Herbaty z gór Mending. 蒙頂山茶 imprezy herbaciane Bikkuri Chakai Obaku-Baisa ryu

Herbaty z gór Mending(蒙頂山茶)prow. Szyczuan)- to  trudne  do   zdobycia  gatunki które  w  Chinach  mają   bardzo dobrą  reputację. Niektórzy  uważają  iż właśnie  tam  założono  pierwsze uprawy krzewu  herbacianego.   Te opinie potwierdzić  mogą   dokumenty historyczne.Mending  cha (蒙頂茶) to grupa  herbat zielonych,  a wspomniana  kilka dni temu  żółta  Mending Hunagya (蒙頂黄芽) jest wyjątkiem.


Podczas corocznej wiosennej imprezy BIKKURI Chakai byla rzadka okazja  do  skosztowania i porównania smaków   herbat z gór  Mending.  Właścicielka   herbacianego sklepu ORGANIC PUER  pani  Yumiko Ono  przygotowała   specjalny zestaw tegorocznych herbat:

蒙頂石花 - Méngdǐng shíhuā
蒙頂甘露 - Méngdǐng gānlù
蒙頂黄芽 - Méngdǐng  huángyá
竹葉貴    - Zhúyè guì - tu  wyjatek herbata z gór  Emmei.
蒙頂雪芽  - Méngdǐng xuěyá
茉莉花茶  Mòlìhuā chá  czyli Jasminowa (na bazie zielonej herbaty )

Szefowa Organic Puer  pani  Y. Ono   osobiście  odwiedza ogrody herbacianie oraz sama wybiera herbaty  do swojego sklepu. To jest ważne  dla wybrednych wielbicieli naparu -  tutaj  zopatruja się osoby prowadzące  spotkania herbaciane.


To byla  wspaniała  okazja  dla poznania  herbat z tego samego regionu porównania  różnic  smaków  powstałych  ze względu  na odmienny okres zbioru  czy obróbkę  listkow herbacianych.  Dokumentacja  zrobiona - każda z tych herbat można   opisać  - dodać  z jakiego ogrodu pochodzi itp.. ale to sie mija raczej z celem jeśli  istnieje   bardzo małe  prawdopodobieństwo  że  te  wszystkie  herbaty  dostaną  się   na rynek polski.

BIKKURI   CHAKAI - swiatynia  Setagaya  Kannon.
(na  marginesie : Kannon czyli po chinsku Guan Yin )

 8ego  kwietnia   w tokijskiej  świątyni  Setagaya  Kannon można było spotkać zarówno miłośników  jak i profesjonalnych sprzedawców herbaty. Świetne  wydarzenie na wysokim  poziomie gdzie odczuwa się  co to znaczy  "nie  ilość  a jakość ". Dosłownie  kilka  specjalistycznych stoisk  gdzie goście  wiedza czym jest herbata i jak  ją  traktować. To była  unikalna  okazja , pojawiły się niespodzianki.


                                     wyroby  z bambusa


Recznie  wyrabiane gadżety  herbabiane  stają   sie  coraz bardziej popularne -


Okres kwitniecia wisni -  swietna okazja żeby   spotkać  się z miłośnikami  herbaty  czy tez specjalistami  - poczuć   smak  naparu podczas  wiosennej pogody.


Przyswiątynny  ogrod  - wspaniale  wprowadza  nastroj  do delektowania  sie herbatą. Nie potrzebne są  tutaj analizy jaka  to herbata kiedy zbierana - smak poprostu cieszy  nie tylko gosci ale i wlasciciela stoiska który  dużo  opowie


To także  okazja  do poznania  wielu ciekawych  osób .   Tak wlasnie było  z  Aya Kosuge  która uczy się  Sencha do  w tradycji Obaku-Baisa ryu .   Praktykuje  od 2,5 roku  -Jak mówi  Aya   aby  poznać  podsatwy czym jest Sencha -do  potrzebne jest conajmniej 15-letnie  doświadczenie.  

Komentarze

Prześlij komentarz