Prefektura Ibaraki 茨城県- położona na północ od Tokio - nie jest zbyt znana z produkcji herbat. Nawet może wzbudzić zaskoczenie iż tak daleko w tak chłodnym klimacie rośnie krzew herbaciany. A jednak w Ibaraki znajdziemy kilka miejsc upraw które maja ciekawą historię . O herbatach z tej prefektury był opis tutaj Sashima cha Ibaraki
Ostatnie doczynienia z herbatami z Ibaraki wzbogaciły doświadczenia .
MITO cha 水戸茶...czyli herbata z Furuchi cha
Tak naprawdę to jest Furuuchi cha . Nazwę Mito cha wprowadzono aby herbata stała się nowa atrakcją stolicy prefektury Ibaraki. Na marginesie należy wspomnieć iż okolice miasta
Mito sławne są z produkcji sfermentowanej fasolki natto Jeśli ktoś ma doświadczenia z natto to wie jak
trudno poczatkowo zaakceptować ten przydatny dla zdrowia produkt. Jest 100% pewności że herbata z Mito będzie tylko produktem niszowym i nigdy nie będzie tak popularna jak fasolka natto.
Mito cha która zakupiłem okazała się dobrej jakości sencha. Pochodzi z ogrodu Pana Hidehito Kato w Furuuchi.
かねた 園 大子 奥久慈 茶
Kaneta en Daigo Okokuji cha
Należało by wyjaśnić kilka spraw.
Spotkanie państwa Kaneta było poczas festiwalu kwitnących śliw . Mieli swoje stoisko - ciekawa rozmowa o uprawie krzewu herbacianego na północy Japonii. Kultywar yabukita niezbyt dobrze znosi chłodne zimy - coraz częściej zastepuje sie kultywarem hokumei. Zapytałem o zairai - czyli stare odminany krzewu - tradycyjnie uprawiane od 400 lat. Odpowiedz była następująca - "Nie ma już tych krzewów - bo zrzeszeni w zwiazku poducentow maja obowiązek używać tylko określonych typowo krzewów i metod produkcji. Dzięki temu nie ma problemu z określeniem czym jest Okokuji cha" .
Sashima Cha - 猿島茶
były stoiska z producentow z Sashima - ta herbata jest najbardziej popularna ma bardzo dobre promocje i sprzedawcy nie mieli czasu ani chyba ochoty na rozmowy...
Ostatnie doczynienia z herbatami z Ibaraki wzbogaciły doświadczenia .
MITO cha 水戸茶...czyli herbata z Furuchi cha
Tak naprawdę to jest Furuuchi cha . Nazwę Mito cha wprowadzono aby herbata stała się nowa atrakcją stolicy prefektury Ibaraki. Na marginesie należy wspomnieć iż okolice miasta
Mito sławne są z produkcji sfermentowanej fasolki natto Jeśli ktoś ma doświadczenia z natto to wie jak
trudno poczatkowo zaakceptować ten przydatny dla zdrowia produkt. Jest 100% pewności że herbata z Mito będzie tylko produktem niszowym i nigdy nie będzie tak popularna jak fasolka natto.
Mito cha która zakupiłem okazała się dobrej jakości sencha. Pochodzi z ogrodu Pana Hidehito Kato w Furuuchi.
かねた 園 大子 奥久慈 茶
Kaneta en Daigo Okokuji cha
Należało by wyjaśnić kilka spraw.
Spotkanie państwa Kaneta było poczas festiwalu kwitnących śliw . Mieli swoje stoisko - ciekawa rozmowa o uprawie krzewu herbacianego na północy Japonii. Kultywar yabukita niezbyt dobrze znosi chłodne zimy - coraz częściej zastepuje sie kultywarem hokumei. Zapytałem o zairai - czyli stare odminany krzewu - tradycyjnie uprawiane od 400 lat. Odpowiedz była następująca - "Nie ma już tych krzewów - bo zrzeszeni w zwiazku poducentow maja obowiązek używać tylko określonych typowo krzewów i metod produkcji. Dzięki temu nie ma problemu z określeniem czym jest Okokuji cha" .
Sashima Cha - 猿島茶
były stoiska z producentow z Sashima - ta herbata jest najbardziej popularna ma bardzo dobre promocje i sprzedawcy nie mieli czasu ani chyba ochoty na rozmowy...
Kolejny pouczający wpis. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńSwoją drogą, oglądałem ostatnio program o broni jądrowej i skażeniu radioaktywnym. Zacząłem się zastanawiać nad jakością i czystością japońskiej herbaty (jakiejkolwiek). Wszak z Japonią związane są takie miejscowości jak Hiroszima, Nagasaki czy Fukuszima...
A mnie czasami pytaja jak przezylem Czarnobyl - czy do tej pory sa skażene radioaktywnnie tereny.
OdpowiedzUsuńBardzo trafne. Też się zastanawiam. Poza tym na świecie były setki testów bomb prowadzone przez USA i ZSRR na ziemi, pod ziemią, w wodzie i powietrzu, które też zrobiły swoje.
OdpowiedzUsuńA Czarnobyl? Hm, pamiętam komunikat w radio 3 dni po oraz jak kazali nam pić płyn Lugola w szkole.