Herbaty z gór Mending(蒙頂山茶)prow. Szyczuan)- to trudne do zdobycia gatunki które w Chinach mają bardzo dobrą reputację. Niektórzy uważają iż właśnie tam założono pierwsze uprawy krzewu herbacianego. Te opinie potwierdzić mogą dokumenty historyczne.Mending cha (蒙頂茶) to grupa herbat zielonych, a wspomniana kilka dni temu żółta Mending Hunagya (蒙頂黄芽) jest wyjątkiem.
Podczas corocznej wiosennej imprezy BIKKURI Chakai byla rzadka okazja do skosztowania i porównania smaków herbat z gór Mending. Właścicielka herbacianego sklepu ORGANIC PUER pani Yumiko Ono przygotowała specjalny zestaw tegorocznych herbat:
蒙頂石花 - Méngdǐng shíhuā
蒙頂甘露 - Méngdǐng gānlù
蒙頂黄芽 - Méngdǐng huángyá
竹葉貴 - Zhúyè guì - tu wyjatek herbata z gór Emmei.
蒙頂雪芽 - Méngdǐng xuěyá
茉莉花茶 Mòlìhuā chá czyli Jasminowa (na bazie zielonej herbaty )
Szefowa Organic Puer pani Y. Ono osobiście odwiedza ogrody herbacianie oraz sama wybiera herbaty do swojego sklepu. To jest ważne dla wybrednych wielbicieli naparu - tutaj zopatruja się osoby prowadzące spotkania herbaciane.
To byla wspaniała okazja dla poznania herbat z tego samego regionu porównania różnic smaków powstałych ze względu na odmienny okres zbioru czy obróbkę listkow herbacianych. Dokumentacja zrobiona - każda z tych herbat można opisać - dodać z jakiego ogrodu pochodzi itp.. ale to sie mija raczej z celem jeśli istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo że te wszystkie herbaty dostaną się na rynek polski.
8ego kwietnia w tokijskiej świątyni Setagaya Kannon można było spotkać zarówno miłośników jak i profesjonalnych sprzedawców herbaty. Świetne wydarzenie na wysokim poziomie gdzie odczuwa się co to znaczy "nie ilość a jakość ". Dosłownie kilka specjalistycznych stoisk gdzie goście wiedza czym jest herbata i jak ją traktować. To była unikalna okazja , pojawiły się niespodzianki.
wyroby z bambusa
Recznie wyrabiane gadżety herbabiane stają sie coraz bardziej popularne -
Okres kwitniecia wisni - swietna okazja żeby spotkać się z miłośnikami herbaty czy tez specjalistami - poczuć smak naparu podczas wiosennej pogody.
Przyswiątynny ogrod - wspaniale wprowadza nastroj do delektowania sie herbatą. Nie potrzebne są tutaj analizy jaka to herbata kiedy zbierana - smak poprostu cieszy nie tylko gosci ale i wlasciciela stoiska który dużo opowie
Recznie wyrabiane gadżety herbabiane stają sie coraz bardziej popularne -
Okres kwitniecia wisni - swietna okazja żeby spotkać się z miłośnikami herbaty czy tez specjalistami - poczuć smak naparu podczas wiosennej pogody.
Przyswiątynny ogrod - wspaniale wprowadza nastroj do delektowania sie herbatą. Nie potrzebne są tutaj analizy jaka to herbata kiedy zbierana - smak poprostu cieszy nie tylko gosci ale i wlasciciela stoiska który dużo opowie
To także okazja do poznania wielu ciekawych osób . Tak wlasnie było z Aya Kosuge która uczy się Sencha do w tradycji Obaku-Baisa ryu . Praktykuje od 2,5 roku -Jak mówi Aya aby poznać podsatwy czym jest Sencha -do potrzebne jest conajmniej 15-letnie doświadczenie.
Rozmarzyłem się... piękne... dziękuję...
OdpowiedzUsuńBardzo bym chciała spróbować takiej herbatki :)
OdpowiedzUsuńKtórej?
UsuńKtórej?
Usuń