Paczkowana Tie Guanyin degustacje obserwacje -

Już  kiedyś   pisałem   (marzec 2012 rok  - 5 lat temu..)  nie należę   do wielbicieli pakowania herbat w kilkugramowe paczuszki ( T) .  Jest  to nie ekologiczne  zważając  na ilość  produkowanej  i pakowanej w ten sposób.
Tie Guanyin  (TGY) jest  to naprawdę  ogromna popularna grupa herbat . Przez  jakieś  ostanie  20 lat powstała   moda na ten typ  opakowania  jak można  się spodziewać   istnieja setki firm które  odprowadzają  w ten sposób  swoje produkty.   W ciagu roku  dostaje sie w moje posiadanie  wiele  takich opakowań  -  zazwyczaj od ludzi nie związanych  bezpośrednio  z  produkcją  bo  jeśli   jest  to farmer swoje herbaty daje nie zapakowane.  Otrzymując  taki pakunek  nie można   wizualnie  sprawdzić   listków  obejrzeć  ani  też dopasować  do naczynia w którym  che się zaparzyć.
W ostanim czasie   dwie  takie herbaty przygotowałem   to w ramach  porównania   2 opakowania TGY , ten sam typ  ale jakość  i smak trochę  inny.

 Opakaowanie  nr.1
  私房茶 鉄観音  

Typowe opakowanie -  jest jednak napis.



清茶甘甜耐泡私房茶兰花香袋装  ―  wyjasnienie iz jest to herbata  kwiecista o 

aromacie  orchideii.



Nareszcie można  zobaczyć  liście  -  udzerza kwiecisty  aromat.


Parzenie  w temp. w okolicach  100℃ー typowa  masowo produkowa Tie Guanyin - po  liściach widać  wiadawiest  to standart... co tu pisać  ? kwiatowy mocny aromat , lekki  smak    brak  indywidualności.


drugie parzenie

jak  można  sie spodziewać  smak kwiatowy utzymuje  sie do 5tego parzenia-
wydłużony   czas trzymania w czajniczku do 3-4 miut.


oględziny   listków  


obskubane  liście   ukazują  iż obróbka   była  dość  szybka  - mało  precyzjna .

OPAKOWANIE  nr. 2

純手工  鉄観音  opis  syganalizuje iż jest to  herbata" prawdziwe  ręcznie  obrabiana.
  
trochę   mniej  liści   niż  w porzedniej 


z wyglądu   nie bardzo różni się    od pierwszej 
podczas  parzenia listki otwierają się -ukazują  iż jest to bardziej przecyzyjna obróbka   na obrzeżach  widac czerwone zabarwienie co ma świadczyć   o kontrolowanym procesie produkcji  - 


listki  zdecydowanie mniej poszrapane - mniej okruchow  - smak lagodniejszy - bardziej  stabilny - ale przy 5tym  parzeniu   - zaczyna sie być  coraz  bardziej słaby.


jak widać  większość  listków  zachowuje swoją  strukturę.
Trzeba być  doświadczonym specjalistą  żeby  określić  jakość  i wartość  Tie Guanyin.   Właśnie  taka lekcję   o  sposobie oceniania  tej herbaty  mieli  uczestnicy  noworocznego  spotkania  2017   opisanego w Herbacianym Notesie

Komentarze

  1. Dziękuję za ciekawe ukazanie herbat i ocenę. Również nie jestem zwolennikiem pakowania w małe paczuszki. Lubię widzieć (i czuć) co kupuję. W tym wypadku najpierw muszę kupić, a później ocenić. Co do samych liści, to czy aby nie są one lekko ponadgryzane przez robaki? Sama obróbka aż tylu szkód wyrządzić chyba nie potrafi? Pytam, bo nie miałem nigdy możliwości bycia na żywo podczas obrabiania liści u producenta.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz