Herbaty z gór Mending(蒙頂山茶)prow. Szyczuan)- to  trudne  do   zdobycia  gatunki które  w  Chinach  mają   bardzo dobrą  reputację. Niektórzy  uważają  iż właśnie  tam  założono  pierwsze uprawy krzewu  herbacianego.   Te opinie potwierdzić  mogą   dokumenty historyczne.Mending  cha (蒙頂茶) to grupa  herbat zielonych,  a wspomniana  kilka dni temu  żółta  Mending Hunagya (蒙頂黄芽) jest wyjątkiem.
Podczas corocznej wiosennej imprezy BIKKURI Chakai byla rzadka okazja do skosztowania i porównania smaków herbat z gór Mending. Właścicielka herbacianego sklepu ORGANIC PUER pani Yumiko Ono przygotowała specjalny zestaw tegorocznych herbat:
蒙頂石花 - Méngdǐng shíhuā
蒙頂甘露 - Méngdǐng gānlù
蒙頂黄芽 - Méngdǐng huángyá
竹葉貴 - Zhúyè guì - tu wyjatek herbata z gór Emmei.
蒙頂雪芽 - Méngdǐng xuěyá
茉莉花茶 Mòlìhuā chá czyli Jasminowa (na bazie zielonej herbaty )
Szefowa Organic Puer pani Y. Ono osobiście odwiedza ogrody herbacianie oraz sama wybiera herbaty do swojego sklepu. To jest ważne dla wybrednych wielbicieli naparu - tutaj zopatruja się osoby prowadzące spotkania herbaciane.
To byla wspaniała okazja dla poznania herbat z tego samego regionu porównania różnic smaków powstałych ze względu na odmienny okres zbioru czy obróbkę listkow herbacianych. Dokumentacja zrobiona - każda z tych herbat można opisać - dodać z jakiego ogrodu pochodzi itp.. ale to sie mija raczej z celem jeśli istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo że te wszystkie herbaty dostaną się na rynek polski.
 8ego  kwietnia   w tokijskiej  świątyni  Setagaya  Kannon można było spotkać zarówno miłośników  jak i profesjonalnych sprzedawców herbaty. Świetne  wydarzenie na wysokim  poziomie gdzie odczuwa się  co to znaczy  "nie  ilość  a jakość ". Dosłownie  kilka  specjalistycznych stoisk  gdzie goście  wiedza czym jest herbata i jak  ją  traktować. To była  unikalna  okazja , pojawiły się niespodzianki.
                                     wyroby  z bambusa
Recznie wyrabiane gadżety herbabiane stają sie coraz bardziej popularne -
Okres kwitniecia wisni - swietna okazja żeby spotkać się z miłośnikami herbaty czy tez specjalistami - poczuć smak naparu podczas wiosennej pogody.
Przyswiątynny ogrod - wspaniale wprowadza nastroj do delektowania sie herbatą. Nie potrzebne są tutaj analizy jaka to herbata kiedy zbierana - smak poprostu cieszy nie tylko gosci ale i wlasciciela stoiska który dużo opowie
Recznie wyrabiane gadżety herbabiane stają sie coraz bardziej popularne -
Okres kwitniecia wisni - swietna okazja żeby spotkać się z miłośnikami herbaty czy tez specjalistami - poczuć smak naparu podczas wiosennej pogody.
Przyswiątynny ogrod - wspaniale wprowadza nastroj do delektowania sie herbatą. Nie potrzebne są tutaj analizy jaka to herbata kiedy zbierana - smak poprostu cieszy nie tylko gosci ale i wlasciciela stoiska który dużo opowie
To także okazja do poznania wielu ciekawych osób . Tak wlasnie było z Aya Kosuge która uczy się Sencha do w tradycji Obaku-Baisa ryu . Praktykuje od 2,5 roku -Jak mówi Aya aby poznać podsatwy czym jest Sencha -do potrzebne jest conajmniej 15-letnie doświadczenie.




Rozmarzyłem się... piękne... dziękuję...
OdpowiedzUsuńBardzo bym chciała spróbować takiej herbatki :)
OdpowiedzUsuńKtórej?
UsuńKtórej?
Usuń