu nie starczyło czasu na opis jak powoli zamiera stary autentyczny handel chinska herbata w Malzeji. Na taka sytaucje zlozylo sie wiele czynnikow - Jednym z nich tak samo jak w innych krajach male i serdnie sklepy niszczone sa przez wielkie korporacje wprowadzajace sieci super marketow czy dyskontow gdzie herbate kupimy taniej i przy okazji innych zakupów .
opakowanie herbat nie zmianiajce sie dziesiątek lat- retro
Chiny przestały dostarczać tanich dobrych jakości oolongow - coraz trudniej kupic herbate ktora popijamy w codzienne.
Tak kiedyś sprzedawano herbate - teraz to juz puste puszki do ozdoby
Zmienia sie także tryb życia - dla potrzeb domowych czy w restauracjach - używa się specjalnie szybko patrzące się herbaty, Zmieniają się także upodobania w smakach.
Oczywiście  są  tez próby  utrzymania ,moderniazacji takich sklepów   ale  jest to sprawa marginalna.
               Kiedy nie ma gości  herbatę  parzy gospodarz ze swojego stolika  herbacianego
品轩茶艺馆YI BIN The Mansion znajduje się w zabytkowym budynku z czasów kolonialnych. Aczkolwiek jest to typowa herbaciarnia chińska tutaj możemy zauważyć wplywy z różnych kultur.
Posadzaka z kafli daje wrażenie iz jestesmy w europejskim wnętrzu . Ustawione na stolach przybory do przygotowania herbaty są typowo dalekowschodnie.
Kolekcja staroci czarno-białe fotografie na ścianach wptowadza nastrój domu z ubiegłych epok. Typowe dla takich historycznych miejsc jest zakładanie galerii czy nastrojowych restauracji.
Stół , krzesla prawie jak polskim swoiskim klimacie
Gdzie tu znaleźć przestrzeń herbaciana dla doświadczonych i lubiacych wysokiej jakości naparu ?
Kaligrafia na temat CISZY - 静
Właściciel pan Lai - wie gdzie umieścić gości, w zaleznosci od ich upodoban. Jesli są to turyści spragnieni poznania egzotyki to trafiają do historyczno -regionalnej części budynku gdzie w zależności od budżetu przygotowywana jest herbata. Jesli sa to osoby doświadczone wiedzą o wysokiej jakości herbacie i jej kulturze zaparaszani sa do " do herbacianej przestrzeni" . Im wiecej praktykuje sie parzenie herbaty , im głębiej poznaje sie tajniki sztuki parzenia tym obszerniej zauważa się ulotne ukryte akcenty w otoczeniu tak przydatne w degustacji.
Kolekcja kamieni o " zdumiewiajacych kształtach " wprowadza wyciszenie.
"Gra cieni i światła ..." wchodząc do herbaciarni wita nas półmrok - zaraz obok jest pomieszczenie gdzie prezntowany zbiór późnoferemtowanych herbat ciemnych nie tylko pu erh ale i liu bao czy herbata z Anhua. W Malzeji - tego typu herbaty sa najbardziej popularne. Wydalowalo by sie że herbaty zielone które maja właściwości chłodzące powinny byc najbardziej popularne w tym gorącym kraju. Pan Lai wyjaśnia w tropikalnych warunkach zielone herbaty bardzo szybko tracą na świeżości , dodatkowo są zbyt ostro działające na organizm ( ?) -
ponieważ w Malzeji nie ma 4ch por roku i rdzenni mieszkańcy nie są przygotowani na zbyt wielkie zmiany temperatur powietrza. - Ot ciekawostka .
W herbaciarni oferowany jest Long jing czy Bi Luo Chun - ale nie cieszy popularnością 0 - to raczej herbata dla indywidualistow .
Jak widać ta herbaciarnia jest w dobrych rękach i .
Sklepy z herbata zmierzch starych trdycji kupieckich
I znowu nie starczyło czasu na opis jak powoli zamiera stary autentyczny handel chinska herbata w Malzeji. Na taka sytaucje zlozylo sie wiele czynnikow - Jednym z nich tak samo jak w innych krajach male i serdnie sklepy niszczone sa przez wielkie korporacje wprowadzajace sieci super marketow czy dyskontow gdzie herbate kupimy taniej i przy okazji innych zakupów .
                   to nie galeria z antkami autentyczna kasa 
uzywana od  lat   50tych.
Zmiany  w spoleczenstwie-  obecnie prowadzenie sklepu nie oplaca sie mode pokolenie  szuka zatrudnienia  w  firmach i korporacjach gdzie zarobki sa bardziej  atrakcyjne.  Ostanie  autentyczne chinskie  skepy  prowadzone sa przez  starsze osoby i sa to ostanie  lata istnienia takich  historycznych miejsc.
opakowanie herbat nie zmianiajce sie dziesiątek lat- retro
Chiny przestały dostarczać tanich dobrych jakości oolongow - coraz trudniej kupic herbate ktora popijamy w codzienne.
Tak kiedyś sprzedawano herbate - teraz to juz puste puszki do ozdoby
Zmienia sie także tryb życia - dla potrzeb domowych czy w restauracjach - używa się specjalnie szybko patrzące się herbaty, Zmieniają się także upodobania w smakach.
     Szkoda  ze ten sklep  za kilka lat będzie  zamknięty  i  zniszczą ten tak uroczy kiczowaty  wystrój .












Fajny klimat tego miejsca. Takie trochę zakurzone retro, jeśli można tak to ująć.
OdpowiedzUsuńPrzeczytałem z przyjemnością. Cieszę się, że dostrzegasz różne smaczki zarówno w świecie sztuki herbaty jak i wystroju wnętrz. Takie kasy pamiętam ze sklepów spożywczych w PRLu. Szuflada otwierała się z łomotem, a i czasem drobniaki wypadały :)
OdpowiedzUsuńCo do wystroju wnętrz: na wschodzie jest to norma, tradycja, a styl wiktoriański jest im obcy. W Polsce chyba na odwrót. Styl chiński czy japoński jest egzotyką. Nie wiem czy powinniśmy stawiać na wystrój wnętrz bardziej europejski z nuta wiktoriańską czy bardziej egzotyczny, czyli dalekowschodni. Wiem, brzmi to jak wulgaryzm, w ustach kogoś, kto umiłował herbatę, jako napój życia, ale myślę o przeciętnym Polaku. Można założyć, że przeciętny Polak nie pija herbaty i woli kawę, ale zastanawiam się jak go przekonać do herbaty, do herbaciarni jako miejsca wyciszenia, kultury? Stylem bardziej europejskim czy wschodnim.
Mnie styl wschodni bardzo odpowiada, a im bardziej surowy i oszczędny, tym lepiej. Co prawda lubię też przemiłe i ciepłe herbaciarnie tzw. "w stylu". Ale to wtedy bardziej towarzysko niż by się wyciszyć.
Bardzo, ale to bardzo boli mnie, że w Polsce jest tak mało herbaciarni, że ludzie nie doceniają herbaty, że znają tylko przysłowiową czarną, a i herbata kojarzy im się tylko z saszetką (a liściaste pijają dziwacy).
Tak jak edukuję ludzi by pisali piórem wiecznym, tak staram się edukować i zapoznawać ze światem herbacianym.
Dziękuję także za Twój blog, który poszerza moją wiedzą wciąż o nowe ciekawostki, zdjęcia. Chylę czoła!